17 Yaşında Sigorta Başlangıcı Olur mu?
Haber Başlıkları
Sigorta yaşı 17 olan kişilerin sigortalılıktan yararlanması mümkün değildir. Kısacası 17 yaşından önce sigorta yapabilmek mümkün olmaz. Buna ek olarak kişilerin 17 yaşından önceki sigortalılık başlangıcı sayılmaz fakat emeklilik için gereken şartlar bakımından geçerli olabilir. Erken emeklilik kapsamında çıraklık dönemi veya diğer şartları taşıyan kişilerin 17 yaşındaki sigortalılık başlangıcına bakılabilir. Bu durum tamamen kanunda çıkacak maddelere göre düzenlenir. Bu sebepten dolayı kişiler 17 yaşındaki sigorta durumunu e-Devlet hesabı üzerinden inceleyebilir. Bir kişinin sigortalı bir şekilde işe başlaması 18 yaşından itibaren emekliliğinin hesaplanması ile oluşur. Bu sebepten dolayı 17 yaşında işe giren kişilerin sigortadan yararlanabilmesi söz konusu olmaz. Sadece 17 yaşından yapılan önceki sigortalılık ödemeleri emekliliği kapsayabilir. Mutlaka başlangıç tarihine bakmalı ve ne zaman emekli olacağınızı görüntülemelisiniz. Bunun için e-Devlet hesabına giriş yaparak detayları öğrenmeniz gerekir. Ayrıntılı bir şekilde tüm hesabınızı incelemeniz ve e-Devlet uygulamasında SGK uygulamasına giriş yapmanız gerekir. E-Devlet hesabı SGK uygulamasına yönlendirir. Bu sayede hangi yaşta hangi kurumun size sigorta yaptığını inceleyebilirsiniz. Kurumun ismi, sigorta yaptığı tarihi, işe giriş ya da işten çıkış tarihlerini incelersiniz. Bu görüntülemeleri yaparak özellikle erken emeklilikten yararlanmak isteyen kişiler belgeleri ile birlikte kurumlara başvuru yapabilir. Fakat erken emeklilikten yararlanmak isteyen kişilerin mutlaka kanunu takip etmesinde fayda vardır. Kanunu kapsamında belirtilecek olan şartlar erken emekliliğin olup olmadığını belirtir. Öncelikli olarak e-Devlet hesabı üzerinden incelemelerinizi yaparak sonrasında ise SGK kurumunu ziyaret edebilirsiniz. 17 yaş sigorta başlangıcı olan kişilerin emeklilik durumlarında bu sigortayı öne sürmesi mümkün olabilir. Şartların sağlanması durumunda özellikle erken emeklilikten yararlanmak isteyen kişiler 17 yaşındaki sigortalılık durumlarını göz önüne almalıdır. Ancak bu sayede erken emeklilikten yararlanmak söz konusu olabilir. Detaylar ve açıklamalar kısmında tüm şartları ayrıntılı biçimde okumanız gerekir. İster merak ettiklerinizi kuruma giderek isterseniz vatandaş temsilcisini arayarak öğrenebilirsiniz. Tüm merak edilenleri hızlı ve pratik bir şekilde öğrenmek için çoğu kişi genellikle vatandaş temsilcisi ile iletişime geçer. Fakat kurum yakınınızda ise kuruma bizzat ziyaret ederek daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
16 Yaşında Yapılan Sigorta Geçerli Mi?
Sigorta başlangıcı olarak 16 yaşındaki yapılan sigortalılık başlangıcı sayılmaz. Buna ek olarak kişinin emekliye tabi olup olmadığı anlaşılabilmesi için 16 yaşında yapılan sigortaya bakılabilir. Tamamen verilen kanunlara göre devletin kurumları 16 yaşından itibaren yapılan sigortalara bakabilir. Bu durum genellikle erken emekliliği düşünen kişilerin düşündüğü bir konudur. Erken emekliliği düşünen kişiler 16 yaşında yapılan sigortanın geçerli olup olmadığını öğrenmek isteyebilir. 16 yaşında yapılan sigorta da sigorta başlangıcı olarak sayılmamaktadır. Yalnızca kişinin emeklilik için gerekli şartların taşınması için bakılabilir. Bununla beraber çıkan kanun da 16 yaşındaki sigortalılık prim gün sayısına katılır ise bu durumda kişi sigortalı durumundan faydalanarak emeklilik talep edebilir. Fakat sadece prim olarak hesaba katılır ve on altında yaşında yapılan sigorta başlangıç olarak kabul edilmez. Sigortalılığın başlangıcı olarak kabul edilebilmesi için 18 yaşında olmak gerekir. Erken emeklilikte çok tartışma konusu olan 16 yaşındaki sigortalılık durumu sadece prim gününe katılmak için kullanılabilir. Primleri hesaba katarken 16 yaşında yapılan prim ödemeleri kullanılabilir. Fakat yine de prim gün sayısına doldurmaya yetmiyor ise bu durumda kişinin çalışması gerekebilir. Ayrıca prim gün sayısını doldurmak isteyen kişilerin 16 yaşında yaptırdıkları sigortalılık durumu yaşlarının da tutması itibari ile erken emeklilik istenebilir. Her iki durumunda birbiriyle örtüşmesi ve bu durumda erken emekliliğini talep edilmesi gerekir. Hem prim gün sayısı hem sigortalılık başlangıcı hem de yaşa bakılır.
Sigorta Kaç Yaşına Kadar Geçerli?
Sigorta yaşı 18 ve 64 aralığında bulunur. Kamu ve özel sektörde çalışanlar bu yaş aralığında sigortalılıktan yararlanabilir. 18 ve 64 yaş aralığında kişiler sigortalı bir şekilde bir kurumda çalışabilir. Bunun aksi durumlarda kişilerin 18 yaşından küçük olması ve sigortalı çalışması mümkün değildir. Eğer kişiler 18 yaşından küçük olduğu zamanlarda sigortalı bir işte çalışıyor ise bu durum sigorta başlangıcı olarak sayılmaz. Sadece 18 yaşındaki kişiler sigorta başlangıcından yararlanabilir. 18 yaşını tamamlamış kişiler tamamladığı gün herhangi bir işe girerek prim başlangıcını oluşturabilir. Erken emeklilikte söz konusu olan sigortalılık yaşı 18 yaşından önceyi kapsamaz. Sadece 18 yaşından önceki ödenen prim gün sayıları hesaba katılabilir. Bu sebepten dolayı 18 yaşını doldurmuş kişilerin bulundukları yaş itibari ile sigortalılık başlangıç süresi hesaplanarak erken emekli olması mümkün olabilir.
1999 Öncesi Emeklilik Şartları Nelerdir?
Sigorta dönemi 1999 ve öncesi olan kişilerin ayrıca 8 Eylül tarihinden sonra prim gün sayıları doldurulması gerekir. Kısacası 1999 tarihinin 8 Eylül gününden sonraki yapılan prim ödemeleri kadınlar için 5000 erkeklerde ise 5500 olacak şekilde istenir. Ayrıca bu prim gününün yanında yaş sınırı ise kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresini kapsar. Her iki belirtilen şart yerine getirildiğinde emekli olmak mümkün olur. Emekli olmak isteyenlerin bu şartı taşıması gerekir. Aksi takdirde başvurularını yapsalar dahi hiçbir şekilde başvurudan olumlu yanıt alamazlar. 1999 8 Eylül öncesinde emeklilik şartı aranır ve bu emeklilik şartının mutlaka belirtilen prim gün sayısını taşıması gerekir. Eğer prim gün sayısı tutmuyor ise kişilerin çalışması söz konusu olabilir. Bu durumda kişiler ya çalışabilir ya da primini ödemek için doğum borçlanması veya askerlik borçlanmasında bulunabilir. Çoğu erken emeklilikten yararlanmak isteyen kişiler doğum borçlanması ve askerlik borçlanması durumundan fayda sağlamak ister. Bu durumda prim günlerine doldurması gereken kişiler doğum borçlanması ve askerlik borçlanmasıyla birlikte yaşı taşıdıkları sürece erken emeklilik ile birlikte emekli olmayı düşünebilir. Bu detayları öğrenmek için SGK’ye gitmenizde fayda vardır. Borçlanma talep etmek isteyen kişilerin ilgili detayları SGK müdürlüğünde aktararak emekli olup olmadığını öğrenebilir.
İşten Çıkınca Sigorta Kaç Ay Geçerli?
Sigorta durumu işten ayrıldıktan sonra yaklaşık üç ay içerisinde geçerlidir. Eğer kişi işten ayrıldıktan sonra sigortalılıktan yararlanmak isterse yeni bir işe girmeyebilir. Sigortalı bir işte belirli bir süre çalışan kişiler işten ayrıldıktan sonraki üç ay boyunca sigortalı durumundan faydalanarak hastaneye gitmesi söz konusu olabilir. Bu durumda kişiler sigortalılık süresi boyunca devam eden kapsamdan fayda sağlar. Aynı sigortalı gibi işsiz kişiler de sigortadan yararlanır. Fakat yeni bir işe girildiği takdirde bu durumu söz konusu olmaz. Yeni işe üç ay içerisinde girdiğiniz müddetçe çalıştığınız yerin kendi sigortası ile sigortanız yatar. Çalışmayan kişiler üç ay işe girmediği sürece sigortanın sunduğu tüm olanaklardan faydalanabilir. Kişiler aksi durum yaşamadıkları sürece hastaneye giderek sigortalı çalışan gibi işlemlerini yaptırabilir. Bu süre bittikten sonra işe girebilir veya süre bitmeden tekrar işe başlayabilirsiniz. Herhangi bir kısıtlaması veya zorunluluğu bulunmaz. İşten çıkan kişi üç ay boyunca sigortalı çalışan gibi sigortanın sunduğu tüm faydaları sağlar. Ayrıca sigortalıdan yararlanan aile bireyleri de yine aynı şekilde üç aylık sürede faydalardan yararlanır.