Askerlik Yol Parası Nasıl Alınır? Askerlik bittikten sonra yol parası ne zaman yatar? 2023 asker yol parası ne kadar? Askerlik dönüş yol parası hangi bankaya yatar?
Askerlik Yol Parası Ne Kadar?
Haber Başlıkları
- 400 kilometreye kadar gidilecek mesafede 1.6 kat
- 400-799 kilometreye kadar olan mesafelerde 1.4 kat
- 800-1200 kilometreye kadar olan mesafelerde 1.2 kat
- 1201 ve daha fazla kilometrede ise güncel memur maaş katsayısı çarpılarak elde edilen yol ücreti hesaplanır.
Askerlik Parası Ne Kadar? 2 Temmuz 2020 tarihinden itibaren askerlik görevini yapacak her yükümlü erkek Türk vatandaşı, askerlik yol masraflarını Askeralma Yönetmeliği 102.maddesinde yer alan bilgilere göre alabilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü genel ağı çerçevesinde yer alan iller arası katedilen mesafe cetveli baz alınarak askerlik yol parası hesaplanmaktadır. Bu hesaplamaya göre yükümlü kişinin nüfusa bağlı olduğu il ya da ilçe merkezi ile askerlik sevkinin yapıldığı il ya da ilçe merkezine olan mesafe alınarak güncel memur maaşının katsayısı ile çarpılması sonucu ortaya alınacak yol ücreti çıkmaktadır. Yol masrafı hesabı, kilometre sayısı ile memur maaş katsayısı ve mesafe katsayısının çarpılması ile bulunur. Bu tutara ayrıca iaşe bedeli de eklenmektedir.
Kimler Askerlik Yol Parası Alabilir?
Milli Savunma Bakanlığı tarafından askere gidecek olan celp ve sevk kağıtları eline ulaşan her Türk erkek vatandaşa askerlik yol parası ödenmektedir. Bu ödemeler belli bir hesaba göre üzerine iaşe bedeli de eklenerek yapılmakta ve PTT şubelerinden çekilmektedir. Askerlik yükümlüleri nüfus cüzdanları ile birlikte asal ödemelerinin olduğunu PTT şubesine söyleyerek kolay bir şekilde askerlik yol masraflarını alabilir.
Askerlik Dönüş Yol Parası
Askere gitmekle yükümlü olan her Türk erkek vatandaşı askere giderken ve dönerken yol masrafı adı altında ödeme almaktadır. Bu miktar katedilen mesafeye ve memur maaş kat sayısına göre hesaplanır. Miktar kimilerine göre düşük görünse de ihtiyacı karşılayacak türdedir. Ayrıca devletin yardıma ihtiyacı olan herkese belli ödemeler yaptığı da bilinmektedir. Askeri yükümlü olan erkekler, yol masraflarını e-devlet ya da PTT şubelerinden sorgulayabilir. Para çekim işlemlerini ise PTT şubelerine bizzat giderek yapmak durumundadır.
PTT Asker Yol Parası
Askerlik celbi gelen ve eline sevk kağıdı geçen her yükümlü, gideceği mesafeye göre devletten yol yardımı almaktadır. Askerlik yol parası olarak bilinen bu tutar güncel memur maaş katsayısının gidilecek kilometrenin çarpılması sonucu elde edilir. Ayrıca bu tutara iaşe bedeli de eklenmektedir. Giderken olduğu gibi askerden dönüşte de kişiler PTT şubelerinden asal ödemelerini alabilir. Ancak kimlik ibraz etmek zorunludur.
Bedelli Askerlik Yol Parası
Devlet, askerliğini 21 gün ve bedelli olarak yapan vatandaşlara da belli tutarda askerlik yol parası ödemesi yapmaktadır. Diğer normal askerlik yapan kişiler gibi bedelli askerlik yapan Türk vatandaşları da nüfusa bağlı oldukları merkez ile askere gidecekleri yerin arasında mesafe ve güncel memur maaş katsayısı baz alınarak yapılan hesaba göre yol masrafı almaktadır. Sevk kağıdı çıktıktan 3 iş günü içerisinde herkes bu tutarı PTT şubelerinden çekebilir.
Terhis Yol Parası Ne Zaman Yatar?
Askere giderken askerlik yol parası olduğu gibi terhis olduktan sonra da dönüş yol masrafları devlet tarafından karşılanır. Buna göre askerlik süresi biten herkesin hesabına terhis yol parası yatar. Terhis olan askerler ise bu tutarı yine PTT şubelerinden çekebilir. Kimlik belgesi ile birlikte asal ödemelerinin olduğunu söylediklerinde istedikleri PTT şubelerinden kendi hesaplarına yatan tutarı çekebilirler.
Muhtaç Asker Ailelerine Sosyal Destek Başladı. Başvurmak İçin