Ulusal Hane Yardımı Nasıl Alınır 2023? Ulusal hane yardımı tek seferlik mi? Ulusal hane yardımı ne kadar? Ulusal hane yardımı nedir? Ulusal Hane Yardımı Nasıl Alınır 2023? Devletimizin başlatmış olduğu sosyal yardım programlarından birisi olan hane yardımı programı aile içindeki bütün fertleri kapsamaktadır. Hane yardımları sadece devlet kurumu olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından değil, belediyeler, dernek ve vakıflar da hane yardımı vermektedir. Bu yazımız da hane yardımı programının içeriği ele alınmakla birlikte, hane yardımı almak isteyen vatandaşlarında merak ettiği sorulara cevap sağlanacaktır. Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de yoksul vatandaşlar bulunmaktadır. Bu yoksul vatandaşlar günümüz yaşanan yüksek enflasyonun altında ezilmemek için devletten, belediyelerden ve vakıflardan hane yardımı gibi birçok yardım almaktadır. Hane yardımları, muhtaç durumda olan vatandaşlarımızın maddi durumlarını bir nebze olsun iyileştirmeleri açısında önemli bir yardımdır.
Devletimizin vermiş olduğu sosyal destek yardımları nelerdir?
Haber Başlıkları
-
Hane Başı Yardım
Dar kesimli hanelere bir yıl boyunca aylık 850-1250 TL arasında değişen sosyal yardım verilmektedir.
-
Çocuk Yardımı
Bir ve iki çocuğu olan ailelere 350 TL, üç çocuğu olanlara 450 TL, dört çocuğu olanlara 550 TL, beş ve daha fazla çocuğu olanlara ise 650 TL gibi para yardımı yapılmaktadır.
-
Doğalgaz Desteği
Doğalgaz yardımı alan hanelere ise 900-2.500 TL arasında sosyal yardım yapılmaktadır. Doğalgaz desteği içerisinde ise kronik hastalığı olan ve yaşam ünitesi gibi cihazlarda hayatlarını sürdüren vatandaşlara da ayrıca bu destekten hariç %5 ek ödeme verilmektedir.
-
Dul Desteği
Devletimiz dul kalmış kadınlara da sosyal yardımlar yapmaktadır. Bu doğrultuda eşini kaybeden kadınlara iki ayda bir olacak şekilde 1.000 TL tutarında para yardımı sağlayarak onlara destek olmuştur.
-
Barınma Desteği
Maddi durumu yetersiz olan vatandaşların evlerini onarmak için devletimiz verdiği barınma desteğinden yararlanabilir. Barınma desteği adı altında ev onarımı için 75.000 TL, prefabrik türündeki evler için 150.000 TL ve betonarme tarzı evler içinde 200.000 TL gibi para yardımları sağlanmaktadır.
-
Şartlı Eğitim Desteği
Devletimiz eğitim konusuna çok önem vermektedir. Bu doğrultuda çocuklarının eğitimini sağlayamayan aileler için eğitim desteği altında para yardımı yapılmaktadır. Vatandaşların bu desteği alabilmesi için çocuğunun eğitime devam etme zorunluluğu vardır. Bu eğitim desteği aylık olarak ilköğretim erkek öğrencileri için 90 TL, kız öğrencileri için 100 TL, ortaöğretimdeki erkek öğrenciler için130 TL, kız öğrenciler için ise 150 TL para yardımı sağlanmaktadır. Devletimizin yapmış olduğu eğitim destek yardımı oldukça fazla takdir edilecek önemli bir durumdur. Çünkü hiçbir çocuğun eğitim alma hakkı elinden alınamaz. Türkiye’nin yapmış olduğu eğitim destek yardımı ise Türkiye’nin eğitim alınanda ne kadar fazla özen ve önem verdiğini gözler önüne sermektedir.
-
Asker Ailesi Desteği
Vatani görevde bulunan askerlerle ve sosyal güvencesi olmayan askerlerin ailelerine 800 TL yardım yapılmaktadır. Bu ödemeler iki ayda bir verilmektedir.
-
İkiz Çocuk Desteği
İkiz Çocuk desteği ise “Çoklu Doğum Yardımı Programı” adı altında verilmektedir. Bu programa göre dar gelirli ailelerin çocuklarına her biri için başına 400 TL para yardımı yapılmaktadır. İkiz çocuk desteği alabilmek için bir ön koşul bulunmaktadır. Bu ön koşula göre ise bu desteği almak isteye ailenin kişi başı gelirlerinin 1.883.45 TL’nin altında olmak zorundadır.
Ulusal Hane Yardımı Ne Demek
Ülkemizde yoksul durumdaki vatandaşlara sosyal yardımlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla yapılmaktadır. Ayrıca dar gelirli vatandaşlara Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kaymakamlıklar, Valilikler ve Belediyelerde sosyal yardımlar yapılmaktadır. Bu sosyal yardımlardan biri olan hane yardımı ise muhtaç durumdaki ailelere yapılmaktadır. Hane yardımı doğrultusunda erzak, gıda, eşya ve para gibi yardımlar verilmektedir. Hane yardımında sadece başvuru yapan kişi değil, bütün ailenin fertleri yararlanabilecektir.
Ulusal Hane Yardım Başvuru Formu
Hane yardımı başvuru formunda gelir durumu, eğitim bilgisi ve hanedeki kişi sayısı gibi sorular yer almaktadır. Hane yardımı başvuru formunda yer alan bu soruları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmak zorundadır. Aksi takdirde hane yardımı başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Ayrıca haksız olarak hane yardımı alırsanız devlet tarafından yasal bir süreç başlatılacaktır. Ulusal hane başvuru formunu doğru bir şekilde doldurmanız halinde başvurunuz inceleme altına alınacaktır. Yapılan incelemeler sonucunda şartlarınız uygun bulunduğu takdirde hane yardımı başvurunuz kabule edilecektir.
Ulusal Hane Yardım Başvuru Şartları Nelerdir?
Devletimizin vermiş olduğu hane yardımından dar gelirli aileler, engelli vatandaşlar, yetim veya öksüzler gibi muhtaç durumdaki kişiler faydalanacaktır. Hane yardımının alınabilmesi için en önemli şart ise hanedeki kişilerin gelirleri asgari ücretin 1/3’ünü geçmemesidir.
Ulusal Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Google arama motoruna e-devlet yazarak sistemine giriniz.
- Sisteme girdikten sonra T.C. Kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak e-devlet sistemine giriniz.
- E-devlet içerisindeki arama motoruna “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yazın.
- Sonra karşına çıkan “Yeni Uygulama” seçeneğine tıklayın.
- Karşınıza çıkan başvuru formunu eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurduktan sonra başvurunuzu onaylayınız.
Belediyelerin vermiş olduğu hane yardımına başvuru yapmak için belediye binasına veya belediyenin resmi internet sayfasında online olarak başvuru yapılmaktadır. Belediye hane yardımı başvurusu yaparken size verilen formdaki gelir düzeyinizi ve hane içinde kişi sayısını eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalısınız. Eğer yanlış bilgi verirseniz, belediyenin vermiş olduğu hane yardımından yararlanamazsınız. Vakıflar Genel Müdürlüğü de hane yardımı vermektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğünün kuruluş felsefesinde dar gelirli ailelere, öksüzlere ve yetimlere yardım etmek vardır. Bu doğrultuda hane yardımına başvuru yapacak kişi vakıf tarafından verilen formu doğru bir şekilde doldurmalıdır. Aksi takdirde hane yardımı başvurusu kabul edilmeyecektir.
Ulusal Hane Yardımı Ne Kadar?
Ulusal hane yardımının miktarı, ailenin maddi gelirine ve hanedeki yaşayan kişi sayısına göre değişmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu hususları göz önüne alarak 850 TL ve 1250 TL arasında hane ardımı yapmaktadır. Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuklu ailelere de “Çocuk Destek” adı altında 350 TL ve 650 TL arasında destek vermektedir. Çocuk destek paraları ise 1 ve 2 çocuklu ailelere 350 TL, 3 çocuklu aile 450 TL, 4 çocuklu aile 550 TL, 5 ve üzeri çocuklu aile 650 TL olarak belirlenmiştir. Ülkemizde belediyeler de 200 TL, 400 TL ve 700 TL gibi hane yardımı yapmaktadır. E-devlet üzerinden sosyal yardım başvurusu yapmak için buraya https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti tıklayınız. E-devlet üzerinden yaptığınız sosyal yardım başvurunuzun sorgulama işlemini yapmak için buraya https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama tıklayınız. Sosyal yardımlarla ilgili bilgi almak için ALO144 numarasını arayabilirsiniz Devletin yapmış olduğu sosyal yardımları online olarak başvuru yapmak istemiyorsanız, belediye binalarına giderek oradaki çalışanlarla iletişime geçerek hem sosyal yardımlarla ilgili bilgi edinebilirsiniz hem de sosyal yardım başvurunuzu yapabilirsiniz.