1. Haberler
  2. Haberler
  3. Kredi Kartlarında Taksit Sınırlaması Geldi. Herkes Krediye Yöneldi

Kredi Kartlarında Taksit Sınırlaması Geldi. Herkes Krediye Yöneldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi Kartlarında Taksit Sınırlaması Geldi. Herkes Krediye Yöneldi

Kredi Kartlarında Taksit Sınırlaması Geldi. Herkes Krediye Yöneldi. Vatandaşlar, taksit oranları düştüğünde kredi kullanmayı tercih etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan haftalık rapora göre, vatandaşların kredi ve kredi kartı kullanımı değişti.

Faizlerin artması nedeniyle ev ve araba fiyatları arttığında vatandaşlar kredi kullanmaya başladı. Enflasyonla birlikte kredi kartı yasaları da değişti. 2022 yılı başından Temmuz 2024 son haftasına kadar olan süreçte, BDDK’nın haftalık bültenlerinden derlenen verilerle bu değişimler dikkat çekti.

Uzun süredir, kredi kartı harcamalarındaki artış gündemin en önemli sorunlarından biri oldu. Aynı zamanda kredi kartı kullanımını kısıtlayan yasaların da konuşulduğu söylendi. Talep azalmasıyla enflasyonla mücadele etmek için ekonomi yönetimi çeşitli önlemler aldı. Bununla birlikte, harcamalar arttıkça kredi kartı kullanımının arttığı görülüyor.

Harcamalarda bireysel kredilerin ve kredi kartlarının payı yaklaşık 25 yılda ikiye katlandı. 2022’nin ilk haftasında %20,99 olan bireysel kredi kartları harcama oranı, 26 Temmuz 2024’te %46,16 oldu. Harcama payı Nisan 2024’ün ilk haftalarında %46,53 ile son iki buçuk yıldaki en yüksek seviyesine ulaştı.

Kredi kartı ödemeleri azaldı, ancak kredi kartı harcamaları arttı. Bununla birlikte, gıda, kozmetik, market, akaryakıt, kuyum ve diğer alanlarda taksit yapılmamasının bir sonucu olarak tüketiciler kredi kartı kullanmaya başladı. Temmuz 2024’te taksitli harcamalar %41,88’den %34,74’e yükseldi.

İhtiyaç kredilerinin arttığını gösterir. 2022’de %59,72 olan toplam kredi oranı, 26 Temmuz 2024’te %69,25 oldu. Bankalar faizlerin ve konut fiyatlarının artmasıyla daha az kredi vermeye başladı. Geçen yıl 38,61 olan konut kredisi payı 25,77 olarak değişti. Yıl sonu artışından sonra taşıt kredileri de düşmeye başladı. 2022 yılında 1,67 olan taşıt kredisi oranı 2023 yılında 6,33 oldu.

Kredi Kartlarında Taksit Sınırlaması Geldi. Herkes Krediye Yöneldi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Devlet Ödemeleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!