Tutanak Nedir? Tutanak Nasıl Yazılır? Resmi Tutanak Nasıl Tutulur? Tek Kişi Tutanak Tutabilir mi? İş Bu Tutanak Nasıl Yazılır? Tutanak İçeriğinde Neler Vardır?
Tutanak Nedir? Nasıl Yazılır?
Haber Başlıkları
Tutanak nedir sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Tutanak, meydana gelen bir durumun belgelenmesi amacıyla tespitte bulunan kişiler tarafından hazırlanan ve imzalanan belgelerdir. Zabıt ismi ile de bilinen tutanaklar, hazırlanırken son derece dikkatli olunmalıdır. Özellikle tutanağın tarafsız bir dille yazılması ve hazırlayan kişilerin kendi görüşlerine yer vermemesi oldukça önemlidir. Tutanağın birçok türü bulunur. Bu türler; toplantı tutanağı, kaza tutanağı, bulunan eşya tutanağı ve olay tutanağı olarak sıralanabilir. Örneğin bir trafik kazasına karışıldığında tutanak tutmak gerekir. Aynı zamanda kargo ile ürün teslim alacağınız zaman bir sorunla karşılaşırsanız veya haksızlığa uğradığınızı düşünürseniz tutanak tutmanız gerekir. Böylece bir olay veya gelişme saptanmış olacak ve kayıt altına alınacaktır.
Tutanak Nasıl Yazılır?
Tutanak nasıl yazılır sorusu sıklıkla sorulmakta ve yanıt aranmaktadır. Tutanak yazarken son derece dikkatli olmanız gerekir. Bu belgeyi nasıl yazacağınız ve nelere dikkat etmeniz gerektiği ise aşağıda sıralanmıştır:
- Tutanağı düzgün bir şekilde yazmalı ve anlaşılır ifadelere yer vermelisiniz.
- Kağıt arkalı önlü kullanılmamalıdır. Yani tutanak kağıt tek bir yüzüne yazılmalıdır.
- Eğer tutanağı birden fazla sayfaya yazacaksanız üst kısmına sayfa numarası eklemeyi unutmamalısınız.
- Birden fazla sayfaya yazılan tutanağın her sayfası taraflarca imzalanmalıdır.
- Tutanak üzerinde ekleme veya silme işlemi yapılmamalıdır.
- Yanlış yazılan kelimelerin veya ifadelerin üzeri tek bir çizgi ile çizilmelidir. Ardından hemen yanına parantez içerisinde kaç adet kelimenin üzerinin çizildiği mutlaka belirtilmelidir.
Yukarıda yer alan durumlara dikkat ederek bir tutanak hazırlayabilir ve meydana gelen olayı kayıt altına alabilirsiniz.
Resmi Tutanak Nasıl Tutulur?
Resmi tutanak nasıl tutulur gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Nasıl resmi tutanak tutacağınız aşağıda anlatılmıştır:
- Tutanaklar mutlaka tarih ve saatle başlamalıdır. Tutanak sonlandığında ise yine tarih ve saat belirtilir.
- Mümkünse tutanaklarda iki şahit olmalıdır. İki şahitin bulunmaması durumunda bir şahit de yeterli olacaktır.
- Tutanak kağıdının temiz ve daha önce kullanılmamış olası şarttır. Kağıdın üzerinde asla silinti veya kazıntı olmamalıdır.
- Tutanak yazarken kalem değişikliği yapılmamalıdır. Aynı zamanda tutanak farklı kişiler tarafından yazılmamalıdır.
- Olayın yaşandığı gün tutanak tutmak gerekir. Olaydan sonraki veya önceki günlerde tutanak tutulmamalıdır.
- Eğer işe devamsızlık yapma gibi bir durumdan ötürü tutanak tutulacaksa her gün için ayrı ayrı tutulması gerekir.
Sizler de yukarıda sıraladığımız durumlara dikkat ederek resmi tutanak tutabilirsiniz.
Tek Kişi Tutanak Tutabilir mi?
Tek kişi tutanak tutabilir mi sorusu pek çok kez sorulmaktadır. Ne yazık ki tek kişi tutanak tutamaz. Tutanak üzerinde en az iki kişinin imzası olmalıdır. Tek imza ile hazırlanan belgelere tutanak değil rapor ismi verilmektedir. Ancak tutanakların tek kişi tarafından yazılması gerekir. Yani bir tutanak yazılırken birden fazla kişi o tutanağın üzerine ifade eklememelidir. Kısacası tutanak tek kişi tarafından kaleme alınır fakat tek kişi tarafından imzalanamaz. Tutanaklarda 2 şahidin bulunması önerilir. Ancak 2 şahidin bulunamaması durumunda 1 şahit de yeterli olacaktır. Eğer tutanak tutarken herhangi bir nedenden ötürü sorun yaşıyor veya ne yapacağınızı bilmiyorsanız alanında uzman bir kişiden yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca tüm kurallara uyduğunuzdan emin olmanız büyük önem arz eder.
İş Bu Tutanak Nasıl Yazılır?
İş bu tutanak nasıl yazılır sorusunun pek çok kez sorulduğunu ve yanıt arandığını söyleyebiliriz. İşbu tutanak yazılırken dikkat edilmesi gereken birçok durum bulunur. Öncelikle tutanaklar rapor veya dilekçe gibi baştan savma yazılmamalıdır. Daha önce kullanılmamış bir kağıt bulunmalı ve bu kağıda tarih ile saat yazarak işe başlanmalıdır. Tarih ve saatin ardından olay ile alakalı bilgiler tarafsız bir şekilde kağıda yazılmalıdır. Net ve anlaşılır bir dil kullanmak son derece önemlidir. Ayrıca yanlış ifade eklendiğinde silinmemeli, ifadenin üzeri çizilmelidir. Daha sonra silinen kelime sayısı parantez içerisinde belirtilmelidir. Sona gelindiğinde ise tekrar tarih ve saat yazılmalı, ardından imzalar atılmalıdır.
Tutanak İçeriğinde Neler Vardır?
Tutanak içeriğinde neler vardır sorusunun yanıtına gelecek olursak, tutanak içerisinde yer alan unsurlar şunlardır:
- Başlık
- Olay veya gelişme
- Yer, tarih ve saat
- Sonuçlar
- Kişiler ve unvanlar
- İmzalar
Bir tutanak içerisinde yukarıda sıralanan unsurların tamamı yer almalıdır. Tutanak ile alakalı bilgi sahibi olunmaması durumunda alanında uzman bir kişiden yardım alınabilir.