Doğalgaz Fatura Yardımı Kimlere Verilir?
Haber Başlıkları
Kış aylarında ısınabilmek amacıyla doğalgaz kullanıyor olabilirsiniz. Ancak artan enflasyon ve giderler nedeniyle dar gelirli ailelerin ısınma ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı görülmektedir. Devlet kurum ve kuruluşları ise bu durumun önüne geçebilmek amacıyla ailelere doğalgaz yardımında bulunmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dar gelirli ailelerin ısınma ihtiyacını giderebilmek amacıyla doğalgaz yardımında bulunan kurumlardan bir tanesidir. Doğalgaz fatura yardımı kimlere verilir sorusunun ise sıklıkla sorulduğunu görmekteyiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen doğalgaz yardımının tutarı değişiklik göstermektedir. Dar gelirli aileler gelir durumuna göre 450 TL ile 1150 TL arasında yardım alabilirler. Ancak bu ailelerin bazı şartları taşıması gerekecektir. Şartları taşımayan ailelerin yardım alması ne yazık ki mümkün değildir. Doğalgaz yardımını kimlerin alacağı aşağıda detaylı bir şekilde belirtilmiştir.
Doğalgaz Yardımı Kimler Alabilir?
Isınma ihtiyacını gidermekte zorlanan dar gelirli aileler, doğalgaz yardımı kimler alabilir sorusunu yönelterek yanıt aramaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen doğalgaz yardımını alabilecek olan kişiler şunlardır:
- Sosyal güvencesi bulunmayan ve ısınma ihtiyacını karşılamakta zorlanan aileler
- Engel veya kronik hastalık gibi sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan vatandaşlar
- Dul kadınlar, yetimler ve öksüzler
- Yardıma muhtaç durumda olan şehit ve gazi yakınları
- Afetzedeler
- Bakıma muhtaç 65 yaş üstü vatandaşlar
Yukarıda sıralanan kişiler, başvuruda bulunmaları durumunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen doğalgaz yardımından faydalanabilmektedir. Yardım tutarı, başvurusu onaylanan vatandaşların PTT hesaplarına belirtilen tarihler arasında yatırılır. Başvuru sahibi kimlik kartı ve fatura ile bu şubeleri ziyaret ederek dakikalar içerisinde yardımı çekebilmektedir.
Doğalgaz Yardım Başvurusu
Özellikle kış aylarının yaklaşması ile birlikte aileler doğalgaz faturalarını nasıl ödeyeceklerini düşünmeye başlamıştır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
ise ailelerin bu sıkıntısını giderebilmek amacıyla doğalgaz yardımında bulunur. Doğalgaz yardım başvurusu için ailelerin önünde iki seçenek bulunur. E-devlet hesabına giriş yaparak başvuruda bulunulabileceği gibi aynı zamanda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmet binası ziyaret edilerek de başvuruda bulunulabilir. Aileler başvuru sırasında birtakım soruları yanıtlamak zorundadır. E-devlet üzerinden yapılan başvurularda soru yanıtlamak zorunlu değildir. Ancak bakanlığa bağlı kuruluşlar aracılığıyla yapılacak olan başvurularda form doldurmak zorunludur. Formda ailenin gelir durumuna yönelik birçok soru yer alır. Bu soruların tamamını doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız durumunda ise başvurunuz alınacak ve sonuçlandığında tarafınıza geri dönüş yapılacaktır.
E-Devlet Üzerinden Doğalgaz Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-Devlet üzerinden doğalgaz yardımı başvurusunda bulunmak mümkündür.
- Bu işlem için öncelikle e-devlet hesabınıza giriş yapmanız, ardından ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasına gitmeniz gerekir.
- Bu sayfada karşınıza çıkan ‘’Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti’’ sekmesine tıklayabilir ve başvurunuzu gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz.
- Sayfada birçok bilgilendirme yer alacaktır. ‘’Yeni Başvuru’’ butonuna tıkladığınızda ise karşınıza bir bilgilendirme ekranı gelir.
- Aydınlatma metnini onaylayarak ‘’Başvur’’ butonuna tıkladığınızda ise başvurunuz alınacak ve en kısa süre içerisinde tarafınıza bir geri dönüş yapılacaktır. Eğer yapmış olduğunuz başvuru onaylanırsa kurum tarafından belirtilen işlemleri gerçekleştirerek PTT şubelerine gidebilir ve yardım tutarını çekebilirsiniz.
Doğalgaz Yardımı İçin Gereken Şartlar
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen doğalgaz yardımından faydalanmak istiyorsanız birtakım şartları sağlamalı ve başvuruda bulunmalısınız. Doğalgaz yardımı için gereken şartlar aşağıda sıralanmıştır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması ve Türkiye sınırları içerisinde ikamet etmesi
- Sosyal güvenceye sahip olmamak ve başka bir kurum tarafından verilen benzer yardımlardan faydalanmamak
- Taşınır veya taşınmaz mala sahip olmamak, sahip olunsa bile bu mallardan gelir elde etmemek.
- Doğalgaz kullanarak ısınan bir evde ikamet etmek
- Asgari ücretin üçte birinden fazla gelirin olmaması
- Engelliler ya da kronik hastalar için sağlık raporunu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine ulaştırmak
- İstenen diğer belgeleri ya da evrakları temin ederek ilgili kuruma ulaştırmak
Yukarıda verilen şartları taşımanız durumunda doğalgaz yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.
Doğalgaz Yardımı İçin Gereken Belgeler
Kış aylarının gelmesi ile birlikte ısınma ihtiyacınızı gidermek istiyorsanız fakat dar gelirli bir aileyseniz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuruda bulunarak yardım alabilirsiniz. Başvurunuzu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yapacaksanız bazı belgeleri temin etmeniz şarttır. Doğalgaz yardımı için gereken belgeler şunlardır:
- Başvuru sahibinin kimlik kartı ve fotokopisi
- Engelli olma durumu varsa tam teşekküllü bir hastaneden alınan sağlık kurulu raporu
- Kronik hastalar için sağlık raporu
- Muhtarlıklardan alınan fakirlik belgesi
- İkametgah belgesi
- Fatura bilgileri
- Eğer varsa kira sözleşmesi
Yukarıda belirtilen evraklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmet noktalarına teslim edilmelidir. Fakirlik belgesi şart değildir ancak bu belgeyi temin etmek başvurunuz açısından olumlu olacaktır. Sizler de bakanlığa bağlı kuruluşları ziyaret ederek başvurunuzu gerçekleştirebilir ve doğalgaz yardımından faydalanabilirsiniz.
Doğalgaz Yardımı Ne Kadar?
Doğalgaz yardımı ne kadar sorusu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen doğalgaz desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşlarca sıklıkla sorulur. Kurum tarafından verilen doğalgaz desteğinin tutarı 450 TL ile 1150 TL arasında değişiklik gösterir. Muhtaçlık durumunuz ve geçmiş fatura bilgileriniz bu tutarı belirleyecektir. Ancak diğer kurum ve kuruluşlar tarafından verilen doğalgaz yardımının tutarı değişiklik gösterebilir. Dar gelirli vatandaşlara doğalgaz yardımı yapan kurumlar farklı tutarlar dahilinde bu yardımı gerçekleştirir. Örneğin belediyeler tarafından yapılan yardımın tutarı 300 TL’den 1000 TL’ye kadar değişebilmektedir. Ne kadar yardım alacağınız ile alakalı detaylı bilgilere ulaşmak istiyorsanız ilgili kurumu cep telefonu ile aramalı veya hizmet binasını ziyaret etmelisiniz. Böylece alacağınız yardım tutarını kolayca öğrenebilirsiniz.
Doğalgaz Fatura Desteği Sorgulama
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yapılan başvuruları genellikle 30 gün içerisinde sonuçlandırır. Ancak başvuruların yoğun olması durumunda bu süre daha da uzayabilir. Bu nedenle başvurunuzun 30 gün içerisinde sonuçlanmaması durumunda doğalgaz fatura desteği sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz gerekecektir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için internet tarayıcınızdan