Güncel

Serebral Palsi Hastalığı Nedir?

Serebral Palsi Hastalığı Nedir?Serebral Palsi hastalığı beyin felci olarak bilinir. Beyin fonksiyonlarının işlevini yerine getiremiyor oluşu ve özellikle belirli bir hasardan dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ani kazalar...

Serebral Palsi Hastalığı Nedir?

Serebral Palsi hastalığı beyin felci olarak bilinir. Beyin fonksiyonlarının işlevini yerine getiremiyor oluşu ve özellikle belirli bir hasardan dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ani kazalar veya diğer baskı durumlarında beyindeki fonksiyonel durumlarda azalma görülebilir. Bunun sonucunda

serebral palsi

hastalığı oluşabilir. Bu hastalık son derece güç ve zorlayıcı bir süreçtir. Hem hasta için hem de hasta yakını için hayatı zorlaştırabilir. Hastalığın seyri kişinin beyin fonksiyonlarının işleyişine göre kişiden kişiye değişebilir. Kafaya alınan darbelerin şiddeti ise yine bu hastalığın seyrini değiştiren diğer bir faktördür. Bu felç insan vücudundaki kas sisteminde fiziki engel durumlarını oluşturabilir. Kasların hareketini ve duruş bozukluklarına yol açabilecek bazı birtakım problemlere yol açabilir. Hastalık en fazla doğumdan önce anne karnında gelişimi tamamlanmayan bebeklerde görülür. Gelişim tamamlanmadığı için beynin hasardan kaynaklı fiziki gelişimi engellenebilir. Bu sebepten dolayı doğumdan sonra bebeğin bazı uzuvlarını kullanması mümkün olmayabilir. Buna ek olarak bu hastalık genellikle gözde bazı dengesizlikler veya kas sistemindeki seğirmeler ile birlikte kendini gösterir. Anormal veya istemsiz hareketler yaparak reflekslerdeki değişim bu hastalığın en net belirtileri arasındadır. Özellikle bebeklik dönemi bittikten sonraki bir yaş ve üzeri süreç boyunca bebeğin yürümesi ve bazı fonksiyonlar hareketleri yerine getirmesi hastalığın belirtilerinin ortaya çıkış zamanına denk gelir. Farklı ve sıra dışı bir şey görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Anne karnında alınan darbeler bu hastalığı ortaya çıkaran sebeplerin başında gelebilir. Ayrıca birtakım sebeplerden dolayı gelişimini tamamlayamayan bebekler genetik bazı faktörler yüzünden bu gelişimi bitirememiş olabilir. Düzenli kontrol ve rutin bir şekilde yapılan muayenede bu rahatsızlığı daha önceden ortaya çıkarmak mümkün olabilir. Serebral Palsi Hastalığı Nedir Serebral Palsi Hastalığı Nedir

Serebral Palsi Hastalığı Neden Olur?

Serebral Palsi hastalığı bazı sebeplerden dolayı çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu sebepler genellikle beyin gelişimi ile alakalıdır. Beyin fonksiyonları özellikle anne karnında oluşan bazı enfeksiyon durumlarında durabilir. Ek olarak kalıtsal gen mutasyonlarıyla birlikte beyindeki iltihaplanma veya çevresindeki enfeksiyon bu hastalığa sebep olabilir. Aynı zamanda kaza veya hızlı bir şekilde kafa travması kaynaklı düşmeler sonucunda kan akışında bozulmalar ve rahimdeki bebeğin beyin kanamasına yol açacak durumlar bu hastalığı tetikler. Oksijendeki azami miktar ve ani durumlarda beyine giden titreşimler yüzünden hastalık nedenleri ortaya çıkar.

Serebral Palsi Hastalığın bazı nedenleri;

  1. Gebelikte ani düşme veya başa alınan darbeler,
  2. Anne veya babadan alınan hastalık geni,
  3. Beyine giden kan akışındaki bozulmalar,
  4. Anne adayındaki bazı enfeksiyonlar,
  5. Anne karnındaki fetüsün enfeksiyon durumundan etkilenmesi,
  6. Anne karnında veya anne rahmindeki bebekte beyin kanaması gibi sebepler sayılabilir.

Hastalığın ortaya çıkış nedeni özellikle tedavinin nasıl şekilde yapılacağı hakkında büyük önem taşır. Özellikle hastalık teşhisinden sonra nedenleri araştırılır ve uzman kişiler bu yöntemler hakkında daha doğru sonuca ulaşabilir. Doktora tüm detayları vermeli ve hastalığın özellikle teşhisinde veya teşhisinden sonraki tedavi aşamasında büyük bir yol kat edebilirsiniz. Son derece hayati bir önem taşıyan nedenler tüm açıklığı ile bilinmelidir. Çocuğunuzun daha rahat ve kaliteli bir hayat yaşaması için nedenlerin ortaya çıkması gerekir. Erken yaştaki teşhisler nedenleriyle birlikte ortaya konulmalıdır. Bu sayede bebeğin yaşamı bu hastalığın gölgesi altında kalmaz. Ciddi problemlere yol açabilecek bu hastalık tüm bir hayatını etkileyebilir. Bu sebepten dolayı dikkatli ve titiz olmak gerekir.

Serebral Palsi Hastalığı İyileşir Mi?

Serebral Palsi hastalığı uzun bir tedavi süreci ile bilinir. İyileşme durumu tamamen kişinin bünyesine bağlıdır. Öncelikle hastalıktan kurtulmak istemesi ve nörolojik bazı muayeneler sonucunda ruhsal terapi uzmanları ile birlikte iş birliği yapılarak bu hastalığı yenmesi sağlanır. Tüm tedavilere yanıt vermesi için hastalığın detayları bilinmelidir. Hastalık ile mücadele özellikle ruhsal terapi ile birlikte güçlendirilmelidir. Hastalıkla yaşanan sorunların önüne geçmek adına verilen ağrı kesici ilaçlar, kas gerginliği azaltan ilaçlar ve işlevsel yetenekleri arttırmak amaçlı kullanan ilaçların düzenli alınması büyük önem taşır. Düzenli alınan ilaçlar da hastalığın kontrolü alınır ve daha düzenli bir şekilde ilerlemesi engellenir. Hızlı bir şekilde cevap vermesi adına hastanın özellikle iyileşmeyi kabul etmesi ve bu semptomlarla savaşabilmesi için komplikasyonları yönetmesi büyük önem taşır. Düzenli rutin kontrol, ilaçların alımı ve ruhsal tedavi hastalığın iyileşmesi için mutlak gerekir.

Serebral Palsi İlerleyici Bir Hastalık Mıdır?

Serebral Palsi hastalığı eğer düzenli bir tedavi yöntemine uyulmazsa zorlu bir şekilde hayatı kötüye sürükleyebilir. Sonuç olarak sistematik bozukluklar, titremeler veya kasılmalar günlük yapılacak işlerin önüne geçer. Yemek yeme de zorlanma, tuvalet ihtiyacı, yürüme veya diğer farklı fonksiyonlar gündelik hayatta işlevselliğini kaybedebilir. Bu sebepten dolayı hastanın tüm tedaviye uyuması hastalığın ilerlememesi açısından en doğrusu olacaktır. Hastalığın ilerlemesi tamamen sürecin özellikle kişinin uyuması gereken kurallara bağlıdır. Bazı istisnai durumlarda ise hastalığın ilerlemesi kullanan ilaç veya tedaviye cevap vermemesi ile hastanın elinde olmaz. Bünyeden bünyeye değişen sistematik bazı fonksiyonlar ilaç tedavisi veya diğer tedavi türlerinde hastalığın ilerlemesini durduramaz. Hastalık sürecinde terapistlerle birlikte yapılan kontrollü bir fiziki destek ilerleyici bir hastalık olmasının önüne geçebilir. En azından zorlu hayat koşulları bir nebze olsun rahatlayabilir. Hastalar kendi yemeğini yemeye başlayabilir ve bu özellikle fiziki tedavilerle birlikte yaşam kalitelerini arttırabilirler.

Serebral Palsi Kaç Yaşında Belli Olur?

Serebral Palsi yaklaşık doğumdan birkaç ay sonra ortaya çıkması mümkün olabilir. Bebeğin fonksiyonel durumları göz seğirmesi ve bazı titremelere bu hastalığın tanısında önemli bir rol görür. Öncelikli olarak bebeğin fiziki muayenesi ve daha sonrasında ise istenen tahliller ile tanı konur. Ayrıca her göz seğirmesi veya titreme bu hastalık belirtisi değildir. Aileler bu konuda dikkatli olmalı ve gördüğü herhangi bir problem de bebeğin doğumundan sonra kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmalıdır. Rutin kontroller sırasında ortaya çıkabilecek bu durum rehabilitasyon uzmanları ve fizik tedavi uzmanları tarafından tespit edilebilir. Bazı gerekli tahlilleri ile birlikte tanı erken zamanlarda ortaya çıkar. Çok daha erken bir şekilde sana ortaya konduktan sonra iyileşme süreci daha hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Bu sebepten dolayı tanının erken zamanlarda ortaya çıkışı büyük önem taşır. Ebeveynler bu konuda dikkatli olmalı ve bebeklerinin tüm fonksiyonları ve düzenli kontrollerini yaptırmalıdır.

devletodemeleri

Devlet Ödemeleri olarak sosyal yardımlar hakkında sizlere en güncel bilgileri paylaşıyoruz. Destek Ödemeleri hakkında en güncel bilgileri burada bulabilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu