Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki’den Uyarı “Kıbrıs’ta 7 Büyüklüğünde Deprem Olabilir
Haber Başlıkları
Kıbrıs’ta 7 büyüklüğünde deprem olması mümkün! Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Kahramanmaraş ve Hatay’dan Adana’ya ve oradan Kıbrıs’a uzandığını belirten Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Kıbrıs’ta 7 büyüklüğünde deprem olması mümkündür” dedi. Bu açıklama, bölgenin deprem riskine karşı daha dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.
Yüksek inşaat mühendisi ve mimar olan Moriwaki, Kıbrıs’ın deprem açısından riskli bölgelerden biri olduğunu belirtti. Siirt’te bir deprem sempozyumuna katılan Moriwaki, Türkiye’deki fay hatlarını inceleyerek Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay’dan Adana’ya ve sonrasında Kıbrıs’a kadar uzandığını vurguladı.
Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kıbrıs’ın Deprem Riski
Moriwaki, “Türkiye deprem domino taşı gibi sıra sıra gidiyor” diyerek, Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis’in ikinci bölge olduğunu ifade etti. Ege bölgesinin ise üçüncü bölge olduğunu belirten Moriwaki, bu bölgelerdeki fay hatlarının çok ince ve kısa olduğunu, bu nedenle depremlerin sıkça yaşanmadığını belirtti. Dördüncü bölge olarak Marmara bölgesini işaret eden Moriwaki, 1999 yılında Yalova’da Gölcük’te Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolunda meydana gelen depremi hatırlattı.
Marmara Bölgesi’ndeki fay hatlarından biri kırıldığında 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebileceğini belirten Moriwaki, daha fazla fay hattının bir araya gelmesiyle bu depremin 7 büyüklüğünde olabileceğini söyledi. Moriwaki, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem nedeniyle bölgede önemli bir deprem beklenmediğini ifade etti.
Depreme Karşı Hazırlıklı Olun
Moriwaki, depremin gerçek olduğunu anlamanın ve hazırlıklı olmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Depreme hazırlıklı olunması, hasarı azaltabilir. Ev almak veya kiralamak isteyenler için de bir dizi tavsiye veren Moriwaki, zeminin iyi mi kötü mü olduğunun internetten öğrenilebileceğini belirtti. Zemin iyiyse, depremin hızlı bir şekilde gerçekleşip fazla sallanmayacağını, yumuşak zeminin ise daha fazla tehlike arz ettiğini söyledi.
1999 yılında İzmit’te yaşanan depremi hatırlatan Moriwaki, Avcılar’daki yumuşak zemine rağmen İstanbul’un çok az etkilendiğini belirtti. İkinci olarak, ruhsat veya iskan olup olmadığını kontrol etmenin önemli olduğunu vurgulayan Moriwaki, izin verilmiş bir sistemin daha güvenli olduğunu söyledi. Üçüncü olarak, inşaatın 2000 yılından önce mi yoksa sonra mı tamamlandığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. 2000 yılından sonra inşa edilen binaların genellikle daha güvenli olduğunu ifade etti.
Kentsel Dönüşüm ve Güçlendirme Önemli
Japon uzman, depreme hazırlanmak için kentsel dönüşüm veya güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. “Kolonlara bakacaksın” diyen Moriwaki, betonun içinde bulunan donatının paslandığında betonun şişip parçalanmaya başladığını, bu nedenle binanın bir depremde çökebileceğini söyledi. Belediyelerin kentsel dönüşümü başlatması gerektiğini vurgulayan Moriwaki, dönüşüm için bina sakinlerinin de izin vermesi gerektiğini belirtti. Güçlendirilebilir binaların mevcut olduğunu ifade eden Moriwaki, bu konuda atılacak adımların önemli olduğunu vurguladı.
Kıbrıs’ta 7 büyüklüğünde deprem riski, bölgenin deprem açısından ne kadar hassas olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Uzmanların uyarılarına kulak vermek ve gerekli önlemleri almak, olası bir felaketi en aza indirmede hayati önem taşıyor.