Doğum Yardımı ve Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Haber Başlıkları
Çocuk sahibi olmak yaşam döngüsünde yaşanan en mucizevi olay olarak gösterilebilir. Çiftlerin dünyaya yeni bir birey getirmesi her yönden çok büyük önem arz ediyor. Devletler artık çiftleri çocuk sahibi olmaya ikna etme çabası içerisindeler. Ancak bu karar kolay verilebilecek bir karar değil. Birçok farklı etmenin incelenmesi ve düşünülmesi gerekli.
Hiç kuşkusuz ekonomik şartlar çocuk sahibi olma aşamasında çok önemli. Çocuğun doğum masraflarının ardından bakımı ve büyütülmesi için sürekli olarak harcamaların yapılması gerekli. Bu da aileleri ciddi manada zorlayabiliyor. Bu süreci desteklemek adına devlet tarafından doğum yardımı verilmekte.
Doğum Yardımı Nedir?
Doğum Yardımı Nedir?
Çocuk sahibi olan anneler kendilerini zorlu bir sürecin içerisine başlangıcına getirirler. Her anlarını çocukları ile paylaşacakları önemli bir dönem önlerindedir. Hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilmesi için sürecin ekonomik ve sosyal yönden kusursuz bir şekilde yönetilmesi gerekir.
Bebeğin ya da annenin eksikleri karşılanmazsa sağlıklı bir süreç geçirilmesi mümkün olmaz. Bu yüzden de devletimiz tarafından yeni doğum yapmış olan annelere doğum yardımı yapılıyor. Yapılan bu maddi yardım tek seferlik olarak sunulurken bebeğin ve annenin masraflarının olduğu dönemde küçük de olsa bir destek sağlıyor.
Doğum Yardımı Ne Kadar?
Doğum Yardımı Ne Kadar?
Doğum yardımları annenin sahip olduğu çocuk sayısına göre belirlenmektedir. İlk çocuğunu kucağına alan anneler devlet tarafından 300 TL doğum yardımı alabilir. Bu bedel ikinci çocuğuna sahip olan anneler için 400 TL olurken üçüncü çocukta 600 TL olarak belirlenmiştir.
Doğum yardımları tek seferde verilen yardımlardır. Sürekli olarak bu yardımlar verilmeye devam etmez. Doğum sonrasında yapılan başvurular ile bu bedeller alınabilir. Eğer anneler ikiz çocuk doğurmuşsa 700 TL yardımı tek seferde alabilirler. Üçüz doğumlarda 1300 TL alınması mümkün olmaktadır.
Doğum Yardımı Nereye Yatar?
Doğum Yardımı Nereye Yatar?
Devlet tarafından sunulan doğum yardımı PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Annelerin PTT’de kendi adına bir hesabının olmasına gerek olmaz. Direkt olarak isimlerine bu paralar yatırılır ve anneler kendilerine en yakın olan PTT şubesine giderek bu parayı çekebilirler.
Paranın çekilebilmesi için kişinin kendisi PTT’ye gitmelidir. Anneler yeni doğum yaptıkları dönemde şubelere gitmekte zorlanabilirler. Ancak bu bedeller ilk 5 sene içerisinde istenen bir zamanda alınabilir. Haliyle biraz daha sağlık açısından normale döndüklerinde başvurularını yapmaları daha doğru bir hamle olacaktır.
Doğum Yardımı Ne Zaman Yatacak?
Doğum Yardımı Ne Zaman Yatacak?
Doğum yardımının belirli bir yatış tarihi bulunmamaktadır. Çocuk sahibi olan anneler başvurularını yaptıktan sonra belgeleri incelenir ve doğruluğu kanıtlandıktan sonra onaylar verilir. Doğum yardımının PTT hesaplarına yatması belirli bir süre alacaktır ancak bu süre çok uzun olmaz.
Genellikle anneler başvuru işlemlerini tamamladıktan 1-2 hafta sonrasında yardımlarını alırlar. Sistemdeki yoğunluğa göre bu sürenin kısalması da mümkündür. Yapılan başvurular sonrasında yardım almaya hak kazanan annelere telefon üzerinden mesajlar gönderilir ve yardımlarını çekmeleri söylenir.
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Devlet tarafından verilen yardımların belirli şartları bulunuyor. Genellikle bu yardımlar muhtaç durumda olan kişilere ya da ailelere verilmekte. Ancak doğum yardımı için böyle bir durum söz konusu değil. Doğum yardımları ülkemizde doğum yapmış olan tüm anneleri kapsıyor. Rahatlıkla tüm anneler bu yardım için başvuruda bulunabilmekte.
Doğum yardımının alınabilmesi için annenin ya da eşinin son 120 günlük süreçte sigortasının yatıyor olması gerekli. Kısacası annenin ya da babanın 4 aydır çalışıyor olması isteniyor. Birçok aile bu şartı sağladığından bir sorun yaşanmamakta. Çocuğun nüfusa kayıt ettirilmiş olması ve doğumdan sonra 5 yıl geçmemiş olması da istenen diğer şartlar.
Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvurular için iki farklı seçenek bulunmaktadır. İlk olarak anneler kendi yaşadıkları ilde yer alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne giderek başvurularını yaparlar. Başvurular bizzat yapılırken onay süreci kısa sürer ve PTT şubelerinden paralar kısa sürede çekilebilir.
İkinci bir seçenek ise e-devlet üzerinden yardım başvurusunun yapılmasıdır. E-devlet platformunda bakanlık sayfasına giren anneler buradan başvurularını yapabilirler.
Doğum Yardımı Başvuru E-Devlet Formu Linki
Doğum Yardımı Başvuru E-Devlet Formu Linki
E-devlet üzerinden başvuru yapacak olan annelerin https://www.turkiye.gov.tr/ilksan-dogum-yardimi-basvurusu linkine tıklaması ve başvuru formunu doldurması yeterli olacaktır. Tabi ki bu sistemin kullanımı için e-devlet şifresinin bulunması gerekli olur.
BU HİZMET KAPSAMINDA YAPILAN EKONOMİK DESTEK BİR MAAŞ DEĞİLDİR
BU HİZMET KAPSAMINDA YAPILAN EKONOMİK DESTEK BİR MAAŞ DEĞİLDİR
Sosyal ve ekonomik destek hizmeti ödemeleri maaş ödemesi değildir. Ailenin ekonomik koşullarınızı iyileştirme ve değiştirme çabalarını desteklemesi, çocuklarının bu süreçte zarar görmeden bakımı ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geçici süre ile yapılmaktadır. Ekonomik destek alan müracaatçılarımızın kendi kendilerine yeterli hale gelebilmeleri, bir iş ve meslek edinerek ailesini geçindirebilecek duruma gelmek için çaba göstermeleri gerekmektedir.
Almış olduğu ödemeleri çocuklarının temel ihtiyaçlarının karşılanması ve çocuklarının yararına kullanması gerekmektedir. Daha önce yardım verilmiş olması kişiye bir hak doğurmamaktadır. Sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinde esas ilke, kişilerin en kısa süreçte kendi kendilerine yeterli duruma getirilmesidir.
EKONOMİK DESTEK HİZMETİNDEN YARARLANAN ÇOCUKLAR VE AİLELERİ NE SIKLIKLA İZLENMEKTEDİR?
EKONOMİK DESTEK HİZMETİNDEN YARARLANAN ÇOCUKLAR VE AİLELERİ NE SIKLIKLA İZLENMEKTEDİR?
Ekonomik destek verilen çocukların durumları ve aileleri verilen yardımın amaca uygun kullanılıp kullanılmadığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri veya bağlı birimi olan sosyal hizmet merkezlerinde görev yapan sosyal Çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni ve sosyolog olarak görev yapan meslek elemanları tarafından yönetmelik gereği en geç 3 aylık süreler ile izlenmektedir. Ekonomik desteğe ihtiyacı bulunmadığı, aldığı ekonomik desteği çocuklarının yararına kullanmadığı tespit edilenlerin ödemelerine son verilmektedir.
İki çocuğum la iki yıldır eşim den ayrı yaşıyorum şuan çalışamıyorum oğlum kaza geçirdi evde ona bakıyorum geçim sıkıntısı çekiyorum nakit yardıma ihtiyacım var