Geçici İşçi Kadro 2023 Son Dakika
Geçici İşçi Kadro 2023 Son Dakika. Günümüzde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan pek çok taşeron personel bulunuyor. Bu personelin kadroya geçmesi için düzenlemeler uzun uğraşlar sonucu oluşturuldu. Düzenlemelerin...
Geçici İşçi Kadro 2023 Son Dakika. Günümüzde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan pek çok taşeron personel bulunuyor. Bu personelin kadroya geçmesi için düzenlemeler uzun uğraşlar sonucu oluşturuldu. Düzenlemelerin devreye girmesinin ardından geçici işçilerin durumu ile ilgili soru işaretleri oluşmuştu. Geçici İşçi Kadro 2023 Son Dakika Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin tarafından yapılan açıklamayla pek çok soru işareti de giderildi. Bakan tarafından yapılan açıklamada “bir türlü bitmeyen geçici işçilik olmaz” sözü dikkat çekerken işçi statüsünün ortadan kaldırılacağı işaret edildi. Bu noktada akıllara gelen soru “kamuda çalışan geçici işçiler kadroya alınacak mı” olmuştu. Bu konuda sendikaların taleplerinin hassasiyetle değerlendirildiğini belirten Bakan Bilgin, geçici işçilerin kadroya alınması noktasında düzenlemelerde sona gelindiğini belirtti. Ayrıca bu konuya özel bir hassasiyet duyduğunu bildiren Bakan Bilgin, TCDD Genel Müdürlüğü döneminde kurumda 2000 civarında geçici işçi olduğunu söyledi ve şu an sayılarının binin altına gerilediğine de işaret etti. Ancak hala geçici işçi olduklarına değinen Bakan Bilgin, geçici işçilerin statüsünü sağlamlaştırmak gerektiğini söyledi. Bakan, şu an çalışılan düzenlemeden bunun üzerine olacağını söylerken “bizim yaptığımız düzenleme de bu kapsamda olacak” dedi. Buradan anlaşılacağı üzere hali hazırda çalışan ve emek sarf eden geçici işçilerin kadroya alınması için çalışma yapılıyor. Sonraki dönemde ise başta sosyal güvenlik olmak üzere geçici işçilerin bir disiplin altına alınması hedefleniyor Ayrıca yapılan çalışmalarda herhangi bir hak mağduriyetinin oluşmaması için süreç titizlikle ilerletiliyor.
Geçici İşçi Kadrosu Ne Demektir?
Geçici işçi, Türkiye 657 nolu Devlet Memurları Kanunu kapsamında bulunan ve yasa ile sınırları çizilmiş hukuki bir statüdür. Yasa dışında hareket eden kişiler için cezai müeyyide uygulanmaktadır. Buna göre Geçici işçilerin büyük bir çoğunluğu Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışır. Geçici işçiler genellikle 10 ay süreyle kamuda istihdam edilirken kalan 2 aylık sürede ise boştadırlar. Şu an kamuda çalışan geçici işçi sayısı ise 50 binin üzerindedir. Sayının bu kadar fazla ve ciddi rakamlarda olması ise çalışmalarının ince ince ve zaman alıcı şekilde yürütülmesine neden oluyor. Geçici işçilerden kamuda birçok bakanlık yararlanmakla birlikte buna bağlı olarak istihdam türleri de farklılaşır. Yani geçici işçilerin kesin olarak şu görev tanımından sorumludur şeklinde bir çıkarım yapılması mümkün değildir.
Geçici İşçiler Hangi Statüde?
Yapılan düzenlemeler sayesinde pek çok kaotik ve hak kayıpları ortadan kaldırılabilmektedir. Özellikle işçi ve çalışan ya da işçi ve kurum gibi maddi kazanç elde edilen ilişkilerde belirli bazı kuralların koyulması ve bu şekilde sınırların çizilmesi elzemdir. Aksi halde ciddi anlamda bir karmaşa doğabileceği gibi işler aksar ve gerek işçi gerekse işveren çeşitli açılardan zarara uğrar. İşçinin zararı genel anlamda ekonomik yönden parasını alamaması şeklinde cereyan ederken, işveren ya da kurumun zararı genellikle maddi anlamda olup bunun yanında yaşanan olumsuz bir durum imaj zedelenmesine de neden olabilir. Her iki taraf açısından da olumsuz durumların meydana gelmemesi ya da gelse bile telafi edilebilmesi için devletin ilgili kurumları tarafından sürekli şekilde kanunlar yenilenmekte ve kapsamı genişletilmektedir. Bugüne kadar geçici işçi statüsünde yer alan kişilerin en büyük taleplerinden bir tanesi kadroya geçmekti. Şu ana kadar bu mümkün olmasa da bakan tarafından yapılan bazı açıklamalar işçileri bu yönde ümitlendirdi. Geçici işçiler şu an 657 nolu Devlet Memurları Kanunu kapsamında hukuki bir statüye sahip, bu işçiler başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere devletin farklı kurumlarında 10 ay süreyle istihdam ediliyor, 2 aylık zaman dilimi ise boşta kalıyor.
4 D Kadrosu Ne Demek?
4 D, işçi statüsünde çalışan kişilerin belirli alanlardaki işlere katılım sağlayarak hizmet vermesi konusunda oluşturulan mevzuat kapsamında değerlendirilmektedir 4D, belirli işçi kadrolarından meydana gelmiştir 4 D’nin en iyi bilinen örneklerinden bir tanesi taşeron işçilerdir. 4D dışında 4A, 4B, 4C mevzuatları da bulunmaktadır; bu sınıfa dahil işçilerin çalışma sözleşmesi süreli olarak yapılmaktadır. Sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren doğal olarak çalışma süreci de sonlandır. Bu sınıfta yer alan kişilerin geçici işçi olarak lanse edilmesinin temel sebebi de sözleşmenin süreli olarak yapılmasından kaynaklanır. Süreli işçi olarak kampanyalar, mevsimlik işler, orman yangını ile mücadele hizmetleri ve kamu alanında geçici olarak çalışabilirler. Bu kadroda bulunan işçilerin çeşitli özlük hakları bulunur. Bunlar yıllık ücret izin hakkı, kıdem tazminatı, haftalık çalışma saatlerinin belirli olması, kadınlara doğum izni hakkı, izin haklarında mazeret izni, erkek olan işçilerin baba olması durumunda 5 gün boyunca ücretli izin kullanabilmesi, vefat durumunda ölüm izni alabilmesidir. Bunun yanı sıra engelli çocuğa sahip olan işçilerde izin hakkı kullanabilmektedir. 4D kadrosunda yer alan ve geçici olarak sınıflandırılan işçilerin özlük hakları genel anlamda bu şekilde özetlenebilir. Diğer tüm çalışanların olduğu gibi geçici işçiler için tanımlanmış olan haklarda yine yasalarla güvence altındadır.