İcra Borçları Ne Zaman Silinecek?
Haber Başlıkları
İcra Borçları Silinecek mi? Geçtiğimiz haftalarda cumhurbaşkanı tarafından açıklanan yeni düzenleyeme göre 2 bin lira altındaki icralık olan borçlar devlet tarafından karşılanacak ve dosyalar tasfiye edilecektir. İcra borçları ne zaman silinecek sorusu ise 2 bin lira altındaki borçları için icralık olan vatandaşlar tarafından sıkça sorulur. Kanun değişikliği çalışmaları Adalet Bakanlığınca başlatılmıştır. Ancak TBMM halihazırda tatilde olduğu için düzenleme henüz meclise gelmemiştir. TBMM 1 Ekim tarihi itibarıyla yeni yasama dönemine başlayacaktır. Bu tarihte meclise gelecek ilk konulardan bir tanesi icra borçları olacaktır. Yani 1 Ekim tarihinden sonra düzenleme meclisten geçecek ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecektir. Vatandaşların bu süre içerisinde yapmaları gereken herhangi bir işlem yoktur.
İcra Borcu Nasıl Silinir?
2 bin lira altındaki icralık borçları için yeni çıkan düzenlemeleri takip eden vatandaşlar, icra borcu nasıl silinir sorusunun yanıtını merak etmektedir. 2 bin liraya kadar olan borçların tasfiye edilebilmesi için herhangi bir şekilde başvuru yapmanız gerekmez. Yani borçlar başvuru gerekmeksizin otomatik olarak sistemden düşülecek ve vatandaşın borç kayıtlarına yansıyacaktır. Bu düzenleme ile yaklaşık 5,5 milyon vatandaşın toplamda 10 milyon dosyası tasfiye edilecektir. Bu düzenlemede ayrıca dar gelirli vatandaşlara rahat bir nefes aldırmak amacıyla 2,500 TL’ye kadar olan icralık faturaları tasfiye edilecektir. Bu faturalara elektrik, su ve doğalgaz örnek olarak gösterilebilir. Yine vatandaşların bu işlem için herhangi bir şekilde başvuru yapmaları gerekmez.
Banka İcra Borçları Silinecek mi?
Bankaların sunmuş olduğu kredilerden veya kredi kartlarından faydalanan vatandaşlar, belirtilen zaman içerisinde borçlarını ödeyemezlerse icralık olabilmektedir. Banka icra borçları silinecek mi sorusu ise icra düzenlemesinin ardından en çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Yapılan açıklamada vatandaşların bir şirkete 2 bin TL ve altında olan icralık borçlarının silineceği duyurulmuştur. Hazine ve Maliye Bakanı yaptığı açıklamalarda önceliğin elektrik, doğalgaz ve su faturalarından doğan icralarda olduğunu belirtmiştir. Ancak şirketler için de böyle bir düzenleme yapıldığı için bankalara olan 2 bin TL ve altındaki borçların silineceğini söyleyebiliriz. Düzenlemenin detaylarını öğrenebilmek için meclisten geçmesini beklemeniz gerekebilir.
İcralık Olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Herhangi bir şirkete veya kuruma borcunu ödemeyen kişiler, icra ve haciz gibi durumlar ile karşılaşabilmektedir. İcralık olan borç ödenmezse ne olur sorusu ise pek çok kişi tarafından sorulur. Yönetmeliklere ve kanunlara göre bir borç ödenmediğinde öncelikle ihtarname gönderilir. İhtarnamenin ciddiye alınmaması ve borcun ödenmemesi durumunda ise icra ve haciz işlemleri başlatılır. İcralık olan borcun ödenmemesi halinde genellikle hapis cezası verilmez. Ancak bazı şartların gerçekleşmesi ve borçlunun kötü niyet göstermesi durumunda hapis cezası verilebilir. Ancak verilen hapis cezasının 3 ayı geçmesi mümkün değildir. Tüm bunların yanı sıra eğer ipotekli bir kredi sonucunda icralık olunmuşsa söz konusu ipotek mal kurum veya şirket tarafından satışa çıkartılabilir.
Bir İcra Dosyası Ne Zaman Kapanır?
Bir icra dosyası ne zaman kapanır sorusunun sıklıkla sorulduğu görülmektedir. İcra dosyasının kapanabileceği birçok durum bulunur. Bu durumlar aşağıda sıralanmıştır:
- Borcun yanı sıra avukat masrafları ve harç gibi tüm ödemelerin yapılması durumunda icra dosyası kapanır.
- Sözleşmeden doğan borçlarda 10 yılın geçmesi durumunda söz konusu dosya zaman aşımına uğrar ve kapanır.
- Alacaklı taraf 1 yıl boyunca hiçbir işlem yapmazsa icra dosyası düşer.
Üçüncü seçenekte verilen icra dosyasının düşmesi durumu borcu tamamen kapatmaz. Alacaklı isterse düşen dosyayı arşivden çıkararak tekrar işlem yapabilir.
Borç Yüzünden Tutuklama Olur mu?
Kurum ve şirketlere borcu olan fakat icra veya haciz gibi durumlar ile karşılaşan kişiler, borç yüzünden tutuklama olur mu sorusunu yönelterek yanıt aramaktadır. Borcun ödenmediği durumlarda eğer uygun şartlar yerine getirilirse borçluya hapis cezası verilebilir. Bu hapis cezasına tazyik hapsi denir ve süresi maksimum 3 aydır. Borçluya bu cezanın verilebilmesi için alacaklının özellikle talepte bulunması gerekir. Tazyik hapsi bir disiplin cezası olarak belirtilmiştir. Yani bu cezanın alınması durumunda adli sicil lekelenmez. Ancak borçlu kişiye hapis cezası verilebilmesi için borçlunun kötü niyetle hareket etmesi şartı aranır. Hapse girdikten sonra ise borç ortadan kalkmaz. Aksine borç üzerine faiz işlemeye devam eder. Bu nedenle kişilerin borçlarını ödemeleri önerilir.
İcra Takibi Kaç Yılda Düşer?
İcra takibi kaç yılda düşer sorusunun yanıtına gelecek olursak, icra takibinin 10 yılda düşeceği belirtilmiştir. Bu durum kısaca icra takibinin zaman aşımına uğraması denir. 10 yıl içerisinde icra takibinin düşebilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Eğer borçlunun aciz vesikası varsa banka borcu vakıf şirketlerine teslim eder ve vakıf şirketleri için zaman aşımı süresi 20 yıl olur. Eğer alacaklı 20 yıl boyunca herhangi bir şekilde işlem gerçekleştirmezse icra takibi düşer. Avukatlar 10 yıllık icra takibini yenilemeleri durumunda zaman aşımını 10 yıl daha uzatabilirler. Yani zaman aşımı 20 yıl içerisinde gerçekleşebilmektedir. E-devlet kanalı üzerinden icra takibinin düşüp düşmediği kontrol edilebilir.
Mal Varlığı Yoksa İcraya Verilirse Ne Olur?
Mal varlığı yoksa icraya verilirse ne olur sorusu pek çok kez sorulmaktadır. Eğer bir kişi borcundan dolayı haciz işlemleri ile karşılaşmışsa mal varlığı haczedilebilir. Ancak mal varlığı olmayan bir kişiye haciz işleminin uygulanması mümkün değildir. Eğer borçlu maaşla çalışıyorsa aldığı maaşa haciz işlemleri uygulanabilmektedir. Haczedilebilen ve haczedilemeyen mallar kanunda net bir şekilde belirtilmiştir. Örneğin kişinin sanatını ve mesleğini icra ettiği araçların haczedilmesi mümkün değildir. Sizler de yasal düzenlemeleri takip ederek haciz işlemlerine karşı sahip olduğunuz hakları öğrenebilir ve bu haklarınızı savunabilirsiniz.