Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023 kira yardımı ne kadar?
Haber Başlıkları
- Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023 kira yardımı ne kadar?
- 2023 Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Kira yardımı yapan yerler
- Belediye Kira Yardımı Başvuru ve Sorgulama
- Belediye Kira Yardımı Başvuru Sorgulama
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kira Yardımı Başvuru ve Sorgulama
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kira Yardımı Sorgulama
- Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu ve Sorgulama
- Kaymakamlık Kira Yardımı Başvuru Sorgulama
- Kira Yardımı Başvurusu Formu
- Kira Yardımı Başvurusu Sorgulama
- Kira Yardımı Ne Kadar?
- Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı
- Esnafa Kira Yardımı
- Kira Yardımı Kaç Ay Alınır?
- Kiracılara Yardım Var Mı?
- Kira Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?
- Kira Yardımı Şartları nelerdir?
- Kira Yardımı İçin Gerekli Belgeler
- Kira Yardımı Nasıl Alınır?
- Kiracılara Taşınma Yardımı
- Kiracılara Deprem Yardımı
- Kiracılar İçin Yardımlar Nelerdir?
Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Ne Kadar? Kaç Ay Alınır? Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı ve Esnafa Kira Yardımı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kirada oturan ihtiyaç sahibi vatandaşlara Kaymakamlık binalarında hizmetlerine devam eden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile kira yardımı vermektedir. Kira yardımı alabilmek için ailelerin bazı şartlara sahip olması ve gerekli belgeler ile birlikte başvuru yapması gerekmektedir. Yazımızın içeriğinde kira yardımı nasıl alınır, Kira yardımı başvuru şartları ve gerekli belgeler ve kira yardımı ile ilgili merak edilen soruları cevaplayarak sizleri aydınlatmaya çalışacağız.
2023 Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ülkemizde belediyeler, kaymakamlıklar, dernek ve vakıflar yardıma ihtiyacı olan yoksul ve dar gelirli vatandaşlara aylık kira borçlarını ödeyebilmeleri için kira yardımı yapmaktadır. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kaymakamlıklar aracılığı ile kira yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Kira yardımlarından sadece gerçek ihtiyaç sahipleri yararlanabilir. Hanede yaşayan bireylerin düzenli geliri veya sigortalı işi yoksa kira yardımı alabilirler. Devlet kira yardımı yaparken yoksul ailelerin evsiz kalmasını engelleme amacı gütmektedir. Muhtaç aileler, kira yardımının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı başvurusu da yapabilirler.
Kira yardımı yapan yerler
- Belediyeler
- Kaymakamlıklar (SYDV)
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
- Dernek ve vakıflar
- E-devlet kira yardımı başvurusu
Belediye Kira Yardımı Başvuru ve Sorgulama
Belediye kira yardımı başvuru için bağlı olduğunuz belediye binasına giderek başvuru formu ve gerekli belgeleri teslim ederek yardım taleplerinizi yetkililere iletebilirsiniz. E-devlet belediye kira yardımı başvuru için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linke tıklayarak giriş yapabilirsiniz. e-devlet platformu üzerinden yapılan başvurular ön başvuru olarak kabul edilmektedir. Ön başvuruları kabul edilen vatandaşlar belediye binasına gerekli evrakları teslim ederek başvurularını tamamlayabilirler. Belediye kira yardımı başvuru şartları, gerekli belgeleri ve başvuru süreci hakkında bilgi almak için ALO153 Beyaz Masa Hattını arayabilirsiniz.
Belediye Kira Yardımı Başvuru Sorgulama
Belediye binalarına giderek, telefon ile iletişime geçerek, e-devlet
https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-hak-sahibi-ailelere-kira-yardm-yaplmas-3971
sorgulama yaparak veya ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak kira yardımı başvuru sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kira Yardımı Başvuru ve Sorgulama
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kira yardım başvurusu yapmak isteyen vatandaşların, ikametgahlarının bulunduğu ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek başvuru formu doldurmalı ve gerekli belgeleri teslim ederek başvuru yapabilirler. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kira yardımı başvurusu internetten ya da e-devlet üzerinden yapılmamaktadır. ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek Hattını arayarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kira yardımı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kira Yardımı Sorgulama
Başvuru yaptığınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilir, telefon ile iletişime geçebilir veya ALO183 ya da ALO144 Sosyal destek hatlarından birini arayarak, kira yardımı başvuru sonucunuz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu ve Sorgulama
Kaymakamlık binalarında faaliyetlerine devam eden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek kira yardımı başvurusu yapabilirsiniz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kaymakamlık aracılığı ile kira desteği vermektedir. Kaymakamlık kira yardımı başvuru formu doldurarak ve gerekli belgeleri teslim ederek başvurularınızı yetkililere iletebilirsiniz.
Kaymakamlık Kira Yardımı Başvuru Sorgulama
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ile iletişime geçerek başvuru sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.
Kira Yardımı Başvurusu Formu
Başvuru yapacağınız kurum hangisi olursa olsun vatandaşların başvuru esnasında mutlaka kira yardımı başvuru formu doldurması istenecektir. Başvuru formlarında başvuru sahiplerinin muhtaç olup olmadıklarını tespit etmeye yönelik bir takım sorular bulunur. Meslek, aylık gelir-gider, iletişim ve ikametgah bilgilerinden oluşan başvuru formunda vereceğiniz cevapların doğru ve eksiksiz olması önemlidir. Başvuru formunda yalan bilgi vererek örneğin muhtaç olmamalarına rağmen kendilerini muhtaç gösterenler yardım alsalar dahi aldıkları yardımı güncel faizi ile birlikte geri ödemek zorunda kalacaklardır. Ödeme yapmayı reddeden kişilere ise kurum tarafından dava açılarak yasal süreç başlatılır.
Kira Yardımı Başvurusu Sorgulama
Kira desteği için başvuru yapan vatandaşlar başvuru sonuçlarını nasıl öğreneceğini merak etmektedir. Kira yardımı başvuruları ortalama 1 ay içerisinde sonuçlanmakla beraber, başvuruların yoğunluğuna bağlı olarak bu süreç bazen uzamaktadır. Başvuru sonuçları için e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir, başvurduğunuz kurum veya bağlı olduğu sosyal destek hatları ile iletişime geçerek başvuru sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.
Kira Yardımı Ne Kadar?
Kira yardımı ne kadar? Kira yardımı yaşanılan şehre göre değişmektedir. Büyükşehirlerde 750 ile 1500 TL’ye kadar çıkıp, 18 ay ödenmektedir. 2 ayda bir defa da ödenebildiği için 2 aylık olarak toplam da ödendiği durumlar olabilir.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı
Kentsel dönüşüm kira yardımı almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na binanızın eski ve yıkılma riski olduğu bilgisini vermeniz gerekiyor. Başvuru yapıldıktan sonra eğer dar gelirliye kira yardımı şartlarına uygunsanız devletten kira yardımı alabilirsiniz.
Esnafa Kira Yardımı
Esnafa kira yardımı sayesinde bir çok esnaf pandemi döneminde sıkıntı çekti. Devlet tarafından yapılan esnafa kira yardımıyla birlikte kepenk kapatmasının önüne geçilse de, bazı esnaflar daha fazla olumsuz şartlara dayanamayıp iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. Büyükşehirlerde esnafa kira yardımı 750 TL olurken, diğer şehirlerde ise esnafa kira yardımı 500 TL olarak belirlendi. Pandemi sırasında, pandemi kira yardımı ile devletten kira yardımı adı altında esnafa kira yardımı yapıldı.
Kira Yardımı Kaç Ay Alınır?
Kira yardımı kaç ay alınır? Kira yardımı başvurusu yapıldıktan sonra, şartlara uygun olan vatandaşlara yönelik 18 ay boyunca kira yardımı yapılmaktadır.
Kiracılara Yardım Var Mı?
Kiracılara devlet tarafından yardım verilmektedir. Kira desteği almak isteyen vatandaşlar bağlı oldukları belediye, kaymakamlık veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile iletişime geçebilirler.
Kira Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?
Devletten kira yardımı almak için bazı şartları sağlıyor olmanız gereklidir;
Kira Yardımı Şartları nelerdir?
-
- Muhtaç ya da işsiz kişiler
- Dar geliri ve yoksul kişiler
- Gelirsiz ve kimsesiz dul kadınlar
- Düşkünler
- Afetzedeler
- Kimsesiz muhtaç yaşlılar
- Engelliler ve kronik hastalar
- Muhtaç ve yoksul asker, şehit ve gazi yakınları
- Düzenli bir işi ve geliri olmasına rağmen hane halkı kişi başı aylık kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan kişiler kira desteği başvurusu yapabilirler.
Üzerine kayıtlı menkul yada gayrimenkulü olan vatandaşlar yardımlardan yararlanamazlar.
Kira Yardımı İçin Gerekli Belgeler
- TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
- Kira sözleşmesi
- İkametgah belgesi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Gelir belgesi (SGK’dan alınan)
- İşsiz kişilerin işsiz olduklarına dair SGK’dan alması gereken belge
Bazı kişilerden ek belge talep edilmektedir;
- Kronik hastalardan sağlık kurulu raporu
- Engelli bireylerden engelli raporu
- Eşi vefat eden dul kadınlardan eşlerine ait ölüm belgesi
- Afetzedelerden bilirkişi raporu
Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Kira yardımı almak için yeterli şartları sağlayan, gerekli belgeler ile birlikte kurumlara başvuru yapan vatandaşlar devletten kira yardımı alabilirler.
Kiracılara Taşınma Yardımı
Taşınma yardımı “kentsel dönüşüm” kapsamına giren evlerde yaşayan kişilere, devlet tarafından verilen bir yardımdır. Taşınma yardımı başvurusu Bölgedeki en yakın Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne dilekçe yazılarak müracaat edilirsiniz.
Kiracılara Deprem Yardımı
Devlet depremde evi, eşyaları zarar görmüş ailelere yardım etmektedir. Kira yardımı başvuruları e-Devlet üzerinden yapılıyor. E-Devlet’in “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” bölümünden başvuru işleminizi yapabilirsiniz T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile sisteme giriş yapınız. Daha sonra açılan pencere üzerinden “Uygulamaya Git” sekmesine tıklayınız. Sonrasında “Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı isteyecektir. Daha sonra listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bir bilginiz var ise işleme devam etmeyiniz.” uyarısı açılmaktadır. Bu ekran üzerindeki istenilen bilgileri kontrol ederek başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.
Kiracılar İçin Yardımlar Nelerdir?
Belediye, Kaymakamlık, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kira yardımı başvurusu yapan vatandaşların muhtaç oldukları taktirde başvuruları kabul edilir. Başvuruları kabul edilen vatandaşlar bu kurumların gıda ve erzak, yakacak, giysi, eşya, para v.b yardımlarına da başvuru yapabilirler.
Kirada oturuyorum 3500 tl kira ödüyorum eşim memur ama 6000 tl mas alıyor ben geleyim ve bize yetmiyor
Biz çok fakir iz kirayı ödeyemiyoruz
Eşim ceza evinde ben badurum Allah için yardım edin bana kiramı ödeme yapamıyorum yardıma ihtiyacım var elektrik su ödeme yapamiyom 5 tane çocuga bakiyom
Yıkılma tehlikesi hane yardım talep ediyorum kira yardim i madi destek gıda yardımı ulusal hane yardımı ediniz yıkılma tehlikesi hane yardım
Kira yardımı istiyorum 1800 kira a yardım ederseniz çok sevinirim