Ayni Yardım Bordroda Nasıl Gösterilir?

Ayni Yardım Bordroda Nasıl Gösterilir?
Ayni Yardım Bordroda Nasıl Gösterilir? Ayni Yardım Bordroda Gösterilir mi? Maaş Bordrosunda Ayni Yardım Ne Demek? Ayni Yardımlar SGK Matrahına Dahil mi? Ayni yardımlar her ülkedeki toplumsal birlik ve beraberliği katkı sağlayan...

Ayni Yardım Bordroda Nasıl Gösterilir? Ayni Yardım Bordroda Gösterilir mi? Maaş Bordrosunda Ayni Yardım Ne Demek? Ayni Yardımlar SGK Matrahına Dahil mi? Ayni yardımlar her ülkedeki toplumsal birlik ve beraberliği katkı sağlayan önemli bir olgudur. Ayni yardımlar nakit para olarak değil maddi durumu yetersiz olan kişilerin neye ihtiyaç varsa onu mal şeklinde veya hizmet olarak yapılan yardım faaliyetleridir. Ayni yardımların içeriğinde erzak, giyim ve yakacak malzemelerin olduğu bilinmektedir. Bunların dışında işveren, işçilerinin kişisel ihtiyaçlarını da göz ardı etmemişlerdir. Bu kişisel istekler ise tiyatro bileti veya bir maç bileti olabilir. İşveren, çalışanına yaptığı ayni yardımları iş sözleşmesinde bir ödeme olarak göstermektedir. Ancak işverenin iş sözleşmesine gerek duymadan kendi gönlünden de gelerek maddi veya mal olarak her türlü yardımı yapabileceği de aşikardır. Türkiye’de genellikle ayni yardımlar Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’nda sıkça yapıldığı görülmektedir. Ayrıca bu ayni yardımların işçiler üzerinde olumlu bir tesiri vardır. Bu olumlu tesire bir örnek verirsek ise; çalışanın işine daha hırslı bir şekilde dört elle sarıldığı gözlemlenmektedir. İşveren işçisine giysi yardımı olarak nakit bir para verip, bunu ayni yardım olarak gösteremez. Bu durumun ayni yardım olması için işveren giysi yardımını işçisine giysi olarak yapmak zorundadır. Ayni yardımın daha iyi anlaşılması için verilen bir diğer örnek ise bir işçinin kendi sağlık sigortasını ödeyerek işverenden ek ücret alması ayni yardım olarak görülmez. İşveren, işçinin sağlık sigortasını işçiye değil sigorta şirketine ödüyorsa ayni yardım olarak ele alınmaktadır. Ayni Yardım Bordroda Nasıl Gösterilir Ayni Yardım Bordroda Nasıl Gösterilir

Ayni Yardım Bordroda Gösterilir mi?

Ayni yardımlar bordroda gösterilmektedir. Bu durum kanun olarak da koruma altına alınmıştır. Gelir Vergisi Kanunun 61. Maddesine göre “Ücret, işverene tabi ve belirli iş yerine bağlı olarak çalışana hizmet karşılığı verilen para ile temsil edilebilen menfaatlerdir” şeklide ifade edilmiştir. Bu doğrultuda ayni yardımlar, gelir vergisi dahilinde ücretlendirilip belli başlı kurallar çerçevesinde bordrolaştırılma işlemi yapılmaktadır. İşverenler ayni yardımların yapıldığı dönemlerde işçilerin maaş bordrolarına geçerek vergi indirimlerin hak elde etmiş olacaklardır. 

Maaş Bordrosunda Ayni Yardım Ne Demek?

Maaş bordrosundaki ayni yardımlar şu şekildedir; çalışanlara yemek verilmesi ve yemek kartı, çalışanlara iş yerlerine kolay bir şekilde gidip gelmeleri için ulaşım sağlanması, brüt ücretin yüzde 15’ini geçmeyecek şekilde sağlık sigortası ve BES katkı payları, işyerinde giyilmek zorunda olan giysilerin verilmesidir.

Ayni Yardımlar SGK Matrahına Dahil mi?

İşverenlerin çalıştırdıkları kişilere verdiği ayni yardımlar SGK matrahına dahil olacağı kanunlarla açıkça belirtilmiştir. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 80 b ve c bentlerine göre; “b) Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.

  1. c) (b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler ile ayni yardım yerine geçmek üzere yapılan nakdi ödemeler prime esas kazanca tabi tutulur. Diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnalar bu Kanunun uygulanmasında dikkate alınmaz.”

Ayni Yardım ve Nakdi Yardım Farkı Nedir?

Her sosyal devletin ayni ve nakdi olarak yoksul olan vatandaşlarına yardımlar yaparak onların yaşam standartlarını daha iyi bir seviyeye yükseltmek gibi bir sorumluluğu bulunmaktadır. Ayni yardımlar bireylere para olarak değil, mal veya belli bir hizmet olarak verilmektedir. Nakdi yardımlar ise para olarak temin edilmektedir. Gelir seviyesi düşük olan insanlara yapılan ayni yardımlar sadece ihtiyaç duydukları malların teminiyle açıklanamaz. Ayrıca sağlık, eğitim ve ısınma gibi ihtiyaçlarının karşılanması da ayni yardımlar kategorisinde ele alınmaktadır.

Ayni Yardımlar Gider Yazılır Mı?

İşverenler tarafından yapılan ayni yardımlar gider olarak yazılır. Gelir Vergisi Kanunu’na göre; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” hükmü yer almaktadır.

Erzak Yardımı Bordroda Nasıl Gösterilir?

İşverenin işçiye erzak yardımının yapması zorunlu değildir. İşverenin işçiye yaptığı erzak yardımı ayni yardımlar içerisinde değerlendirildiği için işveren bu yardımı brüt sistemine dahil ederek gelir ve damga vergisinden kesinti elde etmiş olur. Ayrıca işveren verilen erzak yardımını gelir vergisi matrahına geçmek zorundadır. Sosyal yardım bilgileri sorgulamak için buraya https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama tıklayabilirsiniz.  E-devlet üzerinden sosyal yardım başvurusu yapmak için buraya https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti tıklayınız. E-devlet üzerinden yaptığınız başvuruyu sorgulamak için buraya https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama tıklayınız.

Devlet Ödemeleri yardım başvurusu için

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum