Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Maymun Çiçeği Hastalığı Nasıl Bulaşır?
hastalığı son günlerde dünyada hızla yayılım eğilim içerisinde olan bir hastalıktır. Birçok belirtisi olan bu hastalık Avustralya başta olmak üzere Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülmeye başlamıştır.
Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?
Haber Başlıkları
Maymun çiçeği hastalığı, çoğunlukla orta ve batı Afrika’daki tropikal yağmur ormanı ülkelerinde görülen çiçek hastalığı benzeri nadir bir hastalıktır. Hastalık 1958’de laboratuvar maymunlarında keşfedildi. Afrika’daki hayvan çalışmaları daha sonra bazı Afrika kemirgenlerinde ortopoksvirüs enfeksiyonu kanıtı bulundu. Virüs, doğal konakçı olabilecek Afrika ağaç sincabından izole edildi. Laboratuvar çalışmaları, maymun çiçeğinin fareleri, sıçanları ve tavşanları da enfekte edebileceğini göstermiştir. Maymun çiçeği ilk olarak 1970 yılında insanlarda rapor edilmiştir. Haziran 2003’te, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çayır köpeklerinde ve insanlarda maymun çiçeği vakaları görülmüştür.
Maymun çiçeği Hangi Ülkelerde Görüldü?
- Kamerun
- Orta Afrika Cumhuriyeti
- Fildişi Sahili
- Demokratik Kongo Cumhuriyeti
- Gabon
- Liberya
- Nijerya
- Kongo Cumhuriyeti
- Sierra Leone
Bölgelerinde görüldü. Enfeksiyonların çoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde meydana geldi. Ortopoks virüsleri grubuna ait olan maymun çiçeği virüsü neden olur. İnsanlarda enfeksiyona neden olan bu virüs grubunun diğer üyeleri arasında çiçek hastalığı virüsü , Variola virüsü ve Vaccinia virüsü bulunur.
Maymun Çiçeği Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Maymun çiçeği hastalığı virüsünün bulaşması, bir kişi virüsle kontamine olmuş bir hayvan, insan veya materyalden virüsle temas ettiğinde meydana gelir. Virüs vücuda kırık cilt (görünmese bile), solunum yolu veya mukoza zarları (gözler, burun veya ağız) yoluyla girer. Hayvandan insana bulaşma, ısırıklar veya çizikler, çalı müstahzarları, vücut sıvıları veya hasarlı malzemelerle doğrudan temas veya kontamine yatak takımı gibi hasarlı malzemelerle dolaylı temas yoluyla gerçekleşebilir. İnsandan insana bulaşmanın öncelikle büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleştiği düşünülmektedir. Solunum damlacıkları tipik olarak birkaç fitten fazla hareket edemez, bu nedenle uzun süreli yüz yüze temas gerekir. İnsandan insana bulaşmanın diğer yöntemleri arasında vücut sıvıları veya hastalıklı malzeme ile doğrudan temas ve kontamine giysi veya çarşaf gibi hastalıklı malzeme ile dolaylı temas yer alır. Peki günümüzde gündeme sık sık gelen maymun çiçeği hastalığı bulaşıcı mı? Maymun çiçeğinin (ana hastalık taşıyıcıları) konakçıları hala bilinmemektedir, ancak Afrika kemirgenlerinin bulaşmada rol oynadığından şüphelenilmektedir. Maymun çiçeği hastalığına neden olan virüs, doğada sadece iki kez hayvanlardan elde edilmiştir (izole edilmiştir). İlk örnekte (1985), virüs, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Ekvator bölgesindeki görünüşte hastalıklı bir Afrika kemirgeninden (sincap) elde edilmiştir. İkincisinde (2012) virüs, Fildişi Sahili Ulusal Parkı’nda bulunan ölü bir bebekte tespit edildi Maymun çiçeği hastalığından korunmak için kişiler aşağıdaki yöntemleri uygulayabilir. Bu yöntemler;
- Virüsü taşıyabilecek hayvanlarla temastan kaçının (maymun çiçeğinin görüldüğü bölgelerde hasta olan veya ölü bulunan hayvanlar dahil).
- Yatak takımları gibi hasta hayvanlarla temas etmiş herhangi bir malzeme ile temastan kaçının.
- Enfekte hastaları, enfeksiyon riski altında olabilecek diğerlerinden izole edin.
- Enfekte hayvanlarla veya insanlarla temastan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın. Örneğin, ellerinizi sabun ve suyla yıkayın veya alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
Şu anda, maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için kanıtlanmış güvenli bir tedavi yoktur. Maymun çiçeği salgınlarını kontrol etmek için çiçek aşısı, antiviral ilaçlar ve aşı immünoglobulini (VIG) kullanılabilir.
Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nelerdir, bu hastalık daha çok kimlerde görülür? Maymun çiçeği hastalarının klinik özellikleri ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve döküntüdür. Maymun çiçeği için güçlü laboratuvar kanıtları da bulunmaktadır. Wisconsin, Marshfield’deki Marshfield Clinic’teki bilim adamları, bir hasta ve bir dağ sıçanından virüs izolatları buldular. İnsanlarda, maymun çiçeği semptomları çiçek hastalığına benzer ancak daha hafiftir. Maymun çiçeğinde ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik baş gösterir. Çiçek hastalığı ve maymun çiçeği semptomları arasındaki temel fark, maymun çiçeğinin şişmiş lenf düğümlerine (lenfadenopati) neden olabilmesi, çiçek hastalığında ise bunun olmamasıdır. Maymun çiçeği için kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomların başlamasına kadar geçen süre) genellikle 7-14 gündür, ancak 5-21 günde olabiliyor.
Hastalığın başında aşağıdaki semptomlar görülebilir;
- Ateş,
- Baş ağrısı,
- Halsizlik,
- Üşüme,
- Kas ve eklem ağrıları,
- Lenf bezi şişkinliği
Ateşten 1 ila 3 gün (ve bazen daha uzun süre) sonra, insanlar genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan bir kızarıklık geliştirir. İnsanlarda, maymun çiçeği, çiçek hastalığına benzer, ancak genişlemiş lenf düğümleri (lenfadenopati) maymun çiçeği ile ilişkilidir. Yaklaşık 12 gün sonra hastalık ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, genel halsizlik ve yorgunluk ile baş gösterir. Ateşten 1 ila 3 gün sonra (ve bazen daha uzun süre), insanlarda genellikle ilk olarak yüzde ve bazen de vücudun diğer kısımlarında papüler döküntü (yani kabarık şişlikler) görülür.
Uc istiyom ID:51679646684