1. Haberler
  2. Güncel
  3. Huzur Hakkı Yönetmeliği

Huzur Hakkı Yönetmeliği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Huzur hakkı yönetmeliği mesleki eğitimi geliştirme ve yaygınlaştırma esas ve usullerine göre yapılır. Bu esaslar doğrultusunda ödeme yapılması mümkündür. Bazı fonların tasfiye hakkındaki kanunda belirtilen hükümler huzur hakkı yönetmeliği içerisinde bulunur. Huzur hakkının yönetmelikte geçen esas ve usul ileri milli eğitim bakanlığı tarafından belirlenir. Huzur Hakkı Yönetmeliği

Huzur Hakkı Yönetmeliği Bakanlığın belirlediği yönetmelik mesleki ve teknik eğitim okulu kurumlarındaki ayrıca usta öğretici olarak eğitim veren kişilerin ve özel işletmelerde mesleki eğitim kursları veren öğretmenlerin yararlanabileceği maddeler bulunur. Huzur hakkı yönetmeliğine göre bu haktan yararlanabilecek kişiler şu eğitim kurumlarında eğitim vermelidir;

  1. Özel işletmelerde mesleki ve teknik eğitim veren öğretmenler,
  2. Mesleki ve teknik lise ve orta öğretim kurumları öğretmenleri,
  3. Ustalık, kalfa, çırak gibi eğitim okullarındaki sorumlu kişiler,
  4. Meslek ve teknik eğitiminde sertifika vermeye uygun bölümlerin öğretmenleri huzur hakkına sahip olur.

Huzur hakkı gelir takibi ve tahsili ile yönetmelikte açıklanır. Yönetmelikte bakanlığın uygun gördüğü mesleki eğitim kapsamındaki kişilere huzur hakkı ücreti verilir. Huzur hakkı Yönetmeliği kapsamında kanunda geçen hükümler çıraklık, mesleki ve teknik eğitim veya yaygınlaştırma kurslarında bulunan eğitimcilere verilir. Eğitimler kapsamında huzur hakkı ücreti ek ücret ödemesine tabi tutulur. Huzur hakkı yönetmelikte gelir toplamının %25’ini aşmayan ek ücret ödemeleri ile yapılır. Ek ücret ödemelerinin hesaplanması müdür ve müdür yardımcıları ile eğitim veren öğretmenlerin her ay düzenlenecek olan düzenlenecek bordrolarında geçer.

Huzur Hakki Ödemesi Nasıl Yapılır?

Huzur hakkı ödemesi bordrolara işlenerek yapılır. Ltd. ve anonim şirketlerde bu ödeme nakit bir şekilde yapılabilir. Devlette ise sadece banka ödemeleri ile gerçekleşir. Ödemenin yapılabilmesi için ilgili koşulların taşınması gerekir. Ödeme almak isteyenlerin gerekli şartları taşıması durumunda bu ücretten yapılması durumunu mutlaka en kısa zamanda kurumuna bildirmelidir. Özel sektör ya da kamu kurumunda ki huzur hakkı ödemelerinde ücretin alınma şekli birbirinden farklı olur. Huzur hakkı ödemelerindeki yaşanan aksamalar huzur hakkı bedellerinin hesaplanmaması yüzünden gerçekleşebilir. Huzur hakkının sunduğu imkanlar dahilinde yönetmelikteki kapsam ve şartlar huzur hakkı ödemesini nasıl yapılacağını açıklar. Huzur ödemesi kamu kurumlarında şartnameye uygun bir şekilde yapılır ve özel sektörde ise yönetim kurulunun alacağı kararlar kapsamında yine kanuna uygun bir biçimde gerçekleşir. Huzur hakkının imkanlar dahilinde her ay ya da her yıl şeklinde hesaplanacak olan ücretleri ile toplu ödemelerde alabilmek mümkün olabilir.

Meb Huzur Hakkı Kimlere Ödenir?

Huzur hakkı ödemeleri gerekli şartları taşıyan herkesin alabileceği ücretlerdir. Huzur hakkında öncelikli olarak özel sektörde yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, iş ortaklarından biri olunmak gerekir. Kamuda ise mesleki ve yeterlilik eğitimi veren kuruluşlar da gerekli şartları yerine getirmek gerekir. Eğitim verecek olan kurumlarda yönetmeliğe uygun kişiler huzur hakkı ödemelerinden yararlanır. Huzur hakkında milli eğitim bakanlığının öngördüğü şartlar uygulanır. Bakanlık ödemeleri eğitim kuruluşlarında ödenek olarak gösterir. Ayrıca bu ödeneğin hesaplanmasında memur aylıklarının katsayılarının esas alınarak ortaya çıkarılması mümkündür. Huzur hakkı ödemelerinin hesaplanmasında göstergenin türü önem taşır. Bakanlığın belirlediği göstergelere göre eğitim verenler sınav komisyonu ya da mesleki eğitim kurumlarının üyeleri arasında dağıtılır. Ödemelerin yapılabilmesi için elde edilen tüm gelirler devlet ihale kanunu ve muhasebeci kanununun hükümlerine uygun bir şekilde uygulanır. Yapılacak tüm ödemelerde mevzuat yönetmeliğine uygun bir şekilde hareket edilir.

Meb Huzur Hakkı Ne Zaman Ödenir?

Huzur hakkı ödemeleri yerine getirilen görev sonrasında alınır. Görev sonrasında bu hak ilgili kişinin hesabına yatırılır ve maaş bordrosunda gösterilir. Milli eğitim bakanlığı tarafından yapılan bu yönetmelik kapsamında huzur hakkı ödemelerinin zamanı verilecek olan hizmetin sonrasında ortaya çıkar. Hizmetin sunduğu şartları taşıyan kişiler bakanlığın öngördüğü koşullarda ek ücret kapsamında bu haktan yararlanabilir.

Meslek Dersi Öğretmenleri Huzur Hakkı Ne Zaman Ödenir?

Huzur hakkı ödemesi meslek dersine giren öğretmen ve kurum temsilcilerine aylık şekilde ödenir. Bu hesaplamalar yapılabilmesi için gerekli şartlar yönetmelikten dikkatlice okunur ve şartları taşıyıp taşımadığınızı öğrenebilirsiniz. Uygun görülen kişiler huzur hakkı ödemesini düzenli şekilde alabilir. Ödemenin ne zaman gerçekleşeceği tamamen verilen hizmetten sonrasında belirlenebilir. Bu sebepten dolayı net bir tarih vermek mümkün değildir. Huzur hakkı ödemelerinde kişilerin ortaya koyduğu hizmet sonrasında ölçülendirilerek değerlendirilir ve uygun hesaplamalar yapılarak huzur hakkı ödemesi ortaya çıkar.

Huzur Hakkı Yönetmeliği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Devlet Ödemeleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!