Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır 2023?
Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?Sosyal yardım başvuru; ihtiyaç sahibi kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak uygulanan yardımlara Sosyal Yardımlar denir. Sosyal yardımların içerikleri oldukça çoktur. Ramazan...
Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Haber Başlıkları
- Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Sosyal Yardım Başvurusu Nedir?
- Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Sosyal Yardım Başvuru Formu
- Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama
- Sosyal Yardım Telefon Numarası
- Sosyal Yardım Alma Şartları Nelerdir?
- Sosyal Yardım Kuruluşları Hangileridir?
- Sosyal Yardım Parası Nasıl Alınır?
- Sosyal Yardım Parası Ne Kadar?
- Sosyal Yardım Parası Ne Zaman Yatar?
- Sosyal Yardım Nasıl Alınır?
- Aile Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına Başvuru Nasıl Yapılır?
Sosyal yardım başvuru; ihtiyaç sahibi kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak uygulanan yardımlara Sosyal Yardımlar denir. Sosyal yardımların içerikleri oldukça çoktur. Ramazan Bayramı öncesi erzak kolileri, Kurban Bayramında bayram ikramiyesi, okulların açılmasına yakın kırtasiye yardımı, kışın yakacak yardımı gibi birçok sosyal yardım programı bulunmaktadır. Yazımızın içeriğinde sosyal yardımlar ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Sosyal Yardım Başvurusu Nedir?
Sosyal yardım başvurusu nedir? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliği ile temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken dar gelirli ailelere sunduğu yardımlara sosyal yardımlar denir. İhtiyaç sahibi kişiler sosyal yardım başvurusu nedir diye merak etmektedir. Sosyal yardımlar başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik göstermektedir. Dar gelirli vatandaşlarımız bağlı oldukları belediyelerden giysi, yakacak, barınma, gıda yardımı alabilmektedirler. Vakıflar genel müdürlüğü burs, erzak yardımı, muhtaç aylığı gibi sosyal yardım programları ile dar gelirli vatandaşlarımıza destek olmaktadır.
Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sosyal yardımı başvurusu nasıl yapılır? İhtiyaç sahibi aileler tarafından merak edilen sorulardan biride sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır sorusudur. Belediyelerin, derneklerin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının vermiş olduğu sosyal yardımlara başvuru yapmak için öncelikle hangi yardımı almak istediğinizle alakalıdır. Burs yardımı almak için Vakıflar genel müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekirken, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, EİKP ödemesi, doğum yardımı, gebelik yardımı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardımlarına başvuru yapmanız gerekmektedir.
Sosyal Yardım Başvuru Formu
Sosyal yardım başvuru formu; Dar gelirli kişiler, sosyal yardımlara başvuru yaparken başvuru formunda kişinin mesleğine, gelirine, hanedeki kişi sayısına yönelik sorularla karşılaşmaktadırlar. Başvuru formunda vereceğiniz bilgilerin eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Sosyal yardım başvuru formunuz sonrasında yetkili kişiler tarafından incelemeye alınacaktır, bu sebeple bilgilerin doğru olması şarttır. Bu inceleme vakıf başvurularında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları mütevelli heyeti, belediye başvurularında ise belediye değerlendirme kurulu tarafından yapılmaktadır. İhtiyacı olmadığı halde, kendisini muhtaç gösteren kişiler, yardım alsa dahi sonrasında aldıkları yardımı faiziyle geri ödemek zorundadır. Ödemeyi reddeden kişiler için yetkili makamlar dava açmaktadır. Yardım almaya hak kazanmış muhtaç kişiler, muhtaçlık durumunun ortadan kalkması durumunda yardım alamazlar. Muhtaçlık durumları devam ettiği sürece düzenli olarak yardım alabilirler. Sosyal yardım başvuru sonrası yardım alan kişilerin muhtaçlık durumunun ortadan kalkması durumunda(düzenli bir gelire sahip olması halinde) yardım aldıkları kuruma bilgi vermeleri gerekmektedir.
Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama
Sosyal yardım başvurusu sorgulama işlemi, sosyal yardımlara başvuru yapan vatandaşlar tarafından aratılmaktadır. Sosyal yardım bilgileri sorgulama işlemlerinizi birçok şekilde yapabilirsiniz. Sosyal yardım bilgilerinizi aşağıda belirtiğimiz gibi sorgulatabilirsiniz:
- Bağlı olduğunuz belediye binalarına giderek başvuru durumunuzu sorgulatabilirsiniz.
- ALO 153 Beyaz Masa Hattı sorularınız için 7/24 hizmet vermektedir.
- Başvurularınızı gerçekleştirdiğiniz sosyal yardım vakıfları ve belediyeleri arayarak bilgi alabilirsiniz.
- E-devlet başvuru sayfası üzerinde başvuru durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Yardım başvuru sonucunuzu öğrenmek için e-devlet
https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama
linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal yardım başvuruları ortalama 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Fakat ülkemizde Covid-19 nedeni ile birçok vatandaşımız geçim sıkıntısı çekmektedir. Bu sebeple sosyal yardımlara başvurular artmıştır. Bu sebeple başvurunun yoğun olduğu zamanlarda bu süre biraz uzayabilmektedir.
Sosyal Yardım Parası Nasıl Alınır? Ne Kadar? Ne Zaman Yatar?
Sosyal Yardım Telefon Numarası
Sosyal yardım başvuru telefon numarası; alacağınız sosyal yardıma bağlı olarak arayacağının telefon numarası değişiklik göstermektedir. Örneğin belediyeden sosyal yardım alıyorsanız belediye binalarını, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından alıyorsanız vakıf binalarını aramanız gerekmektedir. Sosyal yardımlar ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara ALO 153 Beyaz Masa Hattından 7/24 cevap alabilirsiniz.
Sosyal Yardım Alma Şartları Nelerdir?
Sosyal yardım alma şartları nelerdir; dar gelirli ailelerin temel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik yapılan sosyal yardımlardan faydalanabilmeniz için bazı şartlar aranmaktadır. Sosyal yardım alma şartlarını sizler için maddeler halinde düzenledik:
- Hane halkı kişi başı aylık ortalama geliri, asgari ücretin 1/3’ü ve altında olanlar (muhtaçlık sınırının altında kalanlar)
- Sigortalı işte çalışsa dahi yoksul, dar gelirli aileler
- İşsizlere( SGK kaydı bulunmayan)
- Kimsesizlere, yaşlı ve yetimlere
- Afetzedelere
- Yoksul şehit, gazi, asker yakınları
Yukarıda belirttiğimiz şartları sağlayan kişiler sosyal yardımlardan faydalanabilirler.
Sosyal Yardım Kuruluşları Hangileridir?
Ülkemizde dar gelirli aileler, afetzedeler, yardıma muhtaç kişiler için birçok sosyal yardım kuruluşları bulunmaktadır.
- Kızılay
- Yeşilay
- İl özel idareleri
- Sağlık bakanlığı
- .Milli Eğitim Bakanlığı
- Sosyal hizmetler ve Çocuk esirgeme kurumu
- Emniyet Genel müdürlüğü
- Türk hava kurumu
- Diyanet İşleri
- Arama Kurtarma Derneği (AKUT)
Sosyal Yardım Başvuru Durumu Kapandı Ne Demek?
Sosyal yardım başvuru durumu kapatıldı ne demek? Bakanlık tarafından verilen sosyal yardımlarda, yardım şartlarını sağlayamamanız halinde yardım almaya hak kazanamazsınız. Bu durumda karşınıza yardımın durumu ”kapsam dışına çıktı” ibaresini çıkacaktır. Bazı durumlarda ise yardım başvurusu yapacak olan ihtiyaç sahibi kişilerin karşılarına Sosyal Yardım Başvuru Durumu Kapandı ibaresi çıkmaktadır. Bu durum ise diğer durumdan farklıdır. Böyle durumlarda almak istediğiniz yardımın başvuru süresi dolmuştur anlamına gelmektedir.
Sosyal Yardım Parası Nasıl Alınır?
Devlet tarafından dar gelirli ailelere verilen sosyal yardım parası geçim sıkıntısı çeken aileler tarafından büyük ilgi gördü. Son zamanlarda sosyal yardım parası nasıl alınır sorusu birçok vatandaş tarafından merak edilmektedir. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamaya göre, başvurular aşağıda belirttiğimiz gibi olmalıdır. T.C. kimlik numarasının son hanesi “0” olanların pazartesi, “2” olanların salı, “4” olanların çarşamba, “6” olanların perşembe ve “8” olanların cuma günü başvuru yapabileceği yönündedir. Hafta sonları ise sınırlama olmaksızın herkesin başvuru yapabileceği belirtilmiştir. Sosyal Yardım Parası Kimlere Verilir; sosyal yardıma başvuru yapacak olan kişiler tarafından merak edilen konulardan bir tanesi de, sosyal yardımlara kimin başvuru yapabileceği sorusudur. Yaşlılar, engelliler, gazi ve şehit yakınları, hane halkı kişi başı aylık ortalama geliri, asgari ücretin 1/3’ü ve altında olanlar (muhtaçlık sınırının altında kalanlar), eşi vefat etmiş dul kadınlar, işsizler, afetzedeler sosyal yardım parası almak için başvuru yapabilirler. Başvuru şartları ve belgeleri başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik göstermektedir. Başvuru yapacağınız yerin yetkili kişilerinden veya ALO 153 Beyaz Masa Hattını arayarak sosyal yardımlar ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Sosyal Yardım Sorgulama; işlemlerinizi başvuru yaptığınız kurumlardan öğrenebilir veya e-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Sosyal Yardım Parası Ne Kadar?
Sosyal yardım parası ne kadar; pek çok insan tarafından sosyal yardım parasının ne kadar olduğu merak edilmektedir. Ancak ülkemizde birçok fazla sosyal yardım bulunmaktadır. Bu nedenle sosyal yardım parasının ne kadar olduğu sizin hangi sosyal yardımı aldığınızla alakalıdır. Örneğin; 2021 yılı temmuz-aralık dönemi için evde bakım yardımının aylık 1797,97 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinde çocuk başına ortalama yardımın da 1259 liraya yükseldiğini açıklanmıştı. Pandemi sosyal destek parası ise 1100 TL olarak belirlenmişti. Sosyal yardım parası ne kadar sorusunun cevabını en iyi başvuruyu gerçekleştirdiğiniz kurumlardan öğrenebilirsiniz.
Sosyal Yardım Parası Ne Zaman Yatar?
Belediyelerin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının birçok yardım programı bulunmaktadır. Yardım parasının ne kadar olduğu hangi yardımı alacağınıza göre değişmektedir. Sosyal yardım parası ne zaman yatacağı konusu da, sizlere belirtilen tarih aralığında yatacaktır.
Sosyal Yardım Nasıl Alınır?
Sosyal yardım parası nasıl alınır; ülkemizde birçok sosyal yardım programı bulunmaktadır. Sosyal yardımların nasıl alınacağı, devletten destek almak isteyen her vatandaş için merak konusudur. Ancak sosyal yardım alabilmek için hangi sosyal yardımdan faydalanmak istediğinize karar verip, sonrasında başvurularınızı ona göre yapmanız gerekmektedir. Bazı sosyal yardımlar için direk olarak e-devletten başvuru yapabiliyorsunuz. Bazı sosyal yardımlar içinse e-devletten ön başvuru yapıp, sonrasında belediye binalarından yada sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından sizden istenen gerekli evraklar ile birlikte başvuru oluşturmanız gerekmektedir. Sosyal yardım nasıl alınır, sosyal yardımlar ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevapları için ALO 153 Beyaz Masa Hattını arayarak bilgi alabilirsiniz.
Aile Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Devlet memurlarının evli ve çocuklu olması durumunda aile yardımı yapılmaktadır. Aile yardımı başvurusu nasıl yapılmaktadır; sorusu devlet memurları tarafından merak edilmektedir. Aile yardımı alan memurların maaşlarından herhangi bir vergi alınmaz, kesinti olmaz. Aile yardımından yararlanmak için ilgili kurum ve bakanlık tarafından belirlenen şartlara uygun olunması gerekir. Aile yardımı, sigortalılık durumu fark etmeksizin belirli bir maaş karşılığı çalışmayan veya herhangi bir Sosyal Güvenlik Kuruluşundan aylık almayan eşler ile çocuklar için ödenir. Aile yardımı başvurusu için herhangi bir belge gerekmemektedir. Aile yardımı başvuruları e-devlet üzerinden gerçekleşmektedir. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ”Kamu Personeli Aile Bilgileri Bildirim Sistemi” sayfasına tıklayarak giriş yapılır. Başvurur değerlendirme aşamasından geçtikten sonra ödeme memurların maaşına ek olarak yatırılır. Aile yardımı ödemeleri aşağıda belirttiğimiz gibi yapılmaktadır:
- Çalışmayan veya emekli olmayan eşlere ömür boyunca ödeme yapılır.
- Memurun erkek çocuklarının eğitim durumuna bakılmaksızın 25 yaşına kadar;
- Kız çocuklarına ise çalışmadıkları ve evli olmadıkları süre boyunca yaş koşuluna bakılmaksızın ömür boyunca ödeme yapılır.
- Eşi çalışmayan memura 429 TL aile ödemesi yapılacak,
- Çocuk yardımı ödeneği (0-6) yaş için 94 TL
- 6 yaş üstü için 47 TL
- Doğum yardımı ödeneğinin ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için ise 600 TL olarak hesaplandı.
- En az %40 engelli olan çocuklar için ise ödenek %50 artırımlı şekilde ödeniyor.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına Başvuru Nasıl Yapılır?
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuru nasıl yapılır; dar gelirli vatandaşlarımız devletten destek almak için vakıflara başvuru yapabilirler. Başvuru yaparken sizden bazı evraklar istenecektir. Başvuru yapacak kişi nüfus cüzdanı ,çocuklarına ait öğrenci belgesi ve nüfus cüzdan fotokopileri ile birlikte Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek dilekçe vermek suretiyle yardım müracaatında bulunabilir. Başvurular, kişinin ikamet ettiği yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılmalıdır. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından destek alabilmek için öncelikle kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde düzenli ve sürekli bir gelire sahip olmaması gerekmektedir. Sosyal yardımlara başvuru yaparken bazı belgeler istenmektedir. Bu belgeler hangi yardıma başvuracağınıza göre değişiklik göstermektedir. Başvuru yapmadan önce hangi belgeler isteniyorsa vakıftan bu belgeleri öğrenip, hazırladıktan sonra dilekçe vermeniz yardım sürecinizi hızlandıracaktır. Örnek olarak Barınma yardımı için;
- SYDV Başvuru Kayıt Formu /Başvuru Dilekçesi
- Nüfus Cüzdanının önlü-arkalı fotokopisi (kendisinin ve evli ise eşinin)
- Barınma İhtiyaç raporu (Vakıfça İl Sağlık Md./Sağlık Gr.Bşk.’yazılacak)
- Varsa Hasar Tespit Raporu
İsteniyorken Gıda yardımları için;
- SYDV Başvuru Kayıt Formu / Başvuru Dilekçesi
- Nüfus Cüzdanının önlü-arkalı fotokopisi (kendisinin ve evli ise eşinin)
Belgeleri istenmektedir. ALO 153 BEYAZ MASA HATTI sosyal yardımlar ile ilgili tüm sorularınızı cevaplamak için 7/24 hizmet vermektedir.
Devlet Ödemeleri başvuru için
[…] Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Verilir? Başvuru Formu ve Sorgulama […]
[…] Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu ve Sorgulama […]