1. Haberler
  2. Güncel
  3. Sağlık Ocağı Çalışma Saatleri. Saat Kaçta Açılıyor ve Kaçta Kapanıyor? Kan Alma Saati

Sağlık Ocağı Çalışma Saatleri. Saat Kaçta Açılıyor ve Kaçta Kapanıyor? Kan Alma Saati

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Ocağı Çalışma Saatleri. Saat Kaçta Açılıyor ve Kaçta Kapanıyor? Genel olarak nüfusun çok fazla kalabalık olmadığı bölgelerde kurulan, sınırlı doktor ve hekim sayısına sahip olan sağlık kuruluşlarına “sağlık ocağı” denmektedir. Birinci basamak sağlık hizmetini vatandaşlara sunan, sosyal devlet olmanın getirdiği bir hizmettir diyebiliriz. Sağlık ocağı çalışma saatleri ise rutin kontrollerini yaptırmak isteyen veya sağlık sorunu yaşayan herkes tarafından merak ediliyor. Sağlık Ocağı Çalışma Saatleri. Saat Kaçta Açılıyor ve Kaçta Kapanıyor? Kan Alma Saati

Sağlık Ocağı Çalışma Saatleri. Saat Kaçta Açılıyor ve Kaçta Kapanıyor? Kan Alma Saati Hasta muayenesi ve tedavisini gerçekleştiren sağlık ocakları, muhtarlık tarafından belirlenen, belli bölgelerin içinde kalan vatandaşların, kısmi sağlık sorunlarından da sorumludur. Bu kuruluşlarda yer alan doktorlar ilaç yazma yetkisine sahiptir. Aynı zamanda bu kurumlar, tedavisi mümkün olmayan hastaları şehir hastanesine, üniversite hastanesine ya da devlet hastanelerine sevk etme hakkına da sahiptir. Bu kuruluş ile alakalı en çok merak edilen detaylardan biri ise çalışma saatleridir. Bu yazımızda sağlık ocaklarının hangi saatler arasında hizmet verdiğini sizlere açıklayacağız.

Sağlık Ocakları Çalışma Saatleri Nelerdir?

“Sağlık ocakları çalışma saati nedir?” gibi pek çok soru merak edilen noktalar arasında yer alıyor. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki tüm sağlık ocakları; il, ilçe veya mahalle farketmeksizin aynı saatte açılıp kapanmaktadır. Yani İzmir’deki bir sağlık kurumu ile Adıyaman’daki sağlık kurumunun hizmet verdiği saat aralığı birebirdir. Aile Sağlığı Merkezleri yani “ASM” adıyla da bilinen kuruluşlar; devlet tarafından desteklendiği ve vatandaşlara hizmet verdiği için çalışma saatleri devlet kurum ve kuruluşları ile özdeştir. Bir adliyenin çalışma saati ne ise Aile Sağlığı Merkezinin çalışma saati de onunla aynıdır.

Aile Hekimliği (Sağlık Ocağı) Saat Kaçta Açılıyor?

“Aile hekimliği saat kaçta açılıyor?” diye bir soru sorarsanız, en kısa tabirle sabahın erken saatlerinde cevabını verebiliriz. Yurt genelinde sağlık ocakları ya da diğer ismiyle aile hekimlikleri, aynı anda açılır. Sabah, saat 8’de çalışmaya başlarlar. Doktorlar ofislerine gelir, hastalar o saatten itibaren sıra almaya başlarlar. Bu saat diliminden önce ne yazık ki aile hekimliği açık olmaz. Eğer acil bir durumunuz var ve saat 08:00’dan önce bu işi halletmek istiyorsanız, devlet ya da üniversite hastanelerinin acil bölümüne başvurmalısınız. Aksi takdirde aile hekimliği size hizmet veremeyecektir. Şunu da eklememiz gerekir ki bazı zamanlarda “aile hekimliğinde muayene kaçta başlıyor?” sorusu, aile hekimliği kapsamında hizmet veren doktorların işe giriş saatlerine göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, aile hekiminiz saat 10:00 civarı o gün işbaşı yapacaktır. Fakat siz 08:00’da gelmişsinizdir. Bu zamanlarda danışma ile görüşüp başka bir doktora muayene olabilir ya da saat 10:00’ı bekleyip tarafından muayene edilebilirsiniz.

Sağlık Ocağı Kaçta Kapanıyor?

Aile hekimliğininin saat 08:00’da açıldığını artık biliyoruz. Peki, sağlık ocağı kaçta kapanıyor? Daha önce de belirttiğimiz gibi aile hekimliği, devlet tarafından hizmete açılan bir kurumdur. Açılma ve kapanma zamanı asla değişmez. Sadece bazı istisnai durumlarda aile hekiminin göreve geç gelmesi, işe başlama ve bitiş zamanının aksaması gibi durumlar söz konusu olabilir. Aile hekimleri görevine saat 08:00’da başlarken saat 17:00’da kurum kapanır. Doktorlar, saat 17:00’ı gösterdiğinde artık hasta almazlar. Randevu ekranı dahil hasta kabulüne ait her şey, ertesi güne bırakılır. Bu açıdan planlı bir işiniz varsa, sağlık ocaklarına erkenden başvurmanız önerilir. Diğer türlü işinizi halledemeyebilir ve bir sonraki gün tekrar gitmek durumunda kalabilirsiniz.

Sağlık Ocağı Öğle Arası Saati

Bir diğer çok sorulan soru da “aile hekimliği öğle arası saati kaçta bitiyor?” olmaktadır. Bu sorunun tekrar ve tekrar yöneltilmesinin nedeni, insanların erken saatlerde aile hekimliğine gidip kan veya herhangi bir tahlilden dolayı öğleden sonraya kalmalarıdır. Bazı günler aşırı yoğunluk nedeniyle hastanın birtakım klinik test sonuçları öğleden sonraya kalabilmektedir. Bu durum hasta memnuniyetini negatif yönde etkiler. Haliyle hastanın beklememesi, olası bir öğleden sonraya sarkma durumunda kaç saat kadar bekleyeceğini bilmesi için sağlık ocağı öğle arası saati öğrenilmelidir. Hasta, bu zaman diliminde diğer işlerini halledebilir ya da bu zamana kalmamak için saat 08:00 deyince aile hekimliğininin kapısından içeri girebilir. Aile hekimliği, saat 12:00 ile 13:30 civarında öğle arasına girer. Doktorlar ve hastane personelleri bu zaman diliminde kendilerine vakit ayırır. Saat 13:30 olduğunda hasta kabulu tekrar başlar. Tahlil sonuçları gelir ve kontroller yapılır. Saat 12:00 ve 13:30 arasında bir hasta gelirse, acil bir durum olmadığı sürece, muayene edilmez.

Sağlık Ocağı Hangi Günler Açık?

Çalışma saatleriyle birlikte “sağlık ocağı hangi günler açık?” sorusu da vatandaşlar tarafından çokça sorulmaktadır. Aile Sağlığı Merkezleri hafta içi her gün açıktır. Aile hekimleri, pazartesiden cumaya kadar birçok hastanın kabulünü gerçekleştirir. Muayeneler yapılır, tahliller alınır, reçeteler yazılır. Hafta içi her gün bu seans devam eder. Hafta sonları ise Aile Sağlığı Merkezleri kapalı olur. Doktorlar, hafta sonları hizmet vermezler. Sağlık ocakların kapısı kilitlenir. Herhangi bir hasta kabulu gerçekleşmez. Cumartesi ve pazardan sonra kapılar tekrar açılır ve hastalar tekrardan gelmeye başlar. Eğer cumartesi ve pazar, yani hafta sonları sağlık sorunu yaşarsanız, başka hastanelere başvurmalısınız. Bu günlerde sağlık ocakları hizmet vermeyecektir. Bununla beraber aile hekimliği, özel günlerde de kapalı olmaktadır. Dini ve milli bayramlarda aile hekimliği bir ya da birkaç gün kapalı olabilmektedir. Bu günlerde bir rahatsızlığınız bulunursa gitmeniz gereken kurum, belirli hastanelerin acil servisleridir.

Sağlık Ocakları Saat Kaça Kadar Kan Alıyor?

“Sağlık ocakları saat kaça kadar kan alıyor?” oldukça önemli ve kesinlikle cevaplanması gereken bir sorudur. Aile hekimliği hafta içi saat 08:00’da çalışmaya başlar saat 17:00’da çalışmasını sonlandırır. Fakat bu demek değildir ki bu zaman diliminde kan alımı yapılır. Evlilik raporu, yağ ölçümü, gebelik takibi ve kan tahlili gibi pek çok ücretsiz sağlık hizmeti aile hekimliğinde vatandaşlara verilmektedir. Ancak kan alımı için bir zaman aralığı bulunur. Bu zaman dilimi 08:30 ile 10:30 arasındadır. Bu kısa zaman aralığında hastalar, Aile Sağlığı Merkezlerine başvurmalı ve kan alımı için önceden sıra almalılardır. Belirli saat diliminde kan verebilmek için ayrıca aç olmanız da gerekir. Kahvaltı yapmadan doktorunuza başvurup muayene sonrası kan verebilirsiniz. Çoğu zaman kan sonuçları öğleden sonra çıkar. Bazı zamanlarda bu tahill ertesi güne de sarkabilir. Bu daha çok haftanın son günü, yani cuma günü yapılan kan sonuçları için geçerlidir. Bunların sonuçlarının pazartesi sabahı çıkması muhtemeldir.

Sağlık Ocağında Kan Testi Yapılır Mı?

“Sağlık ocağında kan testi yapılır mı?” sorusunun cevabına, geçmişte evet” denilse de yapılan düzenlemelerle birlikte kan testi için hastanelere başvurmanız gerekiyor. Aile hekimliğinde saat 08.30 ile 10.30 arasında kan alımı yapılmaktadır. Bu işlemi kan grubunuzu öğrenmek için, doktorunuzun şüphelenmiş olduğu bir hastalığı teşhis etmek için ya da halsizliğinin nerden geldiğini öğrenmek için verebilirsiniz. Ancak tahlillerin bazıları bu kurumlarda çalışılmadığından veya kurumlara yetki verilmediğinden, hastanelere başvurmanız daha makuldür. Aile hekimliği belli zaman aralığında kanınızı alarak, gerekli tahlilleri yaparak sonuçlarını en kısa sürede size açıklamak üzere hizmet vermektedir. Tahlil sonucu geldiğinde ise yapmanız gereken doktorunuza tekrar başvurmaktır. Aile hekimliği kapanmadıysa ve tahlil sonucu ertesi güne sarkmadıysa doktorunuza tahlilinizi kontrol ettirebilir ve gereken tedaviyi en iyi şekilde alabilirsiniz.

Sağlık Ocağı Sağlık Raporu Verir Mi?

Birçok öğrencinin ve çalışanın aklına takılan sorulardan biri “sağlık ocağı sağlık raporu verir mi?” olmaktadır. Aile hekimliği, devlet tarafından hizmete açılmış bir sağlık kuruluşudur. Burada yer alan hekimlerin her birinin muayene etmeden reçete yazma yetisine kadar pek çok yetkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda aile hekimliği içinde yer alan doktorların rapor yazma imkanı da bulunmaktadır. Eğer bir işyerine girme hazırlığı yapıyorsanız ya da ehliyet almak istiyorsanız, sağlık raporuna ihtiyaç duyacaksınızdır. Bu aşamada aile hekiminize başvurup kısa sürede rapor alabilirsiniz. Bu rapor gününü yukarı çekme şansınız ne yazık ki bulunmamaktadır. Sağlık ocağı çalışma saatleri içinde hekimliğe giderseniz, rapor alabilirsiniz. Bu rapor, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı mührünü içinde barındırdığı için her türlü kurum ve kuruluşta geçerliği bulunur. Rapor sonucunda yazan verileri değiştirme imkanınız bulunmaz. Bunun bilincinde olarak aile hekimliğinde rapor başvurusu yapmalısınız.

Sağlık Ocağı Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar?

“Sağlık ocağı sağlık raporu kaç günde çıkar?” sorusunu bildiğiniz takdirde işlerinizi daha planlı halledebilirsiniz. Aile hekimliğinden sağlık raporu almak istiyorsanız, hafta içi sağlık ocağına başvurmalısınız. Başvuru sonrası ne için sağlık raporu almak istediğinizi ilgili doktora ifade edebilirsiniz. Sağlık raporu için herhangi bir kan örneği ya da tahlili istenmiyorsa, rapor anında çıkabilir. Fakat raporda bu tahlil sonuçları isteniyorsa o zaman işiniz biraz uzun sürebilir. Bu aşamada yapmanız gereken, sağlık ocağı çalışma saatleri içinde aile hekimliğine en erken saatte gitmektir. Saat 08:00 civarı aile hekimliğine giderseniz ve kan testi yaptırırsanız, öğleden sonra tahlil sonucunuzu alabilir ve doktorunuza götürebilirsiniz. Daha sonra doktorunuz sağlık raporunuzu sizin için hemen hazırlayabilir. Kan testi sonucu sonrası sağlık raporu almak oldukça basittir. Bakanlık onaylı imza ve mühür ile raporunuzu alıp istediğiniz yere götürebilirsiniz. Aile hekimliğine haftanın son günü müracaat ederseniz, diğer tahliller ile birlikte raporu alabilmeniz pazartesi gününü bulabilir. Bu aşamada pazartesi erken saatlerde tahlil sonucunuzu teyit edip raporu elden alabilirsiniz.

Sağlık Ocağı Çalışma Saatleri. Saat Kaçta Açılıyor ve Kaçta Kapanıyor? Kan Alma Saati
Yorum Yap
Devlet Ödemeleri
Kaynak: Haberler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Devlet Ödemeleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!