İBB Deprem. İBB Deprem Raporu. İBB Deprem Fay Hattı. İstanbul Depremi Hangi İlçeleri Etkileyecek? İBB Deprem Testi Başvuru Nasıl Yapılır? İBB Deprem Testi Ücretli mi? İBB Deprem, İstanbul’da olacak bir depreme karşılık halkı bilgilendirmek için bir rapor hazırlamıştır. Ayrıca kentsel dönüşüm projelerini hızlandırarak, yaşanacak depremin zararlarını asgari düzeye indirmeyi hedeflemektedir. İBB’nin depreme karşı yaptığı bir diğer hazırlıklar ise mevcut alt yapılarını ve ulaşım ağlarını güçlendirmek, deprem sonrası toplanma ve barınma yerlerini kurmak, deprem ile ilgili eğitimler vererek halkı bilinçlendirmek gibi çalışmaları bulunmaktadır.
İBB Deprem Raporu
Haber Başlıkları
- İBB Deprem Raporu
- İBB Deprem Fay Hattı
- İstanbul Depremi Hangi İlçeleri Etkileyecek?
- İstanbul depreminden orta derecede etkilenecek ilçeler hangileridir?
- İstanbul depreminden etkilenecek olan yüksek riskli ilçeler hangileridir?
- İBB Deprem Testi Başvuru Nasıl Yapılır?
- İstanbul Depreminde Hangi İller Riskli?
- İBB Deprem Testi Ücretli mi?
İBB, İstanbul’da yaşanacak bir deprem sonucunda ilçelerdeki barınma ihtiyacı, vefat sayısı, yaralanmalar, bina ve altyapı hasarları gibi oluşacak problemleri bir rapor halinde yayınlamıştır. Bu rapora göre depremde binlerce binada hasar oluşacağı öngörülmektedir. İBB tarafından yayınlanan deprem raporunda ise her ilçenin sorunları belirtilmiştir. Bu doğrultu da Arnavutköy’de 2 bin, Ataşehir’de 3 bin, Bağcılar’da 10 bin, Bakırköy’de 6 bin, Beyoğlu’nda 4 bin 200, Büyükçekmece’de 9 bin, Çatalca’da 2 bin, Esenler’de 5 bin, Fatih’te 15 bin, Kâğıthane’de 2 bin, Kartal’da 4 bin, Küçükçekmece’de 13 bin, Sancaktepe’de 3 bin, Silivri’de 9 bin, Sultanbeyli’de 45 bin, Tuzla’da 7 bin, Üsküdar’da 4 bin yapıda hasarın gerçekleşmesi beklenmektedir. İBB deprem raporuna göre Avcılar’da 35 bin, Başakşehir’de 13 bin 500, Beylikdüzü’nde 27 bin, Çekmeköy’de 4 bin, Esenyurt ‘ta 67 bin 410, Gaziosmanpaşa’da 14 bin, Kadıköy ‘de 17 bin, Maltepe’de 20 bin, Pendik’te 28 bin, Ümraniye’de 16 bin, Sarıyer’de 6 bin 600, Sultangazi’de 10 bin, Şile’de 900, Zeytinburnu’nda 31 bin hanede geçici barınma ihtiyaçları oluşacaktır. Deprem raporunda yapıların yaşları da belirtilmiştir. Rapor göre Bahçelievler’deki binaların yüzde 83’ü, Bayrampaşa’daki binaların yüzde 91’i, Beykoz’daki binaların üçte ikisi, Güngören’deki binaların yüzde 90’ı, Şişli’deki binaların yüzde 92’si 20 ve üstü yaşta, Beşiktaş semtindeki binaların yarısı, Adalar’daki binalarının yarısından çoğu, Eyüp semtinin ise üçte biri 40 ve üstü yaştadır.
İBB Deprem Fay Hattı
İstanbul, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunmaktadır. Bu doğrultuda deprem riski olarak İstanbul 2. ve 3. gruptadır. Kuzey Anadolu fay hattı ise Tekirdağ-Şarköy bölgesinden Marmara Ereğlisi’ne doğru uzanmaktadır.
İstanbul Depremi Hangi İlçeleri Etkileyecek?
İstanbul depreminden birinci derecede etkilenecek riskli ilçeler, Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öngörülmektedir. İlçelerde bulunan yapıların yaşlarını ele aldığımız da ise en riskli olarak görülen Beyoğlu ve Fatih ilçeleridir. Ayrıca Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece’nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü’ne bağlı Gürpınar’ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece’nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz, Silivri, Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de depremden oldukça fazla zarar görecek bölgelerdir.
İstanbul depreminden orta derecede etkilenecek ilçeler hangileridir?
- Beşiktaş,
- Ortaköy Dereboyu,
- İstinye çukuru,
- Tarabya çukuru,
- Üsküdar çukuru,
- Beylerbeyi çukuru,
- Küçüksu çukuru,
- Paşabahçe-Beykoz çukuru,
- Çayırbaşı çukuru,
- Karaköy,
- Tophane,
- Salıpazarı,
- Ortaköy (dolgu olan kesimleri),
- Eyüp,
- Alibeyköy,
- Sütlüce,
- Balat,
- Kasımpaşa ve Güngören’in sahil kesimi,
- Kadıköy (Kurbağalıdere),
- Moda (denize bakan kısmı),
- Küçükyalı,
- Kartal (Rahmanlar bölümü),
- Tuzla (dere kısmı),
- Dilovası,
- Eminönü (Cankurtaran,
- Şehzadebaşı,
- Fatih,
- Çarşamba,
- Edirnekapı’nın güneyinde kalan kısım),
- Topkapı,
- Bakırköy,
- Bahçelievler,
- Merter,
- Şirinevler (bir kısmı),
- Halkalı,
- Nakkaşdere,
- Esenkent,
- Ömerli,
- Büyükçekmece,
- Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak’ın güney kısmı),
- Selimpaşa,
- Silivri,
- Çanta,
- Gümüşyaka,
- Kavaklı,
- Yakuplu,
- Esenyurt,
- Avcılar,
- Ambarlı,
- Firuzköy,
- Küçükçekmece,
- Florya,
- Yeşilköy,
- Ataköy ve Zeytinburnu.
İstanbul depreminden etkilenecek olan yüksek riskli ilçeler hangileridir?
- Zeytinburnu Ayamama Deresi,
- Ataköy’ün bulunduğu kesimler,
- Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları,
- Küçükçekmece Gölü’nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları,
- Azaplı yöresi (Altınşehir’in alçak kesimleri),
- Ispartakule (Alibey Yarımadası’nın batı kısımları),
- Kanarya (Firuzköy kıyıları),
- Esenkent,
- Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ne bakan kıyıları),
- Ambarlı ve Haramidere olarak ifade edilmektedir.
İBB Deprem Testi Başvuru Nasıl Yapılır?
- İnternet üzerinden İBB bina tespit https://binatespiti.ibb.istanbul/ sitesine giriniz
- Daha sonra ise “Bina İnceleme Başvuru” yazan yere tıklayınız
- Karşına çıkan formdaki kimlik bilgisi, ilçe, mahalle, sokak, apartman ismi ve daire numarası gibi bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurunuz.
- Formdaki bilgiler, ilgili kurumlar tarafından incelendikten sonra rapor şeklinde, başvuru esnasında sizden istenilen e-posta adresinize gönderilmektedir.
İstanbul Depreminde Hangi İller Riskli?
İstanbul’da yaşanan bir deprem sonucunda, fay hattı üzerinde bulunan ve yakınındaki şehirlerin de depremden etkilenmesi muhtemeldir. İstanbul depreminden etkilenecek iller ise Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Tekirdağ, Çanakkale, Sakarya, Kırklareli ve Yalova’dır.
İBB Deprem Testi Ücretli mi?
İBB tarafından uygulanan deprem testleri ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. İBB deprem testi başvurusu yapmak için buraya
https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/?forms.ibb
tıklayınız.