4A – 4B Kadro Nedir? Özlük Hakları Nelerdir? Kamuda 4A ne demek? 4 B sözleşmeli personel kadro nedir? 4A sözleşmeli personel ne demek?
4A Kadro Nedir?
Haber Başlıkları
A grubuna dahil olan kadrolar; KPSS’ye girerek istedikleri pozisyon için yeterli puanı alan ve bunun sonucunda kurum içi sözlü veya yazılı olarak yapılan sınavda başarılı olan kişilerdir. Bu kişiler yapılan yazılı ya da sözlü sınavda başarılı olarak stajyer unvanı elde etmektedir. Yerleştirmenin tamamlanmasıyla birlikte yine kurum içinde gerçekleştirilen yeterlilik sınavında da başarılı olunması durumunda stajyerlikten asıl kadroya terfi edilir. Bu kişiler SGK kapsamında çalışıyorsa 4A’lı statüsünde yer alır.
4B Kadro Nedir?
B grubuna dahil olan kadrolar; KPSS sınavına girerek yeterli puanı alan ve bu sayede atanan kişilere verilen addır. Bu kişiler ÖSYM başkanlığı tarafından merkezi sistemle direkt olarak ataması yapılan ve hiçbir sınava girmeden göreve başlamaya hak kazanan kişilerdir. Buna koruma ve güvenlik görevlisi, hemşire, mühendis gibi örnekler verilebilir. 4B’li olan personeller BAĞ-KUR sigortasına sahip olarak sayılır.
Sözleşmeliden Kadroya Geçiş Kimleri Kapsıyor?
Sözleşmeli personellikten kadrolu bir şekilde görev almaya geçebilmek için bazı kriterler mevcuttur. Bu kriterlerden ilki 3 yıl boyunca sözleşmeli statüsünde çalışılmasıdır. Kadroya geçen ve göreve başlayan personeller kurumlar arası nakil hakkına işbaşından itibaren 4 yıl sonra kavuşmaktadır. Sözleşmeliden kadroya geçiş için aranan tek ve en kritik şart ise 3 yıllık bir sürede sözleşmeli olarak görev alıyor olmaktır.
4B Özlük Hakları Nedir?
Özlük hakları bilindiği üzere devlet görevlilerine tanınan ve yasaların izin verdiği ölçüde kullanılabilecek olan sosyal haklara verilen addır. 4B özlük hakları ise kadınlar için doğum yapmadan önce 8, doğum yaptıktan sonra 8 ve toplamda 16 hafta olmak üzere ücretli izni kapsamaktadır. Sosyal yaşama entegre olunmasını sağlayan ve temel hak ve hürriyetleri kapsayan haklara özlük hakları adı verilir.
4A Özlük Hakları Nedir?
4A statüsünde istihdam edilen personellerin ve memurların 657’ye tabi olduğu ve buna göre kanunda yer alan hükümler doğrultusunda özlük haklarına sahip olduğu bilinmektedir. 4A özlük hakları sosyal hayata entegre olunabilmesi ve bu kapsamda yasaların izin verdiği ölçüde hakların kullanılabilmesine denir.
Sözleşmeli Personel Kimler?
Sözleşmeli personeller genellikle devlet kurumlarında özel bir yeteneğe ya da bilgi birikimine ihtiyaç duyulması durumunda geçici olarak işe alınan kişilere verilen addır. Bu kişiler proje bazlı olarak çalışarak sözleşmenin tamamlanmasıyla birlikte işten ayrılmaktadır. Bu kapsamda sözleşmeli ve geçici bir şekilde çalışmak kaydıyla kamu hizmetinde bulunan kişiye sözleşmeli personel denir.
Sözleşmeli Personel 4A mı 4B mi?
Sözleşmeli personeller 4B statüsünde hizmet vermektedir. 4B statüsünde sözleşmeli personellerin işe alınabilmesi için ise çok sayıda şart vardır. Buna göre sözleşmeli personelin yalnızca zaruri ve istisnai durumlarda işe alınacağı belirtilmektedir. Sözleşmeli personel olarak kamu hizmeti sunulabilmesi için Devlet Personel Başkanlığının onayı ve bununla birlikte kurumun da teklifi gerekmektedir. Zaruri olmadığı sürece kamuda sözleşmeli personelin çalıştırılmadığı bilinen bir gerçektir. Bu sebeple sözleşmeli personeller 4B statüsünde kamu hizmeti vermektedir. Sözleşmeler genellikle mali yılla sınırlı olacak şekilde düzenlenerek teklif edilmektedir. Bunun yanı sıra sözleşmeli personellerin işe başlayabilmesi için Maliye Bakanlığınca belirlenen pozisyonlarda bir açığın olması gerekir.
657 Devlet Memuru 4A mı 4C mi?
657 sayılı kanuna tabi devlet memurları yalnızca tek bir statüde yer almaz. Buna göre; 4A, 4B, 4C ve 4D’lilerin 657 sayılı kanuna tabi olarak devlet memurluğu görevine getirildiği bilinmektedir. KPSS ile devlet memuru olan kişiler arasında 4A ve 4B statülerinde lisans mezunları kadroya alınırken 4C ve 4D statülerinde ön lisans mezunları yerleştirilmektedir. Buna göre 4A herkesin bildiği ve memur statüsünde çalışan kişilerdir. Toplu iş sözleşmesi haklarına sahip olsalar da grev hakları bulunmamaktadır. 4B statüsünde çalışan kişilerin iş tanımları genellikle 4A ile aynıdır. Fakat 4B statüsünde çalışanların 5510 sayılı kanuna bağlı olarak görev yapmaktadır. 4C statüsünde çalışan personellerin ise sözleşmeye bağlı olarak çalışan kişilerdir. Genellikle bir yıldan daha az bir süre boyunca ihtiyaç duyulan işler için işe alınmaktadır. Bunun yanı sıra 4D statüsünde çalışan kişilerin genellikle dönemsel işler için işe alındığı da bilinmektedir. Bir yıldan daha az süreler için sözleşme yapılan bu işçiler taşeron işçi olarak da bilinir.
4A Sigortalı Olmak Ne Demek?
4A sigorta; çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik ve sağlık primlerinin de dahil edilmesiyle birlikte gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından sübvanse edildiği bir sosyal sigortadır. 4A sigortalı olan kişiler genellikle sözleşmeli personel olarak kamu hizmeti sunmaktadır. Aynı zamanda 4A sigortalı kişilerin; sağlık hizmetleri, emeklilik ve malullük gibi hizmetlerden de faydalandığı bilinmektedir.