1. Haberler
  2. Güncel
  3. Kripto Dünyasında Tehlike: Bitcoin Dolandırıcılığı ve En Büyük Vurgunlar

Kripto Dünyasında Tehlike: Bitcoin Dolandırıcılığı ve En Büyük Vurgunlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin Dolandırıcılığı. Bu Güne Kadar Yapılan Dolandırıcılıklar

Bitcoin Dolandırıcılığı. Bu Güne Kadar Yapılan En Büyük Bitcoin Vurgunları. Bitcoin Dolandırıcılığı. Ledger Nano ne İşe Yarar. Bitcoin Saving & Trust Vurgunu. Mt. Gox Vurgunu. Canadian Bitcoins Vurgunu 3 Ocak 2009 yılında

Satoshi Nakamoto

adlı kişi veya grup tarafından ilk bitcoin üretilerek piyasaya sürüldü. Bu tarihten itibaren Bitcoin’in yanı sıra altcoin ismi verilen birçok kripto varlık da üretilmeye ve piyasaya sürülmeye başladı. Kripto paralar ortaya çıkış tarihinden itibaren büyük yükselişler ve düşüşler yaşayınca volatil piyasaları seven kişileri tarafına çekti. Kripto para piyasası her ne kadar yatırımcısını dakikalar içerisinde milyoner yapabilecek potansiyele sahip olsa da aynı zamanda bazı riskler de barındırır. bitcoin dolandırıcılığı

bitcoin dolandırıcılığı Volatil piyasanın getirdiği risklerin yanı sıra herhangi bir otorite güç tarafından denetlenemediği için ortaya birçok dolandırıcılık haberi de çıkabilmektedir. Bugüne kadar yapılan en büyük Bitcoin vurgunları ise aşağıda tarihine göre sıralanmış ve detaylı bilgiler verilmiştir.

Bitcoin Saving & Trust Vurgunu. Tam 16,5 milyar dolar Vurgun

2012 yılında, yani Bitcoin’in ortaya çıkış tarihinden henüz 3 yıl geçmişken ABD’de büyük bir dolandırıcılık yaşandı. Tarihe Bitcoin Saving & Trust vurgunu olarak geçen bu olayda ABD’nin ilk kripto para saadet zinciri ortaya çıktı ve insanlara haftalık %7 getiri vaadinde bulundu. Bitcoin Saving & Trust Vurgunu

Bitcoin Saving & Trust Vurgunu Bu vaade inanan milyonlarca kripto para yatırımcısı ise Korsan lakabı ile tanınan Trendon Shavers ismindeki şirket yöneticisine milyon dolarları kaptırdı. Şirket 2013 yılında saadet zinciri olduğuna karar verilerek kapatıldı. Ancak milyonlarca kripto para yatırımcısının toplamda 746 bin adet Bitcoin’i çoktan ortadan kaybolmuştu. Yatırımcılardan toplanan 740 bin adet Bitcoin’in o zamanki değeri tam 188 milyon dolardı. Bu miktarın günümüzdeki değeri ise tam 16,5 milyar dolar. Yani şirket sahibi dünya tarihin en büyük bitcoin dolandırıcılığına imza attı.

Mt. Gox Vurgunu. 18,7 milyar dolarlık Vurgun.

Mt. Gox vurgunu, tüm zamanların en büyük Bitcoin saldırısı olarak bilinir. 2014 yılında henüz yatırımcılar kripto varlıkları yeni yeni tanımaya başlamışken dünya çapında sarsıcı bir olay meydana geldi. Mt. Gox Bitcoin Vurgunu

Mt. Gox Bitcoin Vurgunu Mt. Gox adındaki Japonya merkezli kripto para borsası, 2014 yılında ikinci kez saldırıya uğradı. Saldırının gerçekleşme nedeni ise kodlamada meydana gelen güvensiz verilerden kaynaklıydı. Bu saldırıda milyonlarca kripto para yatırımcısı tüm yatırımlarını kaybetti. Mt. Gox vurgununda şirket iflas etti ve toplamda 850,000 BTC ortadan kayboldu. Kaybolan BTC’lerin o günkü değeri ise 460 milyon dolar civarıydı. 850,000 BTC’nin günümüzdeki değeri ise tam 18,7 milyar dolar. Bu olayın yaşanmasının ardından Mt. Gox şirketi iflas başvurusunda bulunarak faaliyetlerini sonlandırdı. Bu durum ilgili dönemde kripto paralara karşı bir güvensizlik yaşanmasına neden oldu.

Canadian Bitcoins Vurgunu

Canadian Bitcoins vurgunu, 2014 yılında hacklenen Canadian Bitcoins platformunda meydana geldi. Bu kripto para borsası, Kanada’da yaşayan yatırımcıların Bitcoin alıp satmalarına olanak tanıyordu. Ancak 2014 yılında bilgisayar korsanlarının platforma saldırması ile birlikte 100,000 dolardan fazla ederi olan Bitcoinler ortadan kaybolmuştu. Bu olayı sıra dışı yapan durum ise bilgisayar korsanlarının resmen göstere göstere hack işlemini yapmasıydı. Bilgisayar korsanı, verilerin tutulduğu sunucuya bir mesaj göndererek kendisini CEO olarak tanıttı ve tüm güvenlik kodlarını istedi. Veri merkezi çalışanları ise ismi doğruladıktan sonra korsanın istediği tüm güvenlik kodlarını gönderdi. Bu olayın ardından çok kısa süre içerisinde tüm kripto para varlıkları çalındı. Bu olayın ardından şirketler arasında büyük bir kriz meydana geldi ve olaylar giderek büyüdü.

Bitfinex Bitcoin Vurgunu

Bitfinex, 2012 yılından itibaren kripto para yatırımcılarına hizmet veren en büyük borsalardan bir tanesiydi. Ancak şirket güvenlik açısından çok da iyi değildi. Bitfinex Bitcoin Vurgunu Bitfinex Bitcoin Vurgunu 2016 yılında meydana gelen saldırıda bilgisayar korsanları tarafından tam 119,756 Bitcoin çalındı. Şirket tarafından yapılan açıklamada çalınan Bitcoinlerin bilinmeyen adreslere transfer edildiği söylendi. Çalınan yaklaşık 120 bin Bitcoinin o zamanki değeri 72 milyon dolardı. Bugünkü değeri ise yaklaşık 2,64 milyar dolar. Şirket kripto paraların çalınmasının ardından çok fazla yatırımcı kaybetti. Ancak 2022 yılı itibarıyla aynı isimle hala faaliyetlerini sürdürüyor. Bu olay Bitcon tarihinde Bitfinex vurgunu olarak anılıyor.

BTG Cüzdan Vurgunu

BTG vurgunu ise Bitcoin Gold (BTG) ilk kez ortaya çıktığında siber korsanların hızlı bir şekilde mybtgwallet.com adında bir web site açması ile meydana geldi. İnsanlara ücretsiz bir şekilde BTG yaratabilecekleri söylendi ve buna inanan kullanıcılar 3 milyon dolar değerinde Bitcoinlerini çaldırdı. Bitcoinlerin çalınma işlemi ise kullanıcıların kripto para cüzdan parolalarını korsanlara iletmeleri sayesinde oldu. Bu olayın ardından yalnızca BTG değil BTC de güven kaybı yaşadı. Sosyal medya platformlarından topluluğa tepki gösteren yatırımcılar bu gibi durumlarda nasıl inandırıcı bir domain adresi alınabildiğini sorguladı. Ancak tüm bunlar gerçekleşirken bilgisayar korsanları 3 milyon dolar değerindeki Bitcoin ile çoktan uzaklaşmış ve izlerini silmişlerdi.

OneCoin Vurgunu

2016 – 2017 yılları arasında meydana gelen OneCoin vurgunu ise kripto para tarihinin en sıra dışı olaylarından bir tanesidir. 2016 yılına gelindiğinde

Dr. Ruja Ignatova

isminde bir kişi, Bitcoine çok büyük rakip olacak bir kripto varlık geliştirdiğini iddia etti. Binlerce kişi bu iddianın ardından Ruja’nın peşinden sürüklendi. Kendisini kripto kraliçesi olarak adlandıran bu kadının sloganı ise ‘’2 yıl sonra kimse Bitcoin’den bahsetmeyecek bile’’ oldu. Ignatova tarafından geliştirilen ve OneCoin adı verilen kripto para biriminin, Bitcoin’in sonunu getireceğine inanılıyordu. Buna inanan yatırımcılar dünyanın dört bir yanından yaklaşık 4 milyar Euro değerinde para aktardı. Fakat günler ilerledikçe projede birtakım sorunlar yaşandı ve 2017 yılında OneCoin’e ait her şey ortadan kayboldu. Bu olay kripto para tarihine OneCoin vurgunu olarak geçti.

NiceHash Vurgunu

Kripto para madencilik şirketlerinin sayısında 2017 yılı itibarıyla büyük bir artış yaşandı. NiceHash de bu şirketlerden bir tanesiydi. 2017 yılına gelindiğinde şirketin kasasından tam 4,700 Bitcoin çalındı. O günlerde 70 milyon dolara tekabül eden bu vurgunun nedeni ise şirket çalışanının e-posta bilgilerini çaldırmasıydı. E-posta bilgilerini kullanan bilgisayar korsanları büyük bir dolandırıcılık gerçekleştirdi. NiceHash çalınan fonları geri alamadı. Fakat itibarını korumak ve kullanıcılarını memnun edebilmek amacıyla geri ödeme programını başlattı. Bu program 2020 yılı içerisinde tamamlandı ve kullanıcılara tüm ödemeleri yapıldı. Bu nedenle NiceHash şirketi kripto para borsaları için bir örnek teşkil ederek birçok yatırımcının takdirini topladı. İlgili dönemde çalınan Bitcoinlerin şu anki değeri ise yaklaşık 103 milyon dolar. Bu olay tarihte NiceHash vurgunu olarak hatırlanıyor.

Silk Road E-Posta Tuzağı

Silk Road, internet üzerinde yer alan en popüler karaborsa pazarlarından bir tanesiydi. Birçok alanda suç işleyen kişilere ev sahipliği yapan bu platform, suçluların yasa dışı ürünleri alıp satmasına olanak sağlıyordu. Bitcoin’in ortaya çıkarılmasından sonra platformun yeni para birimi de belli olmuş oldu. Ancak diğer karaborsa pazarlarda olduğu gibi Silk Road da güvenlik güçleri tarafından sonlandırıldı.

FBI

, el koyduğu fakat herhangi bir zararı olmayan ürünleri alıcılara satmak için bir e-posta gönderdi. Ancak e-postada yer alan bir hata nedeniyle tüm alıcılar birbirlerinin isimlerini ve e-posta adreslerini görebildi. Bunu fırsata çeviren siber korsanlar ise listeyi kopyalayarak dolandırıcılık işlemlerinde hedef olarak kullandı. Devlet tarafından gönderiliyormuş gibi e-posta yollayan korsanlar birçok kullanıcıdan milyonlarca dolar değerinde kripto para aldı. Bu olay ise günümüzde Silk Road vurgunu olarak hatırlanıyor.

Bitconnect Vurgunu

2016 yılına gelindiğinde Bitconnect adında varlık ödünç verme platformu kuruldu. Bu platform kendi kripto para birimini çıkardı ve kullanıcıların Bitcoin vererek Bitconnect almalarını sağladı. Tarihler 2018 yılını gösterdiğinde ise Texas Menkul Kıymetler Kurulu tarafından şirketin bir saadet zinciri olduğu kararına varıldı. Bu doğrultuda şirketin faaliyetleri tamamen durduruldu ve platform kapatıldı. Meydana gelen dolandırıcılık sonucunda ne kadar Bitcoin’in kaybolduğu bilinmiyor. Ancak tahminlere göre şirket milyonlarca kullanıcıyı tam 2,5 milyar dolar değerinde dolandırdı. Bu olay da kripto para tarihinde Bitconnect vurgunu adıyla yerini aldı. Olayın yaşandığı sıralarda yine kripto para birimlerine karşı büyük bir güvensizlik hissedilmeye başladı.

Pincoin ve iFan Vurgunu

2018 yılında Modern Tech adında bir şirket tarafından yatırımcılara iki farklı ICO olan Pincoin ve iFan üzerinden %40 getiri sağlama vaadinde bulunuldu. Merkezi Vietnam’da olan bu şirket, çeşitli yüz yüze etkinlikler ile milyonlarca yatırımcıyı kendisine çekmeyi başardı. Fakat ilerleyen günlerde yatırımcılar bu şirketin bir saadet zinciri olduğunu düşünmeye başladılar. Bir süre sonra ise şirket tamamen ortadan kaybolarak Pincoin ve iFan vurgunu olarak anılmaya başladı. Şirket tarafından kullanıcılardan ne kadar kripto para toplandığı hala bilinmiyor. Ancak tahminlere göre milyonlarca kullanıcı yaklaşık 660 milyon dolarını kaybetti. Bu nedenle olayın yaşandığı tarihten günümüze kadar yüksek getiri vadeden sistemlere olan talep de azalmaya başladı. Ancak hala günümüzde bu tür dolandırıcılık girişimlerinin meydana geldiğini görmekteyiz.

Coincheck Vurgunu

Japonya’da faaliyet göstermeye başlayan bir kripto para borsası olan Coincheck, tarihin en büyük kripto varlık hırsızlığına ev sahipliği yaptı. 2018 yılında meydana gelen olayda toplamda 525 milyon adet NEM çalındığı açıklandı. Bu kripto varlıkların o zamanki değeri ise tam 534 milyon dolar değerindeydi. Böylece bu olay Coincheck vurgunu olarak tarihteki yerini aldı. Coincheck yaptığı açıklamalarda güvenlik sistemlerinin son derece güvenli olduğunu söyledi. Korsanlar, şirket çalışanlarının bilgisayarlarındaki e-posta üzerinden bilgilere ulaşmış ve saldırıyı gerçekleştirmişti. Saldırı sona erdiğinde ise Nisan 2018 itibarıyla şirketin satışı yapıldı ve yeni şirket yöneticileri her bir NEM coin için mağdur olan yatırımcılara ödeme yapılacağını söyledi.

BitGrail Vurgunu

İtalya menşeili kripto varlık borsası olan BitGrail, birçok kez güvelik ihlaline ev sahipliği yaparak kötü bir şöhret elde etti. Daha öncelerde RailBloks olarak tanınan 17 milyon adet Nano jeton bu platformda kayboldu. 2018 yılında gerçekleşen bu saldırıda, İtalyan polisi olaya dahil oldu ve korsan gruba ulaşamaması nedeniyle büyük eleştiriler aldı. İtalyan yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda ise sorumlu BitGrail olarak gösterildi. BitGrail vurgunu ile piyasadan tam 170 milyon dolar değerinde Nano token çalındı. Bu durum birçok kripto para yatırımcısını olumsuz etkiledi ve 2018 yılı Bitcoin yatırımcılarının güvenini en çok zedeleyen yıl oldu. Günümüzde ise BitGrail web sitesini ziyaret etmek isteyen kullanıcılar geniş bir rapor ile karşılaşıyorlar.

PlusToken Vurgunu

PlusToken 2018 yılında en büyük ve en popüler kripto para saadet zincirlerinden bir tanesiydi. Çinli ve Koreli yatırımcılar başta olmak üzere 4 milyondan fazla kullanıcı bu platformda varlıklarını kaybetti. PlusToken, Asya bölgesinde yaşayan yatırımcılara %18’e kadar aylık gelir kazanma vaadinde bulundu. Bu platformun reklamları neredeyse her yerde vardı ve büyük bir kitleyi peşinden sürükledi. 2019 yılına gelindiğinde yatırımcılar karlarını çekerken birçok sorun ile karşılaşmaya başladılar. 2019 yılının ortalarında ise Bitcoin, Ethereum ve EOS başta olmak üzere birçok kripto para birimi ortadan kaybolarak dolandırıcı şirketin eline geçti. Sayısı henüz bilinmeyen bu kripto varlıkların o günkü değeri ise yaklaşık 3 milyar dolardı. Şirket bir de arkasında ‘’Üzgünüz kaçtık’’ notu bıraktı. Bu olay ise günümüzde PlusToken vurgunu olarak hala anılmaktadır.

Influencer Vurgunu

Kripto para birimleri her ne kadar büyük oranda para kazandırsa da onları dikkatli bir şekilde elimizde tutmamız gerektiği aşikar. Mart 2021 tarihinde bir

Instagram

Influencer’ı takipçilerinden toplamda 2,5 milyon dolar değerinde Bitcoin alarak onları dolandırdı. Jay Mazini adındaki bu sosyal medya fenomeni takipçilerine bedava nakit para dağıtıyordu. Ancak iddialara göre bu fenomen takipçilerinden daha fazla nakit para karşılığında bir miktar Bitcoin istedi. Bitcoinlerini gönderen takipçilerine ise herhangi bir ödeme yapmadı. Olayın ardından ABD Adalet Bakanlığı fenomen hakkında dava açıldığını duyurdu. FBI ise bu fenomen hakkında hala soruşturmasını devam ettiriyor. Bakanlığa göre Mazini, %5 daha fazla ödeme yapacağını garanti ederek takipçilerinden Bitcoin topladı. Dolandırıcılığın yaşandığı sıralarda Bitcoin’in değeri 47 bin dolar civarıydı. Mazini ise 52,500 dolardan Bitcoin almayı teklif ediyordu.

Sahte Trezor Vurgunu

Mart 2021 tarihinde cep telefonlarının ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren bir olay yaşandı.

Apple

’ın uygulama platformu olan App Store’da yer alan bir uygulama, IOS kullanıcılarının Bitcoinlerini çaldı. Trezor adındaki bu uygulama gerçek Trezor firması ile ilişkili değildi. Yani tamamen aldatmaya yönelik sahte bir uygulama geliştirilmişti. Bir IOS kullanıcısı Bitcoin bakiyesini kontrol etmek için bu uygulamayı indirdiğinde tam 600,000 dolar değerinde 17,1 Bitcoin dolandırıcılar tarafından çalınmış oldu. Trezor tarafından yapılan bildirimlerin ardından sahte Trezor uygulaması App Store’dan kaldırıldı. Dolandırıcılar tarafından 17,1 Bitcoini çalınan kullanıcı ise Apple’a güvenerek bu uygulamayı indirdiğini ve ilerleyen günlerden Apple’a dava açacağını belirtti. 2021 yılının ortalarına doğru yaşanan bu olay günümüzde Trezor vurgunu olarak hatırlanıyor. Bu olay sayesinde aldığımız ders ise cep telefonumuza uygulama indirirken çok dikkatli olmamız gerektiği.

Thodex Vurgunu

Bir diğer kripto para dolandırıcılığı ise Thodex vurgunu adı altında ülkemizde yaşandı. Thodex, her ne kadar global bir borsa olduğunu söylese de yalnızca Türk kullanıcılar tarafından tercih edilen bir kripto para borsasıydı. Thodex Vurgunu Thodex Vurgunu Nisan 2021 tarihinde kullanıcılar hesaplarındaki parayı çekememeye ve işlem yapamamaya başladılar. Şirket yetkilileri sürekli olarak sorunu çözmeye çalıştıklarını söylüyorlardı. Ancak sonradan anlaşıldı ki kaçış hazırlıkları çoktan başlamıştı. Thodex, Faruk Fatih Özer adında bir dolandırıcı tarafından yönetiliyordu. Platformun reklamında birçok ünlü isim yer aldığı için Türk kullanıcılar bu platforma güvenerek paralarını yatırmaya başladılar. Ancak 2021 yılının Nisan ayı geldiğinde Faruk Fatih Özer tam 2 milyar dolar değerinden fazla bir kripto varlık ile kayıplara karıştı. Bu platformun o tarihlerde yaklaşık 400 bin yatırımcı tarafından kullanıldığı tahmin ediliyordu. Thodex vurgununun yaşanması ile birlikte birçok Türk kullanıcı yerel kripto para borsalarına güven duymamaya başladı. 1994 doğumlu olan Faruk Fatih Özer ise tüm kripto varlıklarla birlikte yurt dışına kaçarak izini kaybettirmeyi başardı. Ancak

İnterpol

tarafından başlatılan arama 2022 yılı itibarıyla hala sürüyor. Özer bulunduğu takdirde kullanıcılara ödeme yapılıp yapılmayacağı ise henüz net değil.

Türkiye Merkezli Sahte Kripto Para Aracı Kurumu

Henüz Thodex gibi büyük bir vurgunun izleri yeni silinmeye başlamışken Türkiye’de bir başka dolandırıcılık girişimi daha yaşandı. Mayıs 2021 tarihinde Diyarbakır merkezli yürütülen operasyonda 10 şüpheli göz altına alındı. Bu şüpheliler kendilerine kripto para aracı kurumu süsü vermiş ve 105 kişiyi 400 bin TL dolandırmıştı. Ancak yalnızca Diyarbakır’da değil; Adana, İstanbul ve Elazığ şehirlerinde de eş zamanlı baskın yapılarak birçok kişi göz altına alındı. Bu sözde kurumun kaldıraçlı işlemle, kar sağlayan alım satımlarla ve ivme yakalayacak kripto paraların tespitiyle deneyimsiz kripto para yatırımcılarını dolandırdığı öğrenildi. Dolandırıcılar, sahte görseller kullanarak yatırımcılarını kendilerine çekiyor ve belirli bir tutar karşılığında para kazandırma vaadinde bulunuyordu. Bu olayın ardından kripto paralar sosyal medya üzerinde tartışma konusu haline geldi.

Africrypt Vurgunu

Haziran 2021 tarihine gelindiğinde Güney Afrika’da hizmet veren bir kripto para borsası olan Africrypt, tarihin en büyük ve en kapsamlı kripto para dolandırıcılığını yaptı. Platformu yöneten iki kardeş toplamda 69,000’den fazla Bitcoin ile ortadan kayboldu. Platform 2019 yılında Ameer Cajee ve kardeşi Raees Cajee tarafından kurulmuştu. Yüz binlerce Güney Afrikalı bu platforma güvenerek kripto para alım satımı yapıyordu. Güney Afrika’da popüler hale gelen iki kardeş küçük bir büro açtılar. Büroyu açtıktan kısa bir süre sonra ise kullanıcıların kripto varlıklarına el koyarak faaliyetlerini sonlandırdılar. Bu olay tarihte Africrypt vurgunu olarak geçiyor. O zaman çalınan 69,000 Bitcoinin günümüzdeki değeri ise tam 1,5 milyar dolar. Kullanıcılar bu olay ile karşılaştıklarında bölgenin kolluk kuvvetlerinden yardım istediler fakat iki kardeş çoktan kaçmıştı.

Sahte Bitcoin Madencisi Vurgunu

Sahte Bitcoin madencileri günümüzde hala etkinliklerini sürdürmeye devam ediyor. Bu vurgun ülkemizde yaşandı ve tam 500 milyon TL değerinde kripto para ele geçirildi. Haziran 2021 tarihinde Aydın ilinde Bitcoin madenciliği yaptığını iddia eden bir kişi, çevresinde bulunan binlerce yatırımcıyı dolandırdı. Bir yatırım danışmanlığı ofisi açan ve bu ofiste yurt dışı merkezli bir şirketin yatırım uzmanı olduğunu söyleyen bir kişi, madencilik donanımları ürettiğini söyleyerek binlerce müşteriden toplamda 500 milyon TL değerinde kripto para aldı. Güvenliği sağlamak amacıyla yalnızca çevresindeki yatırımcıları dolandıran bu kişi, aldığı 500 milyon değerindeki kripto paralarla ortadan kaybolmayı başardı. Aydın ilinin Nazilli ilçesinde bulunan 80 kişi ise 25 milyon TL dolandırıldıklarını iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Dolandırıcının nerede olduğu ve mağdurların parasını alıp alamayacağı ise hala net değil.

Squid Game Token Vurgunu

Squid Game token vurgunu Kasım 2021 tarihinde yaşandı. SQUID olarak bilinen kripto para birimi %75000 yani 750x yükseldikten sonra bir anda dibe çöktü.

Netflix

platformunun popüler dizilerinden biri olan Squid Game’den ilham alan bu token, ‘’Rug Pull’’ olarak adlandırılan dolandırıcılık yöntemiyle milyonlarca yatırımcının büyük zararlara uğramasına yol açtı. 1 Kasım’da 2,850 dolar seviyelerini geçen token, saniyeler içerisinde 0,002 dolara kadar düştü. Alım tahtasında bekleyen ve daha önce tokeni satın alan kullanıcılar toplamda 3,38 milyon dolar zarara uğradılar. Düşüşün nedeni ise proje sahiplerinin ellerinde bulunan tüm tokenlerini bir anda satması olarak belirtildi. Bu durum, kripto para sektöründe shitcoin adı verilen amaçsız coinlerin tercih edilebilirliğini büyük ölçüde düşürdü. Yatırımcıların birçoğu sosyal medya platformları üzerinden geliştirici ekibe tepki gösterdi.

Hindistan Başbakanının Hacklenmesi

Aralık 2021 tarihinde Hindistan başbakanı Modi’nin Twitter hesabı ikinci kez hacklenmişti. 73,4 milyon takipçiye sahip olan bu hesapta saldırganlar Modi adına konuşarak 500 Bitcoin dağıtılacağını söylediler. Gönderiye ayrıca bir bağlantıda eklendi. BTC alabilmek için bu gönderiye tıklayan kullanıcılar dolandırılmanın eşiğinden döndü. Kısa bir süre sonra durumu fark eden başbakan tweeti sildi ve hesabın güvenliğini sağladığını açıkladı. Saldırganların bu tweet sayesinde başbakanın takipçilerinden ne kadar para kazandığı hala bilinmiyor. Ancak Aralık 2021 tarihinde bunun resmi bir paylaşım olduğunu düşünen kripto para yatırımcıları, Hindistan’ın kripto paralara sıcak baktığı anlamını çıkarınca Bitcoin’in fiyatı bulunduğu konumdan biraz yükseldi. Fakat çok geçmeden paylaşımın sahte olduğu anlaşılınca Bitcoin fiyatındaki anlık artışlar da son buldu. Bu olay günümüzde hala Hindistan başbakanının hacklenmesi olarak biliniyor.

ABD’li Çiftin 3,6 Milyar Dolarlık Kripto Para Vurgunu

Bitcoin vurgunları arasında en kapsamlı olanlarından bir tanesi de ABD’de yaşandı. Ilya Lichtenstein ve Heather Morgan çifti, kripto para yatırımcılarını tam 3,6 milyar dolar değerinde vurgunla dolandırdı. Bu vurgun, Bitfinex üzerindeki hack işlemlerini ve aynı zamanda çeşitli yöntemlerle kara para aklama suçlarını kapsıyor. Olayın başlangıç tarihi ise 2016 yılına kadar gidiyor. ABD’deki federal yetkililer çifti takibe alarak 3,6 milyar dolar değerindeki kripto paraları ele geçirdi. Bu tutar, bugüne kadar ele geçirilen en büyük miktar olarak tarihe geçti. Tutarın büyüklüğü ise günümüzdeki coin fiyatlarını göz önüne aldığımıda 450 milyar dolara kadar çıkıyor. Çift hakkında verilecek hapis cezasının ise 25 yıla kadar çıkabileceği düşünülüyor. Bu olay yaşandığı sırada ele geçirilen Bitcoinlerin satılma ihtimaline karşı Bitcoin yatırımcıları bir hayli tedirgin olmuş ve satış yönünde işlemler yapmaya başlamıştı.

600 Milyon Dolarlık Kripto Vurgunu

Kripto para vurgunları arasında en çok dikkat çekenlerinden bir diğeri ise Axie Infinity adlı platforma bağlı olan blokzincir ağında meydana geldi. Köprü adı verilen transfer platformlarına sızan saldırganlar tam 600 milyon doların üzerinde kripto para çaldı. Bu saldırı, bilgisayar korsanları tarafından bugüne kadar yapılan en kapsamlı kripto para saldırılarından bir tanesiydi. Saldırı sırasında 173,600 Ethereum ve 25,000,000 USDC token çalındı. 2022 Mart ayında yaşanan bu olaydan sonra topluluk tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada saldırının çok sonradan fark edildiği ve ne yazık ki geri dönüşün mümkün olmadığı belirtildi. Ayrıca açıklamada köprülerin bu tür saldırılara çok daha uygun olduğu ve bu nedenle daha geniş önlemler alınması gerektiği söylendi.

Terra (LUNA) Vurgunu

Luna vurgunu ise henüz oldukça yeni bir olay. Her ne kadar bu olaya vurgun demek doğru olmasa da LUNA ve UST yatırımcıları tüm birikimlerini çoktan kaybetti bile. Terra ekosisteminin çökmesi ile birlikte LUNA ve UST’de büyük düşüşler yaşandı. Şirket yetkilileri ekosistemi düzeltmek için önceliği UST’ye verdiler. Ancak UST adındaki stabil coinin düzeltilebilmesi için kasadaki Bitcoinler satıldı ve aynı zamanda LUNA arzı artırıldı. Bu durum LUNA’nın %99,9999’dan fazla değer kaybetmesine neden oldu. Üstelik UST coin de eski haline döndürülemedi. Şirket elinde bulunan Bitcoinleri sattığı için 2022 yılının ortalarında kripto para piyasası büyük düşüşler yaşadı. LUNA’ya tepkiler artarken şirket tarafından hala yanlış adımlar atılıyordu. Binance gibi büyük kripto para borsaları ise LUNA ve UST’yi delist etmeye başladılar. Ancak ortalık durulduktan sonra şirket yetkilileri LUNA’nın adını LUNC olarak değiştirerek yeni bir LUNA coin piyasaya sürdüler. Bu coinin arzı önceki arz seviyelerindeydi. LUNA coinden büyük para kaybeden yatırımcılara yeni coinden airdrop gönderilmeye başlandı. Ancak gönderilen airdroplar kaybı karşılamaya yetmedi. Bu durum kripto para camiasında güvensizliklere neden oldu ve milyarlarca dolar değerinde kayıp yaşandı. Yatırımcılar bu olayı LUNA vurgunu olarak anmaya devam ediyor.

Kripto Dünyasında Tehlike: Bitcoin Dolandırıcılığı ve En Büyük Vurgunlar
Yorum Yap
Devlet Ödemeleri
Kaynak: Haberler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Devlet Ödemeleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!