1. Haberler
  2. Maddi Yardım
  3. 2023 Öğrenci Yardım Parası Ne Kadar? Kimler Ne Kadar Alabilir? Öğrenci Maddi Para Yardım Başvurusu Başladı

2023 Öğrenci Yardım Parası Ne Kadar? Kimler Ne Kadar Alabilir? Öğrenci Maddi Para Yardım Başvurusu Başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023 Öğrenci Yardım Parası Ne Kadar? Öğrenci Yardımı Nasıl Alınır? Öğrenci Para ve Burs Başvurusu 2023 Öğrenci Yardım Parası Ne Kadar? Okul hayatına devam eden birçok öğrenci yardım parası almak için başvuru yapmaktadır. Yapılan başvurular sonucunda ise öğrencilere devlet tarafından belirli bir miktar yardımda bulunulmaktadır. Devlet tarafından verilmekte olan yardım sürekli değildir. Ailelerin ekonomik durumu yeterli seviyeye geldiği takdirde yardım parası kesilmektedir. Fakat yardım almaya uygun olan kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yardım kapsamında 1611 TL’lik yardımdan yararlanabilir.  Verilen yardım ile hedeflenen, öğrencilerin öğrenim hayatında sıkıntı çekmeden devam etmesidir. 3 aylık periyotlar ile ailenin durumu tekrardan kontrol edilir ve ekonomik durumu aynı şekilde kötü olan ailelere maddi yardım verilmeye devam edilir. Yapılan son ödeme ile birlikte öğrencilere yapılan yardımların toplamı 349 milyon 452.000 TL olarak bildirilmiştir.   Ailede yaşayan öğrenciye yardım başvurusu yapılmış ve olumlu sonuçlanmış ise PTT üzerinden hesaplara yatırılan 1611 TL’lik yardımdan yararlanma şansınız olacaktır. Peki öğrenci yardım parası alabilmek için devletin belirlemiş olduğu başvuru şartları nelerdir? Yazımızın devamında bu konudan bahsedeceğiz.  2023 Öğrenci Yardım Parası Ne Kadar

2023 Öğrenci Yardım Parası Ne Kadar

2023 Öğrenci Yardım Başvuru Şartları Nelerdir? 

  • Devletin belirlemiş olduğu maddi kazancın altında ekonomik gelire sahip olmak,
  • Kendi öz ailesi ile yaşamayan ve koruyucu aile yanında kalan çocuklar,
  • Yaşanılan kaza, hastalık veya doğal afete bağlı olarak ailenin maddi olarak ihtiyaçlarını karşılayamadığı durumlarda, 
  • Hayati tehlike geçirmiş olmak ve ölümden dönmüş olmak,
  • Sosyal hizmet kuruluşları veya bakım evlerinden belirli bir yaşı doldurmuş olan öğrenciler,
  • Başvuru yaparak yardım almak isteyen kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. 
  • Başvuru yapacak olan öğrencinin 18 yaşından büyük olması halinde kendisi başvurabilirken, 18 yaşından küçük olan öğrenci için velisinin başvuru yapması gerekmektedir. Velisi olmayan kişinin de vasisi başvuru yapması gerekir. 
  • Öğrenciye yardım başvurusu talep edecek olan ailelerin, devletin sınır olarak belirlemiş olduğu gelir düzeyinden daha alt seviyede ekonomik duruma sahip olmaları gerekir.  
  • Öğrenci yardımından yararlanacak olan ailelerin aktif olarak SGK da çalışıyor durumda gözükmüyor olmaları gerekir.
  • Yardım parası talep edilecek öğrencinin öğretim hayatına düzenli olarak devam ediyor olması gerekir. Eğer öğrenci okuluna düzenli şekilde gitmiyor ve devamsızlık günleri fazlaysa, yardımın kesilme durumu söz konusudur. 

Öğrenci Yardımı Yapılırken İstenen Belgeler Nelerdir?

  • Başvuru yapan ailenin öğrenci için okulu yardım parası başvurusunda bulunduğunu açıkça belirtmiş olduğu bir dilekçe ile başvuru yapması gerekir.
  • Başvuru yaparken öğrencinin öğrenim hayatına devam ettiğine dair okuldan alınacak olan belgenin yanınızda bulundurulması gerekir. 
  • Eğer başvuruyu 18 yaşından büyük olan bir kişi yapacaksa, kendisine ait olan kimlik belgesi gereklidir. Eğer başvuruyu 18 yaşından küçük bir çocuk için yapacak olan ailesi veya varisi varsa, başvuru yapılacak olan çocuğun kimlik belgesi ile birlikte  başvuru yapanın kimlik belgesi gerekmektedir. 
  • Okul yardımı için başvuru yapılacak olan öğrencinin olduğunu kanıtlayacak olan kimlik kartının başvuru sırasında yanınızda bulunması gerekir. 
  • Verilen yardım düşük gelirli ailelere dağıtılması hedeflendiği için ailenin aylık olarak hanesine giren gelirin toplamını gösteren belgenin başvuru sırasında gösterilmesi gerekir. 
  • Çalışma durumu olmayan kişilerin, çalışmama nedenlerini bildirmeleri ve sağlık dolayısı ile çalışamıyorlarsa bunu belge ile ispat etmeleri gerekir.  

Devletin belirlemiş olduğu gerekli şartları karşılayan kişilerin başvuru yapmak için gidebilecekleri merkezler arasında Sosyal Hizmetler Merkezi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri bulunmaktadır. 

2023 Öğrenci Yardım Başvuru Formu 

Öğrencilere verilmekte olan birçok yardım bulunmaktadır. Bu yardımlar içerisinde olan öğrenci yardım parasını almak isteyen kişiler, başvurularını devlet tarafından belirlenmiş olan merkezlere giderek başvurabilecekleri gibi e-devlet üzerinden başvuru formu doldurarak da yardım talebinde bulunabilmektedirler. Yardım alabilmek isteyen her ailenin maddi olarak belirli bir seviyenin altında kazancının olması veya kazancının bulunmaması gerekir. Devlet tarafından belirlenmiş olan geçim seviyesinin üstündeki aileler başvuru yaptıkları takdirde, başvuruları reddedilecektir.

E-Devlet Üzerinden Öğrenci Yardımı Nasıl Alınır?

  • E-devlet aracılığı ile öğrenci yardım başvuru formu https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-egitim-ogretim-yardimi-talebi doldurulur.  
  • İnternet üzerinden yapılan müracaat sonrasında eğer başvurunuz onaylanmışsa gerekli olan belgeler, belirlenmiş olan kurumlara götürülür. 
  • Başvurunun yapılmış olması ve gerekli belgelerin kurumlara götürülmesi ile birlikte, devlet tarafından yardıma uygun olup olmadığı kontrol edilir. Verilen bilgilerin doğru olup olmadığı teyit edilmek amacıyla soruşturma başlatılır. 
  • Soruşturma sırasında ailenin yardımı almasına herhangi bir engel gözükmediği ve öğrencinin yardım başvuru formu da doğru bir şekilde doldurulduğu onaylandığı takdirde yardım parası alınmaya başlanır. 
  • Belirli aralıklarla ailenin durumu kontrol edilir ve ailenin yardım parasına ihtiyacı olup olmadığı tespit edilir. Eğer ailenin maddi durumu düzelmişse  yardım parası kesilir. Ailenin maddi sıkıntısı devam ediyorsa yardım parası verilmeye devam edilmektedir. 

Öğrenci Yardım Parası E-devlet Başvurusu Sorgulama 

Üst kısımda yer alan başvuru formu ile e-devlet üzerinden başvuru işleminizi yaptıktan sonra yardım talebinizin onaylanıp onaylanmadığını dair belirli aralıklarla sisteme girerek başvurunuzu kontrol etmeniz gerekmektedir. 

Öğrenci Yardımı çıkıp çıkmadığını nasıl kontrol edebiliriz?

  • İnternet üzerinden e-devlete giriş yapın. 
  • Hizmet alacağınız kurumların arasından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını seçin. 
  • Sosyal yardım bilgilerini sorgulamak için yer alan butona tıklayın. 
  • Gerekli işlemleri yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranda yaptığınız kimlik doğrulamasından sonra başvurunuzun ne durumda olduğu ve onaylanan başvuru varsa ne kadar miktarda ödeme alacağınız size gösterilecektir. 

2023 Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır? 

Şartlı eğitim yardımı almak isteyen kişilerin 3294 sayılı kanuna göre ihtiyaç sahibi kişiler içerisinde yer alıyor olması gerekmektedir. İhtiyaç sahibi aileler çocuklarını eğitim hayatına devam ettirebilmek için şartlı eğitim yardımına başvuru yapabilirler. Şartlı eğitim yardımı başvurusu yapmak isteyen kişiler, bulunmuş oldukları il veya ilçedeki kaymakamlık binalarından başvurularını yapabilirler. Bunun yanında bulunmuş olduğunuz yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına da bizzat giderek başvuru işlemini yapabilmeniz mümkündür. 

Şartlı Eğitim Yardımı Neden İptal Olur? 

  • Şartlı eğitim yardımından faydalanan öğrencinin eğitim hayatına son vermiş olması
  • Örgün eğitime devam ettiği ve yardımdan faydalandığı sürece, devamsızlık hakkının 4 günden fazla olmaması gerekir. 4 günden fazla devamsızlığı sahip olması durumunda da yardım parası kesilmektedir. 
  • Yardım parasından yararlanmak için başvuru yapıldığı zaman belirtilen adresten taşınacak olduğu takdirde, yardımdan yararlanan kişilerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ikametgah adresini değiştireceklerine dair bilgi vermeleri gerekir. Belirtilmezse yardım parası kesilir.
  • Başvuru sırasında ailenin maddi durumunun yetersiz olmasına bağlı olarak almış oldukları yardım parasını belirli bir süre sonra kontrol edildiğinde, ailenin maddi durumunun düzeldiği tespit edilirse yardım parası kesilir. 
  • Eğitim hayatına maddi sıkıntı olmadan devam edebilmesi adına devlet tarafından yardım verilen öğrencinin vefat etmesi durumunda yardım kesilir. 
  • Yardımı almaya hak kazanmış kişinin ebeveynlerinden birisinin vefat etmesi durumunda yardım kesilir. 

Tüm bunların yanında incelemeler sonucunda veya başvuru sırasında yapılan kontroller ile bazı aykırılıklar tespit edilmesi durumunda, verilecek olan yardım geçici veya kalıcı olarak durdurulabilir. 

2023 Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar? 

  • Eğitim öğretim hayatına ilköğretimde devam eden erkek öğrencilere verilen aylık yardım parası 90 TL olarak belirlenmiştir. 
  • Eğitim öğretim hayatına ilköğretim de devam eden kız öğrenciler için aylık olarak 100 TL’lik yardım yapılmaktadır. 
  • Okul hayatına aktif olarak devam eden ve ortaöğretimde olan erkek öğrenciler için aylık olarak verilen yardım ücreti 130 TL’dir. 
  • Okul hayatına aktif olarak devam eden ve ortaöğretimde olan kız öğrencilere verilen yardım parası da aylık olarak 150 TL’dir. 

2023 Öğrenci Yardım Parası Ne Kadar? Kimler Ne Kadar Alabilir? Öğrenci Maddi Para Yardım Başvurusu Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Devlet Ödemeleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!