a:2:{s:4:”path”;s:18:”gallery/2024/08/1/”;s:4:”item”;a:4:{i:0;a:4:{s:4:”file”;s:27:”maymun-cicegi-454567567.jpg”;s:4:”desc”;s:900:”
Mpox (Maymun Çiçeği) Tehlikesi! 2022’de Dünya Çapında Acil Durum İlan Edildi!
Haber Başlıkları
- Mpox (Maymun Çiçeği) Tehlikesi! 2022’de Dünya Çapında Acil Durum İlan Edildi!
- Mpox Salgınına Karşı Farkındalık ve Önlemler Artıyor!
- Monkeypox (Maymun Çiçeği) Nedir? İşte Bilmeniz Gerekenler
- Virüsün Tarihi ve Yayılımı
- Mpox Tehdidi Büyüyor! Afrika’da 17.000 Şüpheli Vaka ve 500’den Fazla Ölüm
- Mpox Salgını Kontrolden Çıkıyor mu?
- MPOX Belirtileri Nelerdir? Dikkat Etmeniz Gereken Semptomlar
- MPOX Virüsü Hakkında Bilinçlenin
Mpox Salgınına Karşı Farkındalık ve Önlemler Artıyor!
Maymun çiçeği veya mpox olarak bilinen hastalık, insanlara hızla yayılabilen tehlikeli bir virüstür. 2022 yılında bu salgın nedeniyle dünya çapında sağlık acil durumu ilan edildi.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu Afrika ülkelerinde yeniden küresel acil durum ilan edilmesinin ardından, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu durumun mpox hakkında farkındalığı artıracağını ve gerekli önlemlerin alınacağını belirtti. Uzmanlar, bu tür salgınlara karşı erken müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguluyor.
“;s:5:”width”;i:1068;s:6:”height”;i:601;}i:1;a:4:{s:4:”file”;s:37:”maymun-cicegi-belirtileri-334455.webp”;s:4:”desc”;s:1416:”
Monkeypox (Maymun Çiçeği) Nedir? İşte Bilmeniz Gerekenler
Virüsün Tarihi ve Yayılımı
Monkeypox, ya da maymun çiçeği olarak bilinen hastalık, aynı virüs tarafından ortaya çıkar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu virüsü ilk kez 1958 yılında araştırma amaçlı maymunlarda buldu.
1970 yılında, bugün Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘nde insanlarda görülen ilk vaka kaydedildi. Günümüzde, bu virüs orta ve batı Afrika‘da yaygın olmakla birlikte, 2022 yılında daha önce vaka bildirmemiş olan Avrupa gibi ülkelerde dünya çapında bir salgına yol açtı.
Virüsün iki alt türü bulunmaktadır:
- Klad I: Orta Afrika’da daha ciddi hastalıklara neden olabilir.
- Klad II: Batı Afrika’da yaygındır ve 2022 salgınına neden olmuştur.
Ek olarak, klad Ib olarak adlandırılan yeni bir endişe kaynağı, klad I ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘nin doğusunda ve bazı Afrika ülkelerinde ilişkilidir. DSÖ‘ye göre, bu yeni tür, “esas olarak cinsel yolla yayılıyor gibi görünüyor.”
“;s:5:”width”;i:760;s:6:”height”;i:430;}i:2;a:4:{s:4:”file”;s:35:”maymun-cicegi-nedir-1243543543.webp”;s:4:”desc”;s:1239:”
Mpox Tehdidi Büyüyor! Afrika’da 17.000 Şüpheli Vaka ve 500’den Fazla Ölüm
Mpox Salgını Kontrolden Çıkıyor mu?
Bu hafta, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), mpox ile ilgili olarak sağlık açısından acil durum ilan etti. CDC, bu yıl kıta çapında 17.000 şüpheli mpox vakası kaydetti.
Şüpheli vakaların sadece %24’ünün bu yıl test edildiği bildirilirken, vakaların çoğunun kırsal bölgelerde olduğu belirtildi. Bu, resmi belgelerde belirtilen sayının aslında daha fazla olabileceğini düşündürüyor.
Africa CDC, çoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘nde olmak üzere 500’den fazla ölüm yaşandığını açıkladı. Bu salgın, Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda dahil olmak üzere en az on üç Afrika ülkesini etkiledi.
Perşembe günü, İsveç Halk Sağlığı Kurumu, Afrika dışında Klad I‘in ilk vakasını bulduklarını açıkladı. Söz konusu kişinin yakın zamanda Afrika’da bir salgın bölgesine gittiği öğrenildi.
“;s:5:”width”;i:945;s:6:”height”;i:630;}i:3;a:4:{s:4:”file”;s:23:”maymun-cicegi-2344.jpeg”;s:4:”desc”;s:1250:”
MPOX Belirtileri Nelerdir? Dikkat Etmeniz Gereken Semptomlar
MPOX Virüsü Hakkında Bilinçlenin
CDC‘ye göre, MPOX‘lu kişilerde genellikle ellerde, ayaklarda, göğüste, yüzde, ağızda veya cinsel organların yakınında yerleşebilen bir döküntü görülüyor. Bu döküntü, sivilce veya kabarcık gibi görünebilir ve çeşitli aşamalardan geçebilir.
Avrupalı ve Amerikalı sağlık görevlileri, bu döküntülerin yanı sıra ateş, baş ağrısı, titreme, fiziksel güçsüzlük, lenf nodu şişmesi, kas veya sırt ağrısı ve solunum gibi diğer semptomların da görülebileceğini bildirdiler.
Bu hafta başında DSÖ tarafından yayınlanan bir durum raporunda, en sık bildirilen semptomun döküntü olduğu, ardından ateş ve sistemik veya genital döküntüler geldiği belirtildi.
Cinsel temas, virüsü doğrudan enfekte edilmiş vahşi hayvanlarla temas yoluyla bulaştırmanın daha yaygın bir yoludur.
“;s:5:”width”;i:298;s:6:”height”;i:169;}}}