1. Haberler
  2. Güncel
  3. Zekât Bağışı Nasıl Yapılır?

Zekât Bağışı Nasıl Yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zekât Bağışı Nasıl Yapılır?

Zekat Bağışı Nasıl Yapılır? İslam dininin 5 şartından biri olan zekât, her Müslüman bireyi yakından ilgilendiriyor. Zekat bağışının İslam dininin belirlediği miktarlar üzerinden ihtiyaç sahibi kişilerle paylaşılması farzdır. Her Müslüman bu ibadeti en güzel haliyle yapmak ister. Zekât ibadetini en doğru haliyle yapmak isteyen kişiler de zekât bağışı nasıl yapılır sorusuna cevap istiyorlar. İşte zekât bağışı nasıl yapılır sorunuzun tüm cevapları bu başlık altında toplandı.

Zekât Bağışı Hangi Vakıflara Yapılır?

Çevresinde, malının ve parasının zekâtını verebilecek kişiler bulamayan Müslümanlar, bu farz olan ibadeti yerine getirmenin alternatif yollarını arıyor. Bu aranan yollardan ilk akla gelen yöntem ise, verilecek olan zekâtı herhangi bir hayır kurumuna ya da vakıflara bağışlamak oldu. Eğer öğrenmek istediğiniz şey, zekât bağışı hangi vakıflara yapılır sorusu ise konuyu size şu şekilde özetleyebiliriz. Bu İslam’ın şartlarından biri olan bağışı; Tevbe suresinin 60. Ayetinde geçen; aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu sadece İslam dininin belirlediği insanlarla paylaşan güvenilir ve sözünün ehli olan her vakfa verilebilir. Kısaca zekât bağışı hangi vakıflara yapılır sorusunun en net cevabı şudur ki; aldıkları bu yardımı en doğru haliyle ihtiyaç sahibi kimselere ulaştıran her vakfa bu yardımlarınızı gönül rahatlığı ile gönderebilir ve ibadetinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu konu hakkındaki tüm bilgilere ulaşmak için Diyanet işleri başkanlığını resmi internet sitesine

https://tdv.org/tr-TR/faaliyetlerimiz/zekat/

linkine tıklamanız yeterli olacaktır. Zekat Bağışı nasıl yapılır

Zekat Bağışı nasıl yapılır

Zekât Bağışı Kimler Yapar?

İslam dininiz 5 şartından biri olan bu ibadeti yerine getirmek için bazı şartlar mevcut. Çünkü İslam dini kimsenin zor durumda kalmasını istemez. Bu ibadeti yerine getirmek için öncelikle, akıl sağlığının yerinde, ergenlik ağına ermiş ve hür kimselerden olmanız şartı aranır. Zekât bağışı kimler yapar sorusuna verilecek olan bir diğer cevap ise, bu ibadeti yerine getirdiğiniz süre zarfı içinde, kendinizin ve ailenizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak durumda olmanız, yüksek miktarda borçlu olmamanız ve nisap miktarı kadar malınızın ya da paranızın olması şartları mevcuttur. Nisap kelime anlamı itibari ile İslam dininin emrettiği ibadetleri yerine getirmek için uygulanan zenginlik ölçüsüdür. Borcundan ve kişisel tüm ihtiyaçlarından fazla mala ya da paraya sahip olan herkes, belirlenen nisap miktarı kadar zekât vermek zorundadır. Bu ibadetin genel amacı ise, ihtiyaç sahibi düşkün ya da muhtaç kişilere Allah rızası gözetilerek yardım etmektir. Bu ibadetin karşılığı ve kazanılacak sevabı yalnız ve yalnızca Yüce Allah’ tan beklenilerek yapılır.

Zekat nedir?

İslam dininin beş şartından biri olan zekât yükümlülüğü Müslümanlığı kabul eden herkesin mecburi yapması gereken bir ibadet türüdür. Zekât, İslam dininin zenginlik ölçüsü olarak kabul edilir ve ihtiyaç sahibi insanlarla sahip olduğumuz mal ve parayı paylaşmayı emreder. Bu paylaşacağımız mal ya da parayı Yüce Allah’ın rızasını ve takdirini kazanmak için yılın belli zamanlarında İslam dini tarafından belirlenen kişiler ile paylaşırız. Yüce Allah zekât nedir sorusunun cevabını Kuran-ı Kerim de bakara suresi 110, 177, 215,254, 263.264, 267, 273. Ayetlerinde açıklamıştır. Ayrıyeten, Ali İmran, Enfal, Tevbe, Rad, İbrahim, İsra, Hac, Müminin, Lokman, Zariyat, Hadid, Mücadele, Münafikun, Teğabün, Mearic, Duha, Maun, Nisa, Maide,Meryem, Enbiya, Rum ve Müzemmil surelerinde açıkça zekatın öneminden bahsetmiş ve her Müslümanın bu ibadeti kesinlikle yerine getirmesi gerektiğini söylemiştir. Zaten neredeyse kuranı Kerimin her suresinde bulunan bu ibadet, İslam dünyasında yaşayan herkes için çok önemlidir. Zekat nedir sorunuza cevap bulmak için isterseniz yüce Allah’ın bizler için indirdiği Kuran-ı Kerimden de faydalanabilirsiniz.

Zekât Bağışı Nasıl Yapılır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Devlet Ödemeleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!