Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT Son Dakika Açıklaması. EYT onaylandı Mı? EYT Meclis açıklaması. EYT Son Dakika EYT kapsamında yüzlerce kişi emekliliği bekler. Emeklilikte yaşa takılanlar sunulan fırsatlardan yararlanarak emekli olabiliyor. Büyük bir tartışma konusu olan emeklilikte yaşa takılanların emekli olabilmesi için gereken detayları devlet tarafından paylaşılmıştır. Devletin sunduğu şartları taşıyan kişilerin emekli olması beklenir. Öngörülen süreçte yaklaşık 1.500.000’un üzerinde kişi emekli olmayı beklemektedir. Emekliliğin gerçekleşebilmesi için şartların taşınması mutlak gereklidir. Emeklilik için gereken şartlar hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler detayları e-Devlet hesabı üzerinden öğrenebilir. E-Devlet sigorta prim günü ve detaylarına hakim olmak için SGK’nin sunduğu uygulamayı tercih edebilirsiniz. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra SGK tarafından prim gün sayınız ve diğer tüm detaylara hakim olabilirsiniz. Bu sayede ne zaman emekli olacağınızı inceleyebilirsiniz. Emeklilikte yaşa takılanların birtakım şartları sağlaması durumunda emekli olabilmesine izin verilmiştir. Kişilerin başvurularını paket açıklandıktan ve kanun hükmünde Resmi Gazete ’de yayınlandıktan sonra yararlanabilmeleri mümkün olur. Emeklilikte yaşa takılanların merak ettiği birçok soru vardır. Bunların en başında yaş ve prim gün sayısı ile hangi diğer şartları taşıması gerektiğidir. Yaş sorunu en büyük sorunlardan biri olarak düşünülebilir. Özellikle 2000 ve öncesi sigortası bulunan kişilerin yaşları itibari ile birlikte emeklilikte yaşa takılanlar programı kapsamında yararlanabilmesi mümkün olabilir. Sigorta girişi 2000 ve öncesi olan kişilerin EYT kapsamında emekli olabilmesi mümkün olabilmiştir. Devletin öngördüğü birkaç paket halinde hazırlanan emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözmek için birçok farklı olarak sunulmuştur.
EYT Prim Gün Sayısı Kaç Olunca Emekli Olunur?
Haber Başlıkları
EYT kapsamında kadın ve erkekler için prim gün sayısı birbirinden farklı olabilir. Çalışma bakanının yaptığı açıklamaya göre 1999 öncesindeki emekli olacak kişilerin 5000 prim gün sayısını doldurması gerekir. 5000 prim sayısı kadın için geçerlidir. Yalnızca kadınlar 5000 prim yanında 20 yıllık çalışma süresi erkeklerde ise 25 yıllık çalışma süresi yanında 5500 prim günü aranır. Çalışma sürelerini ve prim gün sayısını dolduran kişiler erken emeklilik kapsamında emekli olabilir. Erken emeklilikten yararlanmak isteyenlerin mutlaka 5000 prim gün sayısını oluşturması gerekir. Prim gün sayısı 5000’den az olan kişiler ise ya çalışmaya devam etmeli ya da primlerini farklı yöntemlerle taksitlendirmelidir. Detayları öğrendikten sonra ne kadar prim gün sayısı olduğunu e-Devlet hesabınız üzerinden öğrenebilirsiniz. Belirtilen en son karara göre erkeklerde 5500 kadınlarda ise 5000 gün prim sayısının mutlaka doldurulması gerekir. Bu prim sayısının eksik olması durumunda kişilerin çalışması gerekebilir. Yaşı dolduran fakat prim gün sayısını doldurmayan kişiler doğum borçlanması veya askerlik borçlanması gibi durumlarla eksiklerini tamamlayabilir. Bu eksiklerin nasıl tamamlanacağını en yakın SGK binasına giderek öğrenebilirsiniz. Eğer doğum borçlanması veya askerlik borçlanması ile birlikte prim gün sayısı dolmuyor ise bu durumda çalışmak gerekebilir. Prim gün sayısının mutlaka gerekli şartları sağlaması lazımdır. Sonrasında ise yaş şartının doldurulması gerekir. Belirtilen yaş sınırı ve prim gün sayısını dolduran kişilerin karar çıktıktan sonra başvurularını yapıp erken emeklilikten yararlanması söz konusu olur. Erken emeklilik için gerekli şartları taşıyan kişilerin karar çıktıktan sonra başvurularını hemen yapması gerekir. Başvuru yaptıktan bir sonraki ay emekli olunur ve belirtilen aylık alınır.
EYT 18 Yaş Öncesi Sigorta Geçerli Mi?
EYT 18 yaş öncesi sigortalılar için geçerli olabilir. Bu durumun kanunda belirtilen şartları taşıması gerekir. Buna göre 18 yaşından önce ödenen prim gün sayıları hesaba dahil edilir. Toplamda ödenen prim gün sayısı ile erkek ve kadınlarda prim gün sayısı tamamlanır. Fakat bunun mutlaka resmi bir belge ile kanıtlanması gerekir. Birçok kişinin sigorta dökümünü görmediği 18 yaş öncesi sigortalılık durumu SGK birimlerine giderek öğrenilmelidir. Eğer e-Devlet hesabı üzerinden 18 yaş öncesi sigortalılık durumu gözükmüyor ise en yakın kuruluşa başvuru yaparak detayları çıkarabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra hangi kurumda çalışmış iseniz o kurumdan bilgi edinebilirsiniz. Bazı kişiler bu konuda büyük bir problem yaşayabilir. Sebebi ise öncesinde çalıştıkları kurumun günümüzde aktif olmaması olabilir. Bu sebepten dolayı mutlaka kurum ile iletişime geçeceğiniz bir yol bulmanız gerekir. Sigorta yapılmamış ise bu durumda bunu ortaya çıkarmak mümkün olmayabilir. 18 yaş öncesi mutlaka sigortanın yatmış olması gerekir. Sigortanın yattığını ortaya çıkarmak ve belgelendirmek için çalışılan kurum ile iletişime geçmek gerekir. 18 yaş öncesi sigortalılıktan yararlanmak isteyen kişilerin kanunda geçen bir takım prim gün ödeme sayısını doldurması lazımdır. Eğer 18 yaş öncesi çalışan kişiler bu durumu kanıtlayamaz ise erken emeklilikten yararlanamaması söz konusu olabilir. Erken emekliliğini gerçekleşebilmesi için hem yaş hem prim gününün doldurulması lazımdır. Her ikisinin de sunulan şartları yerine getirmesi durumunda kişiler emekli olabilir.
EYT ‘de Çıraklık Sayılacak Mı?
EYT kapsamında emekli olmak isteyenler çıraklık dönemini hesaba katmak isteyebilir. Eğer kanunda çıraklık dönemini de kapsayacak şekilde erken emeklilikten yararlana bilmeniz söz konusu ise bu durumda çıraklık zamanında yatırılan sigortanın da kapsama alınması mümkün olur. Kanunda geçen şartları yerine getiren ve çıraklık dönemini de hesaba katan kişilerin erken emekli olması mümkün olabilir. Fakat birtakım konular net olmamakla birlikte kanunun çıkması beklenmelidir. Kanun çıktıktan sonra çıraklığın sayılıp sayılmayacağını anlayabilirsiniz.
Sigorta Girişi En Erken Kaç Yaşında Başlar?
Sigorta giriş en erken 1 Nisan 1981 dahil yapılan sigortalılık ile erken emeklilikten yararlanmak söz konusudur. Bu kapsamda erken emekli olmak isteyenlerin sigorta girişi 1981 tarihinde 1 Nisan dahil ve sonrasını kapsar. Bu tarihlerden sonra sigorta pirimi yatıran kişiler 18 yaşın doldurduğu tarih dikkate alınarak 1999 8 Eylül tarihinden sonra pirim hesaba katılır ve buna göre emekliliği kazanıp kazanmadığı öğrenilebilir. Detayları öğrenmek için e-Devlet hesabına girerek kaç yaşında emekliliğinizin başladığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca detaylarda hangi kurumun adınıza sigortada bulunduğunu anlayabilirsiniz. Sigortalılık durumunu kapsayacak tüm detaylar e-Devlet hesabı üzerinden incelenebilir.
İlk İşe Giriş Tarihi Önemli Mi?
Sigorta giriş tarihi erken emekli olabilmek için mutlaka önemli bir detaydır. Emeklilik için sigortalı olduğunuz tarihin önemi yaşınızın emeklilik için uygun olabilmesine yardımcı olur. 1999 öncesinde yapılan işe giriş başlangıcı erken emeklilikte aranır. İlk işe giriş tarihinin önemi sigortalı olabilmeniz için gereklidir. Hem yaşa bakılır hem de ilk işe giriş tarihinde ne kadar prim yatırıldığını anlayarak emekli olup olmayacağınızı öğrenebilirsiniz.
2000 Yılında Sigorta Girişim Var Ne Zaman Emekli Olabilirim?
Sigorta giriş 2000 yılında yapıldığında kadınlar için 58 yaş erkeklerde ise yine 58 yaş ve 7000 prim gün sayısının doldurulması gerekir. 2000 yılında sigorta girişi olan kişilerin gerekli detayları ve şartları taşıması durumunda emekli olacakları yaş 58 olarak belirlenmiştir. Bu detayları öğrenmek için e-Devlet hesabına girerek SGK döküm dosyasını açabilir ve SGK uygulaması üzerinden detaylara hakim olabilirsiniz.
SGK Olmayan Ne Yapmalı?
SGK olmayan kişiler öncelikli olarak SGK girişi için çalışması gerekir. İş hayatına henüz giriş yapmayan kişiler ayrıntıları öğrenmek için e-Devlet hesabına giriş yapabilir. Buna ek olarak sigortalı bir kurumda işe başladığınızda başladığınız gün itibari ile SGK priminin yatması gerekir. Bu primin düzenli yatıp yatmadığını ancak maaş bordrosunda görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca pirim hesaplamalarını kendi e-Devlet hesabınıza giriş yaparak inceleyebilirsiniz. En son hangi kurumun sigorta yaptığını görüntüler ve işe başlama tarihinizi incelersiniz.
Devlet Ödemeleri maddi yardım başvurusu için hemen